Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Henk Eising en naoberschap: 'Voor die glimlach doen we het'

Chris van Nijnatten
KNVB Media
26 december 2017, 10:00

"FC Emmen heeft de omgeving nodig en daarom voelde het goed om juist met zijn allen wat terug te doen." - Foto: Estelle Cruijff

In oktober speelde er zich in het stadion van FC Emmen een bijzonder dubbel toernooi af. Het ging om de Vluchtelingen Cup. "Maar dat vonden we toch een vervelende naam", zegt Henk Eising - commercieel manager van gastclub FC Emmen.

"Daarom noemden we het de Champions Cup Drenthe, klinkt toch een stuk vriendelijker?" Eising is initiator van het toernooi, waarbij hij, benadrukt hij, ‘geweldig’ geholpen is door de ABN Amro Foundation in Emmen en het Carmelcollege. Het plan was doortrokken van een solidariteitsgevoel dat rond kerst en oud en nieuw gemeengoed is, maar in oktober in Emmen echt vorm gegeven werd.

Naoberschap

Naoberschap, zoals het in dat deel van het land genoemd wordt, kreeg een gezicht in Drenthe; een lachend gezicht. Asielzoekers uit de centra bij Emmen, Assen, Hoogeveen en Zweeloo, in totaal 120 personen, verdeeld over twaalf nationaliteiten, formeerden per AZC een elftal van onder de 20 jaar en een van boven de 20. Ze werden met de spelersbus van FC Emmen opgehaald, een geste waarmee het evenement in de ogen van de voetballers al bijna niet meer stuk kon.

Het toernooi werd echt een geweldig succes. "We hebben gevoetbald, gegeten, naar voetbal gekeken (FC Emmen-Jong PSV), alles erop en eraan. De hele organisatie, scheidsrechters en dergelijke, van het toernooi werd gefaciliteerd door ABN Amro en gegeten werd er dankzij het Carmelcollege, maar wat vooral zo opviel; die glimlach van de mensen uit Eritrea, Somalië, Syrië, Libië en waar nog meer vandaan", zegt Eising, die er nog steeds van onder de indruk is.

Lach

Je wil als voetbal iets betekenen in de samenleving. Dat hebben we nu kunnen doen

Dat er volgend jaar weer zo’n multicultureel voetbalfeest gehouden wordt in zijn stadion staat wel vast, zo denkt hij. "Weet je, je rolt hier in omdat je met je club, met je omgeving iets wil doen voor de mensen die deze kant op gevlucht zijn. Want zo is het. Je wil als voetbal iets betekenen in de samenleving. Dat hebben we nu kunnen doen. En het geeft zo veel terug. Die lach, wat ik al zei, het genieten. Dat geeft een fijn gevoel. Niet dat het me daar om ging. Maar het maakt het alle daar in gestoken energie waard. Als je daar als FC Emmen een rol in kunt spelen, ben je zelf ook blij." 

Eising, hierbij vanwege zijn rol gefotografeerd door Estelle Cruijff, brengt zijn betrokkenheid bij de Champions Cup Drenthe nogmaals terug tot aanjager. "Dit kun je niet zonder de mensen en instanties om je heen. Dat is er gelijk toch wel het goede aan. Voetballen is wat we doen, FC Emmen is waar we voor werken. Maar FC Emmen heeft de omgeving nodig en daarom voelde het goed om juist met zijn allen wat terug te doen. We maken het hele jaar door nadrukkelijk deel uit van de samenleving hier. Maar dit was speciaal. Wat mij betreft is het voor herhaling vatbaar."

Impact buiten de lijnen Impact buiten de lijnen In de serie 'Impact buiten de lijnen' portretteren we een zevental mensen die - dankzij voetbal - in 2017 hun impact hebben gehad buiten de lijnen.

Laatste artikelen