Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Aanhoudingen voor illegaal gokken op wedstrijden

KNVB Media
KNVB Media
17 februari 2015, 11:22

Foto:

In een internationaal onderzoek naar illegaal gokken op voetbalwedstrijden en witwassen heeft de FIOD in totaal vijf verdachten aangehouden. De hoofdverdachten zijn een 34-jarige man uit Rijswijk, een 40-jarige man uit Hilversum en een 40-jarige Nederlander die woont op Cyprus, maar tijdelijk verbleef in Den Haag.

De drie mannen worden er van verdacht deel te nemen aan een criminele organisatie die in Nederland op grote schaal beroepsmatig gokweddenschappen buiten besloten kring aanbiedt. Daarnaast is nog een 49-jarige man uit Zevenhuizen aangehouden op verdenking van valsheid in geschrift. Een 58-jarige man uit Den Haag is aangehouden op verdenking van het aanbieden van illegale lotto en het witwassen van inkomsten daaruit.

In Nederland mag je alleen gokspelen aanbieden aan derden wanneer je daar een vergunning voor hebt. Deze verdachten hebben geen vergunning. De 40-jarige Nederlander op Cyprus zou de spil zijn bij het aanbieden van illegale gokmogelijkheden in Nederland. Het vermoeden is dat de 34-jarige man uit Rijswijk en de 40-jarige man uit Hilversum de voetbalwedstrijden waarop (anoniem) gegokt kon worden in Nederland aan de man brachten. Via diverse zogenaamde ‘agenten’ boden zij aan honderden derden gokweddenschappen aan.  Het inzetten bij het gokken kon met contant geld en de eventuele winsten werden vervolgens ook contant uitbetaald.  De verdachten zouden het geld dat ze verdienden met het aanbieden van illegaal gokken hebben witgewassen. Ze hebben over de in Nederland (contant) uitgekeerde winsten geen kansspelbelasting afgedragen.

KNVB moedigt onderzoek Openbaar Ministerie aan

Voetballiefhebbers moeten kunnen vertrouwen op wat ze zien. De integriteit van onze sport moet beschermd worden tegen criminelen en dat het OM daar nu zo actief werk van maakt, moedigt de KNVB aan. Te meer, omdat dit onderzoek laat zien dat georganiseerde misdaad betrokken is bij illegale weddenschappen op en manipulatie van wedstrijden. Hoewel de KNVB alles doet wat binnen de mogelijkheden van een voetbalbond ligt om manipulatie aan te pakken, is de opsporingskracht en –bevoegdheid van justitie noodzakelijk.

De KNVB wacht het onderzoek met grote belangstelling af en hoopt dat de onderste steen boven komt. Als de KNVB op enige manier kan ondersteunen, zullen we dat zeker doen. Het contact tussen de KNVB en politie en justitie is op dit gebied de laatste jaren sterk verbeterd. Zeker sinds de oprichting van het nationaal platform matchfixing, waarin onder meer Functioneel Parket (FP), Belastingdienst, FIOD, Kansspelautoriteit, Politie, KNVB, NOC*NSF en de Lotto structureel informatie uitwisselen

Start onderzoek

Het onderzoek startte mede naar aanleiding van informatie uit Duitsland, dat de 40-jarige Nederlander van Cyprus verdacht wordt van mogelijke betrokkenheid in 2008 en 2009 bij matchfixing, waaronder ook wedstrijden in Nederland. Het Nederlandse Openbaar Ministerie heeft onderzocht of er aanwijzingen zijn dat deze verdachte nadien nog betrokken is geweest bij matchfixing, maar daarvan is tot nog toe niet gebleken.

Lees verder over deze zaak op de website van het Openbaar Ministerie.

Wat doet de knvb tegen matchfixing?

De KNVB staat voor voetbal waar je op kunt vertrouwen. De integriteit van onze competities is ons grootste goed. Wedstrijden moeten niet worden beslist op de gokmarkt, maar op het voetbalveld. De KNVB hanteert dan ook een zero tolerance beleid ten aanzien van matchfixing. De inzet van de voetbalbond is zowel repressief als preventief en bestaat uit diverse acties en maatregelen.

Kansspelwet

De KNVB is van mening dat geen enkele competitie immuun is voor manipulatie. Dit onderzoek geeft eens te meer aan dat er gedegen wet- en regelgeving moet komen om matchfixing tegen te gaan. De KNVB pleit bijvoorbeeld voor een verbod op gokken op makkelijk te beïnvloeden gebeurtenissen tijdens een wedstrijd, zoals doeltrappen, corners of gele kaarten. Ook moet het onmogelijk zijn om te gokken op wedstrijden waar nauwelijks of zelfs geen registratie van is, zoals wedstrijden in het amateurvoetbal. Omdat bij deze wedstrijden objectieve controle ontbreekt, is het risico op manipulatie hoger, terwijl de meerwaarde voor de sport(beleving) ontbreekt. De nieuwe kansspelwet is (naast de wet- en regelgeving over oplichting en fraude) de eerste mogelijkheid om matchfixing wettelijk aan te pakken.
 

Lees meer op onze themapagina over matchfixing.


  • Tags:

Laatste artikelen