Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

VVD-werkbezoek voetbal en veiligheid bij Almere City FC

KNVB Media
KNVB Media
13 december 2022, 9:41

Een blik achter de schermen bij Almere City FC voor VVD-kamerleden Michon en Heerema. - Foto: KNVB Media

Tijdens de Keuken Kampioen Divisiewedstrijd Almere City FC - ADO Den Haag waren VVD-Kamerleden Ingrid Michon (veiligheid) en Rudmer Heerema (sport) te gast om mee te lopen met de veiligheidsorganisatie. Ze kregen achter de schermen een unieke inzage in wat clubs allemaal doen om de veiligheid in en rondom de stadions te waarborgen.

Er ligt een goede voetbalwet, maar die moet wel beter worden ingezet.

Zo’n 200.000 Nederlanders gaan elke week met vrienden of familie naar de stadions om te genieten van spannende voetbalwedstrijden. Met vijf miljoen bezoekers per jaar en in totaal acht miljoen liefhebbers en kijkers heeft het betaald voetbal veel maatschappelijke impact.

Sportief en maatschappelijk veel potentie

De keuze voor een werkbezoek aan Almere City was dan ook niet zomaar. De club is net als de stad Almere volop in ontwikkeling en legt zowel sportief als maatschappelijk de lat ieder seizoen iets hoger. Er zijn verschillende maatschappelijke projecten, die allemaal als gemeenschappelijk doel hebben om Almere nog leuker, gezelliger en veiliger te maken. Met activiteiten die zich richten op de ontwikkeling en gezondheid van kinderen, maar ook de sociale cohesie binnen Almere versterken. De club vormt een belangrijk podium voor lokale ondernemers om elkaar te ontmoeten rondom activiteiten en wedstrijden. Als voetbalclub, maar zeker ook als platform voor maatschappelijke projecten, heeft Almere City veel potentie, waarvan de gehele stad en haar inwoners profiteren.

Goede lokale samenwerking cruciaal voor veilig wedstrijdverloop

Vanzelfsprekend wil Almere City - net als andere BVO’s - supporters verwelkomen in een veilige en gastvrije omgeving. Goede samenwerking tussen clubs, politie, OM en gemeente is cruciaal om een veilig en normaal wedstrijdverloop te garanderen. Voorafgaand aan de wedstrijden in het betaald voetbal vindt er tussen deze partijen overleg plaats om risico’s te minimaliseren. In het stadion is de organisator verantwoordelijk voor een veilig verloop van het evenement. Wie zich binnen de poorten van het stadion misdraagt, komt daar in de regel niet mee weg en ontvangt eventueel een stadionverbod.

Clubs nemen daarmee flinke verantwoordelijkheden en kosten op zich met betrekking tot de veiligheid in de Nederlandse stadions. Daarbuiten zorgen de overheid en politie voor de veiligheid en handhaving van de openbare orde, zoals dat ook gebeurt in uitgaansgebieden bij kroegen, evenementen, manifestaties of in de buurt. 

Aanwezig bij de hoofdstewardbriefing voor de wedstrijd.

Rondleiding door het stadion

Tijdens het werkbezoek aan Almere City nam de veiligheidscoördinator de Kamerleden Michon en Heerema mee in de stappen die hij op een wedstrijddag onderneemt. De Kamerleden waren aanwezig bij de hoofdstewardbriefing, bezochten het vak van de fanatieke supporters, namen een kijkje in de commandoruimte, kregen een rondleiding door het stadion en gingen in gesprek met de politie over de samenwerking en aanpak in Almere. Een belangrijke rol is hier weggelegd voor de Supporters Liaison Officer (SLO), die de schakel vormt tussen club en supporters.

Streven naar zo’n laag mogelijke politie-inzet

Te gast bij Almere City FC.

Samen met de politie streeft de KNVB naar veilige voetbalwedstrijden met zo laag mogelijke politie-inzet. Er zitten grenzen aan de politiecapaciteit, zeker nu er schaarste is in het aantal beschikbare agenten. Tijdens het werkbezoek bespraken de Kamerleden, politie en clubs de mogelijkheden om overlastgevers te kunnen weren met stadionverboden, het opleggen van gebiedsverboden en de ontwikkeling van de digitale meldplicht.

“Deze sport brengt voor de overgrote meerderheid van de supporters heel veel plezier”, zegt Ingrid Michon. “Ik wil vanuit de politiek alle instrumenten inzetten om overlastgevers te weren uit stadions. Er ligt een goede voetbalwet, maar die moet wel beter worden ingezet. Een versterking van de stadionverboden door middel van gebiedsverboden en digitale meldplicht moet er snel komen om daders effectief te kunnen weren. Hiervoor heb ik recent een motie ingediend. Voetbal hoort immers een feest te zijn en moet dat ook blijven.”

1250 stadionverboden opgelegd

Als gevolg van een goede samenwerking tussen clubs, overheid, supporters en politie, daalde het aantal incidenten de afgelopen jaren sterk. Na corona viel er echter een opleving van incidenten waar te nemen, voornamelijk door nieuwe groepen bezoekers. Maar het is ook duidelijk dat de daders hier niet mee wegkomen. Clubs, KNVB en de regiegroep Voetbal en Veiligheid hebben extra maatregelen getroffen. En met resultaat: in het seizoen 2021/’22 zijn er ruim 1.250 landelijke (civiele) stadionverboden uitgedeeld door de clubs en KNVB.


Laatste artikelen