Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Staatssecretaris op werkbezoek voor ‘Ons Voetbal Is Van Iedereen’

KNVB Media
KNVB Media
21 oktober 2024, 8:54

De KNVB heeft de staatssecretaris en een uitgebreide delegatie van de Rijksoverheid een update gegeven over 'Ons Voetbal Is Van Iedereen'. - Foto: KNVB Media

Voorafgaand aan de wedstrijd PEC Zwolle – NAC Breda is staatssecretaris Jurgen Nobel (Participatie en integratie) samen met een uitgebreide delegatie van de Rijksoverheid bijgepraat over verschillende aspecten van ‘Ons Voetbal Is Van Iedereen’ (OVIVI), het programma om racisme en discriminatie in het voetbal te bestrijden.

Zo konden Paul van der Kolk van Sportinnovator en Leo van der Vliet van de KNVB een update geven over het onderdeel met technologische innovaties. Willem Wagenaar van de Anne Frank Stichting gaf uitleg over het lopende spreekkorenproject.

Dit heeft als doel om antisemitische spreekkoren in stadions te voorkomen door daders mee te nemen in de geschiedenis van hun stad. Houssin Bezzai, programmamanager van OVIVI, sloot de bijeenkomst af. Na de presentaties werd de wedstrijd bezocht, die uiteindelijk voor bijna 14.000 bezoekers door NAC Breda met 1-2 werd gewonnen.

Bestrijding discriminatie

OVIVI is het gezamenlijke programma van de KNVB en Rijksoverheid om racisme en discriminatie in het amateurvoetbal en betaald voetbal te bestrijden. OVIVI ging in 2020 van start en telt 22 onderdelen, bovenop bestaande ‘tools’ zoals tuchtrecht, stadionverboden en het protocol voor discriminerende spreekkoren.

Zo zijn met OVIVI onder meer de straffen voor discriminatie verhoogd en is er een trainingsaanbod voor clubs ontwikkeld. OVIVI kreeg navolging van NOC*NSF en andere sportbonden in de vorm van ‘Onze Club Is Van Iedereen’.

Discriminatie = Kansloos

Een ander onderdeel van OVIVI is de campagne gericht op gedragsverandering. Vorige maand is de gezamenlijke norm voor het voetbal geïntroduceerd: Discriminatie = Kansloos. Uit marktonderzoek bleek dat slechts 6 procent van de voetballiefhebbers het oneens is met de stelling ‘Ik vind discriminatie kansloos gedrag van slechte verliezers en altijd onacceptabel’.

Discriminatie = Kansloos Discriminatie = Kansloos Verenigingen kunnen hier uitingen van Discriminatie = Kansloos bestellen.


Laatste artikelen