Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Matchfixing: samen het voetbal beschermen

KNVB Media
KNVB Media
21 april 2017, 14:43

De zogeheten Integrity Officers van de verschillende Europese bonden spraken elkaar op de KNVB Campus. - Foto: KNVB Media

Europese voetbalbonden kwamen deze week bijeen op de KNVB Campus om de aanpak van matchfixing te bespreken. De zogeheten Integrity Officers van de verschillende Europese bonden spraken over effectieve Europese samenwerking om het voetbal te beschermen tegen het manipuleren van wedstrijden.

Onder matchfixing wordt het manipuleren (uitkomsten) van sportwedstrijden verstaan, door het beïnvloeden van bepaalde gebeurtenissen met als doel (financieel) voordeel te behalen. Vaak is de georganiseerde misdaad betrokken bij manipulatie in de sport.

Sinds 2009 zijn er belangrijke stappen gezet in de strijd tegen matchfixing. De KNVB werkt er hard aan om voetbal integer en betrouwbaar te houden. Door onder meer voorlichting te geven aan spelers en scheidsrechters en een gokverbod voor spelers wordt de voedingsbodem voor matchfixing weggehaald.

Belang samenwerking

Matchfixing is grensoverschrijdende criminaliteit

Wouter Boshuis, Integrity Officer van de KNVB, benadrukte op het congres het belang van samenwerking. “Matchfixing is grensoverschrijdende criminaliteit. Vandaar dat het uitwisselen van informatie en expertise tussen landen belangrijk is. Maar ook sportbonden en overheden moeten intensiever gaan samenwerken. Recente gebeurtenissen in Nederland, zoals de zaak rondom de ex-Willem II-speler Kargbo, geven de urgentie aan om ook in ons land topprioriteit te verlenen aan de aanpak van matchfixing.”

“Samen met de overheid moeten we de pakkans vergroten”, vult Chris Bonnett, UEFA’s Intelligence Coordinator aan. Als je in de auto zit en je rijdt te hard, is de kans groot dat je wordt gepakt. Bij het manipuleren van wedstrijden is dat minimaal, waardoor het lucratief wordt om het risico te nemen. De overheid heeft opsporingsbevoegdheid en kan een grote rol spelen in het vergroten van de pakkans.”

Niet strafbaar

Druk overleg.

En daar wringt de schoen. Momenteel is matchfixing niet strafbaar in Nederland. Het Nederlands strafrecht kent momenteel geen specifieke strafrechtelijke bepaling op grond waarvan matchfixing en wedstrijdvervalsing effectief kan worden bestreden. Vorig jaar nam het Europees Parlement een resolutie aan om lidstaten aan te moedigen om matchfixing als overtreding in de wet te benoemen. Ook de UEFA en de KNVB zijn hier een groot voorstander van.

Chris Bonnett, Integrity Officer van UEFA: “Nederland is niet een van onze grootste zorgen. De KNVB doet wat er binnen de mogelijkheden van een sportbond ligt om matchfixing tegen te gaan. Maar, wetgeving is belangrijk. Als matchfixers weten dat matchfixing niet strafbaar is, is de kans groter dat ze in de Nederlandse competities gaan opereren. We moeten samenwerken om het voetbal te beschermen tegen dergelijke praktijken.”


Laatste artikelen