Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.
Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.
Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.
KNVB.nl
Voor nieuws en ondersteuning van het Nederlandse voetbal.
Oranje
Het officiële kanaal van de KNVB voor alle Oranjefans.
Voetbal.nl
Hét platform voor uitslagen, standen en programma voor amateurvoetballend Nederland.
TOTO KNVB Beker
Voor het laatste nieuws, uitslagen en programma van de TOTO KNVB Beker.
Azerion Vrouwen Eredivisie
Het officiële kanaal van de Azerion Vrouwen Eredivisie met het laatste nieuws, programma, standen en alle samenvattingen.
Rinus
De online assistent voor alle jeugdtrainers van Nederland.
KNVB Campus
Voor de teams van morgen.
KNVB Shop
De officiële webshop van de KNVB.
KNVB Ticketshop
Het officiële verkoopkanaal voor de KNVB. Koop hier je tickets voor Oranje en de TOTO KNVB Beker.
Dugout
De digitale leeromgeving van de KNVB
Eén Tweetje
De online community voor bestuurders in het amateurvoetbal.
KNVB Expertise
Kennis- en innovatiecentrum voor Betaald Voetbal.
Het actieplan Naar een Veiliger Sportklimaat ging in 2011 van start en loopt eind van dit jaar af. - Foto: KNVB Media
Het aantal gerapporteerde excessen in de Nederlandse sport is de afgelopen jaren gedaald, de bewustwording voor sportiviteit en respect onder sportbestuurders is gegroeid en sporters lijken zich veiliger te voelen. Dat meldt het Mulier Instituut, dat in opdracht van het Ministerie van VWS onderzoek heeft gedaan naar de effecten van het actieplan Naar een Veiliger Sportklimaat (VSK) in de afgelopen vijf jaar.
Tegelijkertijd zijn misstanden in de sport van alle tijden en is het noodzakelijk te blijven werken aan sportplezier door het stimuleren van sportiviteit en respect en het voorkomen en aanpakken van ongewenst gedrag. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn & Sport heeft besloten het actieplan met twee jaar te verlengen en daarvoor jaarlijks zeven miljoen euro beschikbaar te stellen.
Winnen is leuk, maar in sport worden mensen juist ook uitgedaagd om teleurstellingen te verwerken
Het actieplan Naar een Veiliger Sportklimaat ging in 2011 van start en loopt eind van dit jaar af. Onder leiding van NOC*NSF, KNVB en KNHB is met actieve steun van een groot aantal sportbonden en andere organisaties, de georganiseerde sport aan de slag gegaan om het sociale klimaat op en rond de velden te verbeteren. Verenigingsbestuurders, trainers, coaches, arbitrerend kader en ouders van sportende kinderen worden middels het actieplan ondersteund met opleidingen en trainingen om te werken aan een socialer sportklimaat.
Dat heeft geleid tot onder andere de volgende resultaten:
De sociale veiligheid op sportclubs ervaren door vrijwilligers scoort gemiddeld ruim een 8. Hoewel een grote groep kaderleden zich in de sport veilig voelt, geven veel kaderleden nog steeds aan dat ze in de afgelopen twaalf maanden geconfronteerd zijn met één of meer vormen van wangedrag. Verbaal geweld komt het vaakst voor (59%).
Koen Breedveld, directeur van het Mulier Instituut: “Winnen is leuk, maar in sport worden mensen juist ook uitgedaagd om teleurstellingen te verwerken. Dat is niet altijd makkelijk. Niemand wil verliezen. In sport leren mensen hoe je daarmee om gaat. En leer je verschillen ervaren en accepteren. Juist in een tijd die steeds harder wordt, is dat belangrijk. Het is goed te zien dat daar in de sport meer oog voor is gekomen. Dat bestuurders en coaches daar aandacht aan besteden. De sport kan de wereld niet veranderen, maar iedere verandering moet ergens beginnen. Ik ga ervan uit dat de sport die lijn doorzet en niet meer los laat.”
Er is een magazine gemaakt waarin verschillende sleutelfiguren en deskundigen terugblikken op vijf jaar Naar een veiliger sportklimaat. Onder andere bondsvoorzitter Michael van Praag, Marijke Fleuren, voorzitter van de Europese Hockey Federatie en psycholoog Steven Pont komen aan het woord. Als voorzitter van de Sportraad kreeg Michael van Praag maandag het eerste exemplaar uitgereikt.
Er zijn vele manieren waarop jij ook mee kan doen. Niet alleen als speler, maar ook als coach, scheidsrechter, bestuurder of als andere vrijwilliger.