Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.
Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.
Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.
KNVB.nl
Voor nieuws en ondersteuning van het Nederlandse voetbal.
Oranje
Het officiële kanaal van de KNVB voor alle Oranjefans.
Voetbal.nl
Hét platform voor uitslagen, standen en programma voor amateurvoetballend Nederland.
TOTO KNVB Beker
Voor het laatste nieuws, uitslagen en programma van de TOTO KNVB Beker.
Azerion Vrouwen Eredivisie
Het officiële kanaal van de Azerion Vrouwen Eredivisie met het laatste nieuws, programma, standen en alle samenvattingen.
Rinus
De online assistent voor alle jeugdtrainers van Nederland.
KNVB Campus
Voor de teams van morgen.
KNVB Shop
De officiële webshop van de KNVB.
KNVB Ticketshop
Het officiële verkoopkanaal voor de KNVB. Koop hier je tickets voor Oranje en de TOTO KNVB Beker.
Dugout
De digitale leeromgeving van de KNVB
Eén Tweetje
De online community voor bestuurders in het amateurvoetbal.
KNVB Expertise
Kennis- en innovatiecentrum voor Betaald Voetbal.
Het Nederlands elftal vroeg met speciale shirts eerder al aandacht voor de situatie van arbeidsmigranten in Qatar. - Foto: KNVB Media
Het Nederlands elftal kan zich morgen of op 16 november rechtstreeks kwalificeren voor het WK in Qatar. Ondertussen is de KNVB al drie jaar bezig om de aandacht voor het WK te gebruiken voor de gewenste veranderingen van de situatie van de arbeidsmigranten in het gastland. Op 9 en 10 december gaat de voetbalbond opnieuw naar Qatar als opvolging van het bezoek in augustus.
Opnieuw wordt daar met verschillende organisaties gesproken die zich bezighouden met de mensenrechten, zoals de International Labour Organization (ILO), het National Human Rights Committee (NHRC) en de Qatarese autoriteiten (Ministry of Foreign Affairs en Ministry of Labour). Dit om de laatste ontwikkelingen te monitoren. Gijs de Jong, secretaris generaal van de KNVB: “Tot nu toe hebben we kunnen vaststellen dat er verbeteringen voor de arbeidsmigranten zijn doorgevoerd. Er zijn nieuwe wetten ingevoerd die voor de regio (want in de omringende landen hanteert men ook al decennia vergelijkbare regels voor arbeiders) uniek zijn."
"Zo mag er tijdens de heetste uren van de dag niet in de zon worden gewerkt en is het voor werkgevers verboden om paspoorten in te nemen, hebben werknemers geen toestemming meer nodig om van werkgever te veranderen en kunnen arbeiders het land uit zonder toestemming van de werkgever. Ook is er een minimumloon doorgevoerd. We durven te stellen dat deze veranderingen er zonder het WK niet waren geweest. We zijn er nog niet want de uitdaging is dat alle nieuwe wetten nu maar ook in de toekomst worden nagekomen, ook na het WK. Er blijft dus nog veel werk te doen.”
Daarnaast voert de KNVB ook verschillende gesprekken in eigen land deze maand, zoals met BWI (Building and Wood Worker’s International) en met Amnesty International. Ook KNVB-partners en fanleaders krijgen updates over de stand van zaken. Dit laatste past ook in de aanpak om geïnteresseerden transparant en proactief te informeren over de rol van de KNVB.
Vooruitlopend op de start van de kwalificatiereeks, organiseerde de KNVB begin 2021 een online symposium met sprekers van onder meer Amnesty International, ILO, FIFA en de mensenrechtenambassadeur, zodat iedereen zelf een afgewogen mening over de situatie in Qatar kon vormen. Vervolgens heeft Oranje zich op het veld uitgesproken met het statement Football Supports Change, dat hierna ook de titel werd van ons plan om veranderingen te helpen realiseren. Parallel had de KNVB het initiatief genomen om het thema bestuurlijk te agenderen en samen op te trekken met collegabonden. “Vervolgens hebben we er bewust voor gekozen om ‘Qatar’ te verhuizen van het veld naar de boardroom, om met gesprekken op bestuurlijk niveau de druk verder op te voeren.
De KNVB is actief deelnemer van de UEFA-werkgroep, die zich in samenwerking met de FIFA richt op de rechten van de arbeidsmigranten in Qatar. Deze werkgroep heeft een aantal aanbevelingen opgesteld, zoals bijvoorbeeld dat Europese landen die straks meedoen aan het WK minimumeisen stellen aan al hun leveranciers in Qatar die de arbeidsmigranten ten goede komen. Ook hebben we in augustus een bezoek gebracht aan Qatar om daar rechtstreeks met betrokkenen te praten, zoals de arbeidsmigranten die werkzaam waren in het Ras Abu Aboud stadion en de NHRC”, aldus Gijs de Jong. Het vervolg op dit bezoek vindt dus in december plaats.
Behalve voor de positie van arbeidsmigranten, is er ook veel aandacht voor de situatie van vrouwen en de LHBTI-gemeenschap in Qatar. Gijs de Jong: “De KNVB zet het voetbal op lokaal niveau in om vrouwenemancipatie in Qatar te stimuleren. Dit gebeurt met WorldCoaches, ons programma waarmee wereldwijd mannen en vrouwen worden opgeleid om als trainer én sociaal rolmodel te fungeren in hun eigen omgeving. In Qatar richt WorldCoaches zich op het vrouwenvoetbal. En met onze OneLove-campagne benadrukken we in binnen- en buitenland dat in ons voetbal iedereen welkom is, ongeacht de kleur, afkomst, geloof, gender en seksuele voorkeur. Dit blijven we uiteraard uitdragen. Dus los van het sportieve deel, zijn we ook op andere gebieden volop bezig met het WK.”
Bezoek Qatar augustus
Lees hier meer over het bezoek van de KNVB aan Qatar in augustus.
WorldCoaches
Lees hier meer over het WorldCoaches-programma van de KNVB.
One Love
Lees hier meer over de OneLove-campagne.