Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Drieluik KNVB beker (2): bijzondere bekerwinst voor Ajax

KNVB Media
KNVB Media
19 april 2016, 10:36

Feyenoord en FC Utrecht staan zondag 24 april in de KNVB bekerfinale. In 1970 waren dat PSV en het al eerder uitgeschakelde Ajax. - Foto: KNVB Media

Feyenoord en FC Utrecht staan zondag 24 april in de Kuip tegenover elkaar in de 98e editie van de bekerfinale. In dit drieluik blikt de KNVB terug op enkele bijzondere finales en hoofdpersonen. In deel II de finale van 1970 tussen Ajax en PSV, die om allerlei redenen het predicaat historisch verdient.

Een historische finale was het, in 1970. Niet alleen vanwege de locatie (stadion De Vliert in Den Bosch), het afscheid van arbiter Schalks of het feit dat Ajax met de bekerwinst de dubbel pakte, maar vooral omdat finalist Ajax in de 1/8e finale met 2-1 was uitgeschakeld door AZ’67!

Lastige loting

De kiem van deze vreemde gang van zaken lag in het feit dat met een oneven aantal clubs aan het bekertoernooi werd begonnen. Met 53 deelnemende clubs was een ‘normaal’ bekerschema niet of nauwelijks mogelijk. Dat was nog geen probleem in de 1e ronde (bekerhouder Feyenoord kreeg een bye) en in de 2e ronde (AGOVV werd vrij geloot).

Maar na de 1/8e finaleronde, die bestond uit zeven duels, bleek de bezetting van de kwartfinales wel lastig: er waren immers maar zeven deelnemers. In plaats van weer (zoals in de tweede ronde) een club vrij te loten, was in de reglementen opgenomen dat nu een verliezer moest worden bij geloot. De loting, die plaats vond in de bestuurskamer van PSV, bepaalde dat Ajax alsnog in de kwartfinale mocht aantreden, tegen stadsgenoot DWS.

Keizer en Cruijff bezorgen Ajax beker

Rinus Michels: “Ik vind het een krankzinnige zaak dat je in een bekertoernooi zelfs met een geleden nederlaag nog bekerwinnaar kunt worden.” Foto: Soenar Chamid.

Ajax-trainer Rinus Michels was verheugd dat Ajax het bekertoernooi zou vervolgen, maar had er verder geen goed woord voor over: “Ik vind het een krankzinnige zaak dat je in een bekertoernooi zelfs met een geleden nederlaag nog bekerwinnaar kunt worden.”

Blijkbaar beschikte Michels over een vooruitziende blik, want nadat DWS in de kwartfinale met 2-1 was bedwongen, walste Ajax in de halve finale met 4-0 over FC Twente heen en won het in de finale met 2-0 van PSV. In een uitverkochte De Vliert (30.000 toeschouwers) zorgden Piet Keizer en Johan Cruijff voor de doelpunten.

Presse-papier en scheerapparaat

De KNVB was uiteraard niet gelukkig met deze gang van zaken en verwijderde de betreffende regel direct uit de reglementen. Tevens werd in het daaropvolgende seizoen een tussenronde ingevoerd, om zo tot een even aantal kwartfinalisten te komen. Kleine pleister op de wonde voor PSV was dat de club zich, omdat Ajax zich ook al tot kampioen had gekroond, verzekerde van deelname aan het Europa Cup II-toernooi. Ook scheidsrechter Schalks verliet het stadion niet met lege handen: hij kreeg van de finalisten als afscheidsgeschenk een presse-papier (Ajax) en een scheerapparaat (PSV).

Opstellingen

Ajax 
Heinz Stuy, Velibor Vasovic, Wim Suurbier (Barry Hulshoff), Ruud Suurendonk, Ruud Krol, Nico Rijnders, Gerrie Mühren, Sjaak Swart, Tom Söndergaard, Johan Cruijff en Piet Keizer.

PSV
Pim Doesburg, Jacques van Stippent, Wim van den Dungen, Lazar Radovic, Peter Kemper, Wietse Veenstra, Kresten Bjerre, Bengt Schmidt Hansen, Willy van der Kuylen (Daan Schrijvers), Pleun Strik en Peter Ressel.

Scheidsrechter
Wim Schalks.

In deel III van dit drieluik aandacht voor vijfvoudig bekerwinnaar Gerald Sibon.

Drieluik KNVB beker (1): de eerste finale ooit in 1899 Drieluik KNVB beker (1): de eerste finale ooit in 1899 Lees hier het eerste verhaal in het drieluik over de KNVB beker.


Laatste artikelen