Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Tweede Kamerlid Ellian (VVD) in gesprek met de KNVB over aanpak antisemitisme

KNVB Media
KNVB Media
3 maart 2023, 10:30

Kamerlid Ulysse Ellian - hier geflankeerd door Houssin Bezzai (links) en David Pranger van de KNVB - bracht op 1 maart een bezoek aan de KNVB Campus om zich te laten informeren over de aanpak van antisemitisme in het voetbal. - Foto: KNVB Media

Op woensdag 1 maart bracht Tweede Kamerlid Ulysse Ellian (VVD) een bezoek aan de KNVB Campus om te spreken over de aanpak van antisemitisme. Aanleiding is de initiatiefnota die hij samen met de ChristenUnie indiende om de bestrijding van antisemitisme aan te scherpen. Ook het voetbal speelt hierin een rol.

Werkbezoek bij KNVB

Tijdens het werkbezoek kon Kamerlid Ellian zelf ervaren hoe lastig het soms kan zijn om te beoordelen wie ongewenste spreekkoren bezigt. Daarom werkt de KNVB met verschillende clubs samen aan een pilot met slimme beeld- en geluidtechnologie om de pakkans bij alle racistische en discriminerende spreekkoren te vergroten.

Daarnaast deelden we goede ervaringen van deelnemers van het spreekkorenproject van de Anne Frank Stichting en FC Utrecht. In dit project volgen voetbalsupporters een indrukwekkend dagprogramma om hen bewust te maken van discriminerende acties op de voetbaltribune. In de tour door eigen stad staat liefde en passie voor de club centraal. Medesupporters die gekwetst zijn door de spreekkoren vertellen hun verhaal. Dit creëert bewustwording en laat een blijvende indruk achter bij alle deelnemers.

— Kamerlid Ellian bewondert de Oranje Wall of Fame op de KNVB Campus. 

Ons Voetbal Is Van Iedereen

De KNVB staat voor verbinding en is tegen iedere vorm van racisme en discriminatie. De afgelopen drie jaar zijn er via het programma ‘Ons Voetbal Is Van Iedereen’ (OVIVI) negentien extra maatregelen genomen om racisme en discriminatie in het voetbal aan te pakken. De aanpak van antisemitisme in het voetbal is hierin verweven. De pilot met slimme technologie en het spreekkorenproject zijn deel van het programma.

Daarnaast zijn onder andere de straffen voor discriminerende uitingen verdubbeld, waardoor daders een stadionverbod van 20 jaar opgelegd kunnen krijgen bij antisemitische uitingen. Ook zijn betaaldvoetbalorganisaties verplicht antidiscriminatie en antiracisme beleid op te stellen en krijgen scheidsrechters trainingen om discriminatie en racisme beter te herkennen. De komende tijd zetten we deze ontwikkelingen en daarmee de aanpak van antisemitisme in het voetbal voort.

Ons voetbal is van iedereen Ons voetbal is van iedereen Klik hier voor meer informatie.

Laatste artikelen