Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

KNVB en UEFA doorbreken glazen plafond

KNVB Media
KNVB Media
13 december 2014, 17:04

Foto:

Voetbal is voor iedereen. En iedereen heeft het recht dezelfde kansen te krijgen. Dat was de belangrijkste boodschap tijdens het seminar dat vrijdag in Amsterdam werd gehouden als onderdeel van de viering van het 125-jarig bestaan van de KNVB. In de strijd tegen discriminatie van minderheden kan juist de voetbalwereld fungeren als katalysator voor veranderingen.

Vertegenwoordigers van de KNVB, UEFA en Fare (Football Against Racism in Europe) kwamen vrijdag in Amsterdam bijeen voor het seminar ‘Doorbreek het glazen plafond’. Ook diverse voetballers, politici, academici en belangengroeperingen waren van de partij in het Olympisch Stadion waar werd gesproken en gediscussieerd over de strijd tegen discriminatie en racisme in het voetbal. Met name de ondervertegenwoordiging van vrouwen en etnische minderheden bij Europese voetbalinstanties, de ondervertegenwoordiging van trainer/coaches die behoren tot etnische minderheden en de belemmeringen voor lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders in het voetbal.

Verdrag van Amsterdam

Allereerst een aantal confronterende cijfers. Minder dan vier procent van de leidinggevende posities in het Europese voetbal wordt door vrouwen bekleed en slechts 3,4 procent van alle clubs op het hoogste niveau wordt geleid door een trainer/coach van een etnische minderheid. Hoog tijd om daar verandering in te brengen in de vorm van een structurele aanpak. Dat heeft vrijdag vorm gekregen in het Verdrag van Amsterdam, een pakket maatregelen om institutionele discriminatie bij de horens te vatten. "In het voetbal moet iedereen dezelfde kansen en mogelijkheden hebben’’, betoogde KNVB-voorzitter Michael van Praag."

 

— Foto: Ook oud-international Bryan Roy was aanwezig bij het seminar.

Naast een inspirerend betoog van Eurocommissaris Frans Timmermans kwamen ook rolmodellen Karen Espelund, Clarence Seedorf (net door UEFA benoemd tot speciale ambassadeur tegen racisme in het voetbal) en Thomas Hitzlsperger (per videoboodschap) aan het woord.

Het levende bewijs

De Noorse Karen Espelund is de eerste en vooralsnog enige vrouw die deel uitmaakt van het uitvoerend comité van UEFA (Executive Committee) en het levend bewijs dat het glazen plafond doorbroken kan worden. "De samenlevingen in Europa veranderen en die veranderingen moeten we ook doorvoeren in onze eigen organisatie. Zo kunnen we verder groeien als sport.’’

Van Praag kondigde aan het Verdrag van Amsterdam volgend jaar op het UEFA Congres op de agenda te zetten, zodat het breed omarmd en uitgevoerd wordt. "Want je moet niet alleen zéggen dat je iets doet, maar het ook werkelijk doen.''


  • Tags:

Laatste artikelen