Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Column Jan Dirk v/d Zee (14): Iedereen moet CP-team zien

"Haal de naam Rio 2016 weg en het is hetzelfde als een ander sporttoernooi", hoorde ik een atleet koeltjes tegen de radioreporter zeggen. Alsof hij een toeristisch attractie van zijn bucketlist kon wegstrepen. Zo heb ik meer sporters horen keuvelen. Leuk dit, leuk dat, goed om mee te doen, maar die Olympische beleving, die magie, die voelen we niet. Of zou het spel zijn?

Hoe anders zal het eraan toegaan tijdens de Paralympische Spelen in Rio. De trots, overgave en passie waarmee de paralympische sporters aan hun spelen beginnen is van een geheel andere orde. Het Nederlands voetbal wordt er vertegenwoordigd door het CP-team. Voetballers met een hersenbeschadiging waardoor ze motorisch ongemak ondervinden.

Iljas Visker.

Denk aan coördinatieproblemen, een gebrek aan balans, verhoogde spierspanningen of een licht spasme. Meestal het gevolg van een geboortetrauma (Cerebrale Parese, CP), maar het kan ook op latere leeftijd zijn ontstaan door een hersenbloeding, herseninfarct, tumor of coma. Ongeacht hun beperking, spelen deze voetballers op hoog niveau bij amateurclubs.

Wat kan je nog wel?

Zelf leerde ik de aantrekkingskracht van de paralympische sporten pas echt goed kennen toen ik sprak met een revalidatiemedewerker die zijn jarenlange inzichten met mij deelde. Hij vertelde dat wij in het normale leven voortdurend de neiging hebben om te kijken naar wat we niet kunnen. Maar iemand die revalideert, of met een handicapt leeft, accepteert dat hij een beperking heeft en kijkt alleen nog naar wat hij nog wel kan. "Daar is een ongelooflijke moed en vechtlust voor nodig. Een houding van alles, maar dan ook alles uit je beperking willen halen."

Toch zal ik nooit begrijpen waar ze doorheen zijn gegaan.

Toch zal ik nooit echt begrijpen waar ze doorheen zijn gegaan. Zo was Iljas Visker, nu de spelverdeler van ons CP-team, jarenlang aanvoerder van de districtsselectie in Noord-Limburg. Tot hij een herseninfarct kreeg. Visker moest opnieuw leren lopen en voetballen. Nu staat hij - na een maandenlange voorbereiding onder leiding van bondscoach Marcel Geestman - met zijn teamgenoten in Rio.

Lichaam als een harnas

In Voetbal International vertelt hij dat zijn lichaam soms nog aanvoelt als een harnas en ontzettend gefrustreerd kan raken als een bal niet in de bovenhoek eindigt van het doel, maar bij de cornervlag. Volgens zijn coach is hij dan even de weg kwijt. Geestman in VI: "Naar hem roepen heeft op zo’n moment geen zin. Ik pak hem dan even vast en help hem zijn gedachten ergens anders op te focussen."

Buitengewoon.

Vanaf 7 september zendt de NOS alle paralympische wedstrijden uit. Laat de leeuw niet in z’n hempie staan.

Kijken. Columns Jan Dirk van der Zee Columns Jan Dirk van der Zee Bekijk hier de eerder gepubliceerde columns van Jan Dirk van der Zee. CP-team op OnsOranje CP-team op OnsOranje Volg het CP-team tijdens de Paralympische Spelen op de voet via OnsOranje.

Voetballen bij een club

De KNVB is er voor voetballers op het veld, in de zaal en op straat. Voor pupillen, profs en 65-plussers. Voor jongens en voor meisjes.

Laatste nieuws