Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.
Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.
Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.
KNVB.nl
Voor nieuws en ondersteuning van het Nederlandse voetbal.
Oranje
Het officiële kanaal van de KNVB voor alle Oranjefans.
Voetbal.nl
Hét platform voor uitslagen, standen en programma voor amateurvoetballend Nederland.
TOTO KNVB Beker
Voor het laatste nieuws, uitslagen en programma van de TOTO KNVB Beker.
Azerion Vrouwen Eredivisie
Het officiële kanaal van de Azerion Vrouwen Eredivisie met het laatste nieuws, programma, standen en alle samenvattingen.
Rinus
De online assistent voor alle jeugdtrainers van Nederland.
KNVB Campus
Voor de teams van morgen.
KNVB Shop
De officiële webshop van de KNVB.
KNVB Ticketshop
Het officiële verkoopkanaal voor de KNVB. Koop hier je tickets voor Oranje en de TOTO KNVB Beker.
Dugout
De digitale leeromgeving van de KNVB
Eén Tweetje
De online community voor bestuurders in het amateurvoetbal.
KNVB Expertise
Kennis- en innovatiecentrum voor Betaald Voetbal.
Veertien amateurclubs uit de Tweede en Derde divisie hebben geen arbeidsovereenkomsten laten registreren. - Foto: KNVB Media
De licentiecommissie in het amateurvoetbal heeft de licentievoorwaarden van de clubs in de Tweede en Derde divisie beoordeeld. Meest opvallend is dat veertien van de 54 clubs in de Tweede en Derde divisie drie punten in mindering krijgen, omdat ze niet voldoen aan de voorwaarde met betrekking tot arbeidsovereenkomsten.
Verder kwam de commissie tot de conclusie dat clubs in de hoogste amateurdivisies inmiddels aan het grootste deel van de voorwaarden voldoen. Er zijn twintig verenigingen die aan alle licentievoorwaarden voldoen, terwijl 24 verenigingen met slechts één of twee voorwaarden aan de slag moeten.
De licentiecommissie leeft met dit besluit het licentiereglement na. Alle verenigingen in de Tweede en Derde divisie hadden tot 1 november de tijd te voldoen aan de licentievoorwaarden. Vervolgens gaf de licentiecommissie in december de clubs tot 13 januari de mogelijkheid de licentievoorwaarden op orde te krijgen, voordat er straffen opgelegd zouden worden.
De licentiecommissie voelt zich nu genoodzaakt de in december aangegeven straf op te leggen. Het is de taak van de commissie een zuiver speelveld te waarborgen waarin alle clubs aan dezelfde competitievoorwaarden voldoen. Dit doet recht aan een eerlijk competitieverloop en aan het gegeven dat er veertig clubs zijn die wel aan de voorwaarde voor contractspelers voldoen.
Vanaf dit seizoen is het mogelijk voor clubs om vanuit de Tweede divisie te promoveren naar de Jupiler League. Licentievoorwaarden, en ook de registratie van arbeidscontracten, in het amateurvoetbal moeten ervoor zorgen dat de stap van het amateurvoetbal naar betaald voetbal gemakkelijker wordt.
Bij promotie naar een hoger niveau komt er voor een club immers meer kijken dan alleen sportieve verbetering. Bovendien wordt er met licentievoorwaarden een gelijk speelveld gecreëerd voor verenigingen in de voetbalpiramide. Clubs voetballen onder gelijke voorwaarden in dezelfde competitie.
Licentievoorwaarden in de top van het amateurvoetbal
Lees het nieuwsbericht van 10 december 2015.
Van de veertien clubs die geen arbeidsovereenkomsten hebben laten registreren komt er één uit in de Tweede Divisie, spelen er twee in de Derde divisie Zaterdag en elf in de Derde divisie Zondag. Clubs hebben tot en met 1 februari de tijd om in beroep te gaan tegen de uitspraak van de licentiecommissie.
De uitspraak is definitief op het moment dat een club niet in beroep gaat en de beroepstermijn verstreken is. Indien een club in beroep gaat, buigt de beroepscommissie zich, per club, begin februari over de zaak.
De licentiecommissie is een onafhankelijke commissie, samengesteld uit mensen met een juridische-, financiële- en voetbalachtergrond. Samen met de clubs uit de Tweede en Derde divisie is deze commissie aangesteld om het reglement te toetsen. Het regelement en de straffen voor een overtreding hiervan zijn in overleg met de clubs vastgesteld.
De licentiecommissie bekijkt per specifiek geval of en hoe de regels zijn overtreden en wat voor straf passend is. In het geval van de arbeidsovereenkomsten zijn dit punten in mindering, omdat dit volgens de commissie de enige effectieve straf is. Dit vanwege het feit dat een boete hoger zou moeten zijn dan het aanstellen van drie contractspelers. Dit is rond de 20.000 euro, terwijl de afgesproken maximale boete 4.500 euro is.
Licentievoorwaarden moeten ervoor zorgen dat de stap van het amateurvoetbal naar het betaald voetbal gemakkelijker wordt.
De bondsvergadering, de vertegenwoordigers van het amateur- en betaald voetbal, stemde op 2 december 2014 in met de licentievoorwaarden voor de Tweede en Derde divisie. Vanaf dat moment zijn vertegenwoordigers van de KNVB bij alle clubs langsgegaan om hen te informeren en om samen met hen, binnen het gestelde kader, het reglement op te stellen.
De vragen en opmerkingen van clubs zijn meegenomen en verwerkt in het uiteindelijke licentiereglement dat op 28 mei 2016 werd goedgekeurd door de Ledenraad. Tijdens deze zelfde Ledenraad werd ervoor gekozen om het eerste meetmoment voor de licentievoorwaarden van 1 juli 2016 te verplaatsen naar 1 november 2016. Op 14 december 2016 kwam de licentiecommissie met de uitspraak dat clubs nog tot 13 januari 2017 uitstel kregen om aan de voorwaarden te voldoen. De uitspraak zoals deze er nu ligt, is op basis van de stukken die op deze datum zijn aangeleverd.
Door de bondsvergadering is besloten dat clubs in de Tweede divisie over acht contractspelers van minimaal 12 uur per week moeten beschikken in hun eerste jaar. In de Derde divisie gaat het om drie contractspelers.
Voor beiden geldt dat clubs hier vanaf dit seizoen aan moeten voldoen en dat ze bij promotie één 'overgangsjaar' hebben. Na dit jaar worden clubs in de Tweede divisie geacht dertien contractspelers te hebben en clubs in de Derde divisie moeten dan beschikken over zes contractspelers.