Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.
Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.
Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.
KNVB.nl
Voor nieuws en ondersteuning van het Nederlandse voetbal.
Oranje
Het officiële kanaal van de KNVB voor alle Oranjefans.
Voetbal.nl
Hét platform voor uitslagen, standen en programma voor amateurvoetballend Nederland.
TOTO KNVB Beker
Voor het laatste nieuws, uitslagen en programma van de TOTO KNVB Beker.
Azerion Vrouwen Eredivisie
Het officiële kanaal van de Azerion Vrouwen Eredivisie met het laatste nieuws, programma, standen en alle samenvattingen.
Rinus
De online assistent voor alle jeugdtrainers van Nederland.
KNVB Campus
Voor de teams van morgen.
KNVB Shop
De officiële webshop van de KNVB.
KNVB Ticketshop
Het officiële verkoopkanaal voor de KNVB. Koop hier je tickets voor Oranje en de TOTO KNVB Beker.
Dugout
De digitale leeromgeving van de KNVB
Eén Tweetje
De online community voor bestuurders in het amateurvoetbal.
KNVB Expertise
Kennis- en innovatiecentrum voor Betaald Voetbal.
27 cursisten volgen de opleiding voor veiligheidscoördinatoren. - Foto: KNVB Media
De jaarlijkse opleiding voor veiligheidscoördinatoren voor betaaldvoetbalorganisaties (BVO’s) is deze week van start gegaan. 27 cursisten verzamelen zich dinsdag en woensdag op de KNVB Campus voor de eerste lesdagen.
De organisatie op het gebied van veiligheid van wedstrijden in het betaald voetbal valt in Nederland onder de verantwoordelijkheid van de veiligheidscoördinator (VC). Zij dragen een grote verantwoordelijkheid voor de duizenden bezoekers die ieder weekend weer naar de Nederlandse stadions komen. In samenwerking met het Instituut voor Veiligheid (Hogeschool Utrecht) organiseert de KNVB de opleiding voor veiligheidscoördinatoren.
“We willen nieuwe veiligheidscoördinatoren in het betaald voetbal een goede basis bieden”, zegt opleidingscoördinator en tevens initiatiefnemer voor de opleiding Matthijs Wiersma. “De veiligheidscoördinator is verantwoordelijk voor een groot deel van de wedstrijdorganisatie en werkt nauw samen met ketenpartners als de gemeente, politie en supporters. Wij vinden het belangrijk dat de wedstrijden op een goede en professionele manier georganiseerd worden. Tijdens de opleiding leren veiligheidscoördinatoren hoe ze dat doen.”
Wij vinden het belangrijk dat wedstrijden op een professionele manier georganiseerd worden. Tijdens de opleiding leren veiligheidscoördinatoren hoe ze dat doen
De 27 cursisten die deze week aan de opleiding zijn begonnen, zijn merendeels in dienst bij betaaldvoetbalorganisaties. Zij volgen de opleiding, omdat dit als verplicht criterium is opgenomen in het licentiesysteem van de KNVB. “Het zijn veelal nieuwe mensen in het werkveld”, vertelt Wiersma. “Maar we hebben ook deelnemers die werken voor gemeenten, het Openbaar Ministerie of het Ministerie voor Veiligheid en Justitie. Daar zijn we blij mee, want daardoor ontstaan direct gesprekken tussen de verschillende ketenpartners. Dat komt de opleiding alleen maar ten goede.”
Voor het eerst begroet de opleiding daarnaast deelnemers die actief zijn voor clubs uit de Tweede en Derde Divisie. Wiersma: “Veiligheid is ook op die niveaus een steeds belangrijker onderdeel van de wedstrijdorganisatie. Bij een aantal derby’s is het risicoprofiel hoger. Ook voor hen heeft deze opleiding meerwaarde om hun kennis te verrijken en hun netwerk te vergroten.”
De cursus bevat drie opleidingsdagen. Hier volgen de deelnemers colleges van specialisten uit het werkveld, zoals Vincent Egbers (voorzitter van de Nederlandse dopingautoriteit en Security Officer bij KNVB en UEFA), Frank Wijnveld (directeur CrowdProfessionals en Event Safety Institute en Security Officer bij UEFA), Ben Veenbrink (oprichter Stadium Consultancy en lid van het UEFA expertpanel voor Stadium Construction and Management) en Roy Johannink (Professional met jarenlange ervaring in het maatschappelijke veiligheidsdomein, met focus op incidentmanagement). Verder bestaat de opleiding uit zelfstudie. Daarin is aandacht voor zowel de theorie als de praktijk. De deelnemers maken onder meer praktijkopdrachten die worden vastgelegd in een portfolio, waarna de opleiding wordt afgerond met een eindgesprek.