Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Michael van Praag: 'Een president voor alle landen'

KNVB Media
KNVB Media
28 januari 2015, 10:45

Foto: KNVB Media

Michael van Praag heeft zijn kandidatuur voor het FIFA-presidentschap woensdag in een persconferentie in het Olympisch Stadion in Amsterdam nader toegelicht. Hieronder is de integrale tekst te lezen van zijn speech.

"Welkom in Amsterdam. Het Amsterdam van mijn jeugd. Het Amsterdam ook van Ajax, waar ik al vanaf mijn vijfde aan de hand van mijn vader wekelijks naar toe ging. Jaren later heb ik als voorzitter die Amsterdamse club mogen dienen.

Welkom ook in dit prachtige (gemoderniseerde) Olympisch Stadion. In 1928 was dit het decor voor de Olympische zomerspelen. En zes jaar later scoorde Beb Bakhuys hier in ditzelfde stadion in een interland voor Oranje tegen België zijn befaamde kopgoal.

En hier vierden wij afgelopen december het 125-jarig bestaan van de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB), waarvan ik sinds 2008 bondsvoorzitter ben. In het bijzijn van nationale en internationale gasten uit de voetbalwereld, coryfeeën uit de roemruchte geschiedenis van de Nederlandse voetbalschool en hoogwaardigheidsbekleders uit de nationale en internationale politiek stonden we toen stil bij de hoogtepunten van de afgelopen 125 jaar. Maar we zouden de KNVB niet zijn als we niet ook vooruit zouden hebben gekeken.

Gelijke kansen voor iedereen

Samen met vertegenwoordigers van vele internationale bonden, maar ook met bijvoorbeeld Eurocommissaris Frans Timmermans en voetballegende Clarence Seedorf spraken we over gelijke kansen voor iedereen. Gelijke kansen in coaching, maar zeker ook in bestuurlijke posities. Voetbal voor iedereen, zowel op als buiten het veld, is al jaren een speerpunt zowel voor de KNVB als voor mij persoonlijk. Voetbal is in mijn ogen bij uitstek voor iedereen en in de strijd tegen discriminatie kan juist de voetbalwereld fungeren als katalysator voor veranderingen.

Onze inspanning vorige maand hier in het Olympisch Stadion resulteerde in het Verdrag van Amsterdam - een pakket maatregelen om institutionele discriminatie bij de horens te vatten. - Zo spraken wij hier in Amsterdam met elkaar af dat we ons ten doel stellen om de vertegenwoordiging van vrouwen op het hoogste bestuurlijke en uitvoerende niveau te vergroten. - We spraken ook af dat alle aanwezige bonden werk gaan maken van het stimuleren van vrouwen in hoge posities binnen hun eigen organisaties. - En tot slot kwamen we overeen dat we stappen gaan nemen om discriminatie in coaching, maar ook in management posities op het hoogste voetbalniveau te lijf te gaan. Het zijn dit soort inhoudelijke doorbraken in het kader van het principe van voetbal voor iedereen die ik ook wereldwijd teweeg wil brengen.

En dames en heren. Precies daarom heb ik u uitgenodigd naar dit prachtige Olympisch Stadion te komen. Met trots en genoegen kan ik mededelen dat ik gisteren mijn kandidaatstellingsbrief en de daarbij behorende ondersteuningsverklaringen van de nationale voetbalbonden van België, Zweden, Schotland, Roemenië, de Faeröer Eilanden en Nederland heb verstuurd aan het hoofdkantoor van FIFA in Zürich.

EEN PRESIDENT VOOR ALLE LANDEN

Ik stel mij kandidaat om eind mei de nieuwe president van FIFA te worden. De opvolger van Sepp Blatter. Als president van FIFA wil ik de goede zaken die zijn gerealiseerd behouden, maar ik wil het anders aanpakken dan Sepp Blatter. Dat kunt u al zien aan de landen die ik gevraagd heb mij nu al te steunen. Zij representeren voor mij een dwarsdoorsnede van het voetballandschap in Europa: divers in alle opzichten. Zo zie ik mijn kandidaatstelling ook: ik wil een president zijn voor alle landen.

Wat ik nog meer anders ga doen dan Sepp Blatter is de termijn. Ik wil slechts één termijn van vier jaar het presidentschap op mij nemen. Omdat ik zo snel mogelijk ruimte wil maken voor een nieuwe generatie. Omdat ik de termijn van vier jaar ten volle wil benutten en geen tijd wil besteden aan mijn eventuele herverkiezing. Omdat ik uit ervaring - in het bedrijfsleven, maar ook bij een voetbalclub en een nationale voetbalbond - weet dat je in vier jaar hele grote stappen kan zetten om een modernisering, zeg maar gerust een hervorming binnen een organisatie, door te voeren.

En juist die modernisering is hoognodig. En die modernisering begint met normalisatie. Een begrip dat FIFA als geen ander kent. Zodra een bond in politieke problemen zit, wordt er een zogenaamde ‘normalisation committee’ in het leven geroepen om dit probleem op te lossen. Het wordt tijd dat FIFA dit instrument eens op zichzelf toepast. Want FIFA zit vast. Muurvast. FIFA staat er slecht op en heeft zijn geloofwaardigheid verloren. FIFA staat onder constante verdenking. Van belangverstrengeling, van nepotisme, van corruptie. FIFA staat met zijn rug naar de toekomst. En dat terwijl FIFA historisch gezien zoveel heeft betekend voor het voetbal wereldwijd. Zoals bijvoorbeeld de programma’s ‘Goal’ en ‘Win in Africa with Africa’, resulterend in het eerste WK op het Afrikaanse continent in 2010.

'FIFA moet normaliseren'

Maar FIFA kan in mijn ogen nog zoveel meer betekenen voor het voetbal. In Afrika, in Azië, in het Midden-Oosten, in Noord, Midden en Zuid-Amerika, in Oceanië en in Europa. En om die belofte voor de toekomst waar te kunnen maken, zal FIFA moeten normaliseren in de meest letterlijke zin van het woord. Gewoon, normaal gaan doen. FIFA moet met zijn tijd mee. Moet transparanter worden. Moet voldoen aan de eisen van deze tijd. Ik heb niks tegen Sepp Blatter. Sterker nog, als mens mag ik hem bijzonder graag. Maar iemand die al zoveel jaren een organisatie heeft geleid en het gezicht is geworden van het slechte imago, kan niet ook het gezicht van een moderniseringsoperatie, of een ‘nieuwe FIFA’ zijn.

Bij iedere organisatie ter wereld laat men dat aan een nieuw gezicht over. Dat moet ook bij FIFA het geval zijn. Zoals u weet, maak ik me al tijden sterk voor een nieuwe president. Je kan dat vanaf de zijlijn blijven roepen. Maar op een gegeven moment vind ik dat je het niet bij woorden moet laten maar daadkracht moet tonen. Verantwoordelijkheid moet nemen. En daarom stel ik me kandidaat.

Begin januari heb ik Sepp Blatter uitgebreid gesproken over de mogelijkheid om wel van zijn kennis en ervaring gebruik te kunnen maken. Ik heb Sepp Blatter gezegd: ‘Sepp, ik wil dat FIFA moderniseert. De wereld wil dat FIFA moderniseert. En ik wil die modernisering leiden. Ik wil als president van een bond die medeoprichter was van FIFA nu mijn verantwoordelijkheid nemen. Ik wil ervoor zorgen dat de organisatie over vier jaar, als mijn termijn erop zit, klaar is om overgenomen te worden door de nieuwe generatie. En Sepp, je zou jezelf onsterfelijk maken als je over je schaduw heen stapt. Een stap opzij zet. Want het gaat niet om jou of om mij. Het gaat om het voetbal. Mijn voorstel is dat je onder mijn presidentschap betrokken blijft als adviseur van FIFA. Vanuit FIFA bouw jij verder aan de legacy die jij de voetbalwereld nalaat: The Sepp Blatter Foundation, een stichting die zich inzet voor kansarme kinderen over de hele wereld.’

'Mijn aanbod blijft staan'

Dames en heren. Ik ben blij dat ik dit gesprek met Sepp Blatter heb gevoerd. Het zal u wellicht verbazen, maar ik ben niet tégen Sepp Blatter. Ik vind het belangrijk om Sepp Blatter bij mijn plannen te betrekken. In Portugal, waar we beiden waren voor de viering van het 100-jarig bestaan van de Portugese voetbalbond, heeft hij gereageerd op mijn voorstel. En ook al heeft Sepp Blatter mij laten weten op dit moment niet op mijn aanbod in te willen gaan, mijn aanbod blijft staan.

Ik verheug mij op de komende maanden van campagnevoeren. Ik verheug mij erop u volgende maand weer te zien wanneer ik mijn ‘FIFA normalisatieagenda 2015-2019’ presenteer. Dat zal een agenda voor de komende vier jaar zijn, inclusief een financiële doorrekening van mijn plannen. U weet, ik hou niet van loze beloftes. Ik hou van goede en degelijke onderbouwing. Maar dames en heren, ik stuur u natuurlijk niet naar huis zonder een aantal van mijn voornemens met u te delen.

Ik vind dat de ontwikkeling van voetbal in de wereld beter gediend is met een groter WK. Een uitbreiding met proportioneel meer landen van buiten Europa. Omdat deelname aan een WK aantoonbaar de ontwikkeling en populariteit van voetbal in de deelnemende landen versnelt. En daar ging het toch om bij de oprichting van FIFA in 1904. FIFA moet terug naar die basis. Als FIFA president vind ik dat er zoveel mogelijk geld beschikbaar moet zijn voor het voetbal in de zuiverste vorm en zo min mogelijk voor de randzaken. Zo werd vorig jaar maar liefst 20 miljoen Euro uitgegeven aan een FIFA-film. 20 miljoen. Dat is geld van de bonden en daar hoort het ook aan te worden besteed.

Matchfixing

Nog een voornemen. De KNVB treedt keihard op tegen matchfixing. Zoals u weet zijn we in Nederland net weer opgeschrikt door ernstige verdenkingen van matchfixing. Een enorme bedreiging voor de integriteit van onze sport. Matchfixing vernietigt voetbal aan de wortel. Dus ook wereldwijd zou de bestrijding van matchfixing hoog op de agenda moeten staan. Wat ook hoog op mijn agenda staat is transparantie. Transparantie van FIFA. Zo vind ik bijvoorbeeld dat FIFA vergoedingen openbaar moet maken. Ik vind dat ook de financiële vergoeding van de president openbaar moet zijn. Iets waar nu erg krampachtig over wordt gedaan.

Ik verheug mij erop u daar binnenkort veel meer over te vertellen. Ik verheug mij er op oude voetbalvrienden weer te ontmoeten en kennis te maken met nieuwe vrienden van bonden en confederaties. En ik verheug me er vooral op naar hen te luisteren en ideeën uit te wisselen. Want om hun mening gaat het uiteindelijk. Ik zou graag met open vizier en in collegialiteit met de andere kandidaten in debat gaan. Hier in Europa, maar ook in Afrika, in Azië en Oceanië en in Noord, Midden en Zuid-Amerika. Ik neem graag het initiatief tot een aantal openbare debatten. Dat kunnen televisie debatten zijn, debatten tijdens één van onze vele congressen of juist uiterst toegankelijke ‘google-hangout’ debatten.

Ik wil nogmaals de bonden bedanken die mij met een brief steunen. Zij zijn, samen met mij, overtuigd van het nut van de normalisatie die in mijn ogen zo nodig is bij FIFA. In verheug me erop om met hun steun, ook mijn andere collega’s hiervan te overtuigen. Ik zal al deze mensen, die ik vaak al goed ken, proberen te overtuigen van het feit dat het voor iedereen beter is als we deze weg in slaan. Het moet duidelijk zijn dat het niet gaat om mij, niet om Sepp Blatter, zelfs niet om FIFA. Het gaat om de toekomst van het voetbal. Want voetbal is voor iedereen, voetbal is van iedereen. Voetbal is om van te houden.

Laatste artikelen