Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.
Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.
Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.
KNVB.nl
Voor nieuws en ondersteuning van het Nederlandse voetbal.
Oranje
Het officiële kanaal van de KNVB voor alle Oranjefans.
Voetbal.nl
Hét platform voor uitslagen, standen en programma voor amateurvoetballend Nederland.
TOTO KNVB Beker
Voor het laatste nieuws, uitslagen en programma van de TOTO KNVB Beker.
Azerion Vrouwen Eredivisie
Het officiële kanaal van de Azerion Vrouwen Eredivisie met het laatste nieuws, programma, standen en alle samenvattingen.
Rinus
De online assistent voor alle jeugdtrainers van Nederland.
KNVB Campus
Voor de teams van morgen.
KNVB Shop
De officiële webshop van de KNVB.
KNVB Ticketshop
Het officiële verkoopkanaal voor de KNVB. Koop hier je tickets voor Oranje en de TOTO KNVB Beker.
Dugout
De digitale leeromgeving van de KNVB
Eén Tweetje
De online community voor bestuurders in het amateurvoetbal.
KNVB Expertise
Kennis- en innovatiecentrum voor Betaald Voetbal.
De KNVB kan spelregels niet zomaar veranderen. Dit gaat in samenspraak met de clubs. - Foto: KNVB Media
Vanaf het seizoen 2016/’17 krijgt het Nederlands topvoetbal een nieuwe vorm. Een van de ontwikkelingen is dat er sinds 1954 weer sprake is van promotie en degradatie tussen het betaald voetbal en amateurvoetbal.
Om die verbinding tussen betaald voetbal- en amateurcompetities mogelijk te maken is er onder de twee hoogste divisies, de Eredivisie en Jupiler League, een nieuwe Tweede divisie toegevoegd.
Operationeel manager Hans Schelling: "Het merendeel van de regels in de competities zijn hetzelfde, maar er zijn uitzonderingen die we in de komende tijd zoveel als mogelijk op elkaar aan willen laten sluiten."
Met de aaneenschakeling van de competities, worden ook de tuchtregels aan elkaar verbonden. Hans Schelling, operationeel manager bij de KNVB: "We zijn gestart met een traject om die twee werelden aan elkaar te verbinden. Volgend seizoen maken we voor het eerst de situatie mee dat spelers van beloftenteams mee kunnen doen in zowel een betaald voetbalcompetitie als in een amateurvoetbalcompetitie. Het merendeel van de regels in die competities zijn hetzelfde, maar er zijn uitzonderingen die we in de komende tijd zoveel als mogelijk op elkaar aan willen laten sluiten."
Zo bestaat in het betaald voetbal nog de regel dat een speler, die in het eerste elftal een rode kaart ontvangt waar één wedstrijd schorsing tegenover staat, speelritme mag behouden door te deel te nemen in het tweede elftal van de club. Deze regel stamt uit de tijd dat de beloftenteams in een aparte competitie uitkwamen.
Volgend seizoen geldt deze regel in de Tweede en Derde divisie enkel voor spelers die jonger dan 23 jaar zijn en/of minder dan tien competitiewedstrijden meespeelden in het eerste elftal. Bij zwaardere overtredingen gaat deze regel niet op.
"We hebben met de amateurclubs afgesproken dat we het komende half jaar goed in de gaten houden wat de impact van de regel is", aldus operationeel manager Schelling die ook aangeeft dat de KNVB niet zomaar de spelregels kan veranderen.
"Dergelijke regels aanpassen doen we in samenspraak met de clubs. De clubs zijn nauw betrokken bij het opstellen van de nieuwe opzet, en worden dat ook bij het evaluatieproces met als doel de competities te verbeteren. Daarin staat vanzelfsprekend ook een gesprek met de betaald voetbalclubs gepland, want om dergelijke regels te veranderen hebben we die ook nodig."
Elke vereniging die graag meer vrijwilligers aan zich wil binden, kan gaan focussen op het werven en behouden van meiden en vrouwen voor vrijwilligersfuncties. Onbedoeld en ongewild laten veel clubs maar liefst de helft liggen van hun potentiële trainers, scheidsrechters en bestuurders.