Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.
Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.
Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.
KNVB.nl
Voor nieuws en ondersteuning van het Nederlandse voetbal.
Oranje
Het officiële kanaal van de KNVB voor alle Oranjefans.
Voetbal.nl
Hét platform voor uitslagen, standen en programma voor amateurvoetballend Nederland.
TOTO KNVB Beker
Voor het laatste nieuws, uitslagen en programma van de TOTO KNVB Beker.
Azerion Vrouwen Eredivisie
Het officiële kanaal van de Azerion Vrouwen Eredivisie met het laatste nieuws, programma, standen en alle samenvattingen.
Rinus
De online assistent voor alle jeugdtrainers van Nederland.
KNVB Campus
Voor de teams van morgen.
KNVB Shop
De officiële webshop van de KNVB.
KNVB Ticketshop
Het officiële verkoopkanaal voor de KNVB. Koop hier je tickets voor Oranje en de TOTO KNVB Beker.
Dugout
De digitale leeromgeving van de KNVB
Eén Tweetje
De online community voor bestuurders in het amateurvoetbal.
KNVB Expertise
Kennis- en innovatiecentrum voor Betaald Voetbal.
Bij de Engelse voetbalbond FA zijn in de afgelopen jaren 1 miljoen leden vertrokken. Ze zijn gaan voetballen bij commerciële aanbieders via 5 a side (5 tegen 5). Met een app kunnen vrienden en studenten makkelijk een veldje boeken om een balletje te trappen.
Iedereen legt een paar pond in de pot en zo kunnen ze - wanneer ze maar willen - onder gelijkgezinden, een partijtje voetballen. Ook in Nederland groeit deze behoefte. Zelf bepalen met wie en wanneer je wilt voetballen.
Is dat erg? Nee. Is dat erg voor de verenigingen? Ja en nee. Het blijkt namelijk dat steeds meer mensen uit verschillende leeftijdsgroepen (en met uiteenlopende achtergronden) het voetbal in verenigingsverband de rug toekeren. De grootste uitstroom van leden zien we al jaren bij jongens tussen de 14 en 18 jaar. Vaak voetballend in lagere elftallen.
En eerlijk. Ik snap ze wel. Als je in de B5 zit, zonder je vrienden, dan wordt de verleiding groot om in het weekend iets anders te gaan doen dan een wedstrijdje spelen. Dan neem je eerder een bijbaan of slaap je uit. Overigens betekent dit niet dat deze groep jongeren niet meer wil voetballen. In tegendeel zelfs. Maar op een andere manier. Op vrijdagavond bijvoorbeeld, met de vrijheid om je eigen team(s) samen te stellen.
Als we willen dat die voetballiefhebbers die nu afhaken blijven voetballen, dan zullen we met elkaar open moeten staan voor veranderingen
In de sport en in het voetbal weten we nog niet hoe we moeten inspelen op deze ontwikkelingen. We zitten vast in patronen en wat we altijd al deden. Ik herken die houding uit mijn vorige werk; een brancheorganisatie van winkeliers en winkelketens. Een groot deel van mijn toenmalige achterban wilde een lange tijd niks te maken hebben met internet. Sterker nog; het liefst zagen ze een verbod op online winkels. Maar ondertussen konden consumenten vanachter hun computer of smartphone steeds goedkoper, sneller, comfortabeler en gemakkelijker online boodschappen doen.
De rest is geschiedenis. Binnen enkele jaren groeide een spectaculair gat tussen wat consumenten wilden en wat een flink deel van de winkeliers in de winkelstraten deed: de winkel openhouden van ’s morgens 9 tot ‘s avonds 6 uur. Net de momenten van de dag waarop de meeste mensen aan het werk zijn.
Als we willen dat al die voetballiefhebbers die nu afhaken blijven voetballen, dan zullen we met elkaar (verenigingen en de KNVB) open moeten staan voor veranderingen en deze initiëren. Kijk naar het enorme succes van 7 tegen 7-voetbal. Daarin worden de krachten van de KNVB en de clubs waardevol gebundeld.
Inmiddels leert die ervaring ook dat een mooie accommodatie en een gezellige kantine bij lange na niet genoeg zijn voor het echte voetbalgeluk. Er komt een moment dat vriendenteams verlangen naar een competitie-element en een goede trainer. Kansen dus, die we alleen hoeven te omarmen.
Columns Jan Dirk van der Zee
Lees hier de eerder gepubliceerde columns van Jan Dirk van der Zee.