Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.
Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.
Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.
KNVB.nl
Voor nieuws en ondersteuning van het Nederlandse voetbal.
Oranje
Het officiële kanaal van de KNVB voor alle Oranjefans.
Voetbal.nl
Hét platform voor uitslagen, standen en programma voor amateurvoetballend Nederland.
TOTO KNVB Beker
Voor het laatste nieuws, uitslagen en programma van de TOTO KNVB Beker.
Azerion Vrouwen Eredivisie
Het officiële kanaal van de Azerion Vrouwen Eredivisie met het laatste nieuws, programma, standen en alle samenvattingen.
Rinus
De online assistent voor alle jeugdtrainers van Nederland.
KNVB Campus
Voor de teams van morgen.
KNVB Shop
De officiële webshop van de KNVB.
KNVB Ticketshop
Het officiële verkoopkanaal voor de KNVB. Koop hier je tickets voor Oranje en de TOTO KNVB Beker.
Dugout
De digitale leeromgeving van de KNVB
Eén Tweetje
De online community voor bestuurders in het amateurvoetbal.
KNVB Expertise
Kennis- en innovatiecentrum voor Betaald Voetbal.
De Eredivisie bestaat zestig jaar. De huidige kampioensschaal met gouden letters en logo. - Foto: KNVB Media
De KNVB Campus in Zeist herbergt vele historische schatten uit het rijke verleden van de voetbalbond, opgericht in 1889. In aflevering 23 van de KNVB Galerij aandacht voor de gouden kampioensschaal van de Eredivisie.
Met de spannende ontknoping in de Eredivisie komende zondag tussen Ajax en Feyenoord in het verschiet, deze week aandacht voor de kampioensschaal van de Eredivisie. Een relikwie dat zich nu nog in het KNVB bondsbureau bevindt, maar zondag naar Rotterdam of Amsterdam verhuist.
Hoewel de Eredivisie al sinds het seizoen 1956/'57 bestaat, wordt de schaal pas vanaf 1985 uitgereikt. Als voorbeeld dient de Bundesliga, waar de landskampioen al sinds enige jaren bij de titel een schaal ontvangt. De Nederlandse schaal, die jaarlijks wordt vervaardigd bij ‘t Oude Ambacht in Alphen, heeft een diameter van 54 cm en bestaat grotendeels uit tin. Vanwege het 60-jarig jubileum van de Eredivisie dit seizoen heeft de KNVB de huidige kampioensschaal laten verrijken met gouden letters en logo.
Ajax is - voor zover bekend - in 1985 de eerste kampioen die de kampioensschaal ontvangt, maar opmerkelijk genoeg staat er in het Home of History van Feyenoord een kampioenschaal uit 1984. Feyenoord vierde dat jaar, met Johan Cruijff in de gelederen, inderdaad het landskampioenschap, maar waar deze schaal dan vandaan komt is tot op heden onduidelijk.
Voor een andere opmerkelijke anekdote zorgt Ajax-verdediger Jan Vertonghen. De Belg laat, zowel bij het kampioenschap van 2011 als 2012, de schaal uit zijn handen vallen. De eerste keer gebeurt dat tijdens de rondrit door Amsterdam en loopt de schaal een aantal flinke deuken en butsen op. Een jaar later blesseert Vertonghen alleen zichzelf: tijdens een interview met AT5 laat hij de schaal op zijn tenen vallen.
Jan Vertonghen
Voormalig Ajacied had een haat-liefdeverhouding met de kampioensschaal.
Uiteraard is er maar één echte kampioensschaal, maar soms noopt de stand in de Eredivisie ertoe een extra schaal te laten maken. Wanneer twee clubs op dezelfde dag kampioen kunnen worden wordt een replica gemaakt, zodat bij beide kampioenswedstrijden de mogelijkheid bestaat een schaal uit te reiken.
Dit was vorig seizoen het geval (met Ajax en PSV) en ook komende zondag zijn er twee schalen onderweg. De unieke afloop van het voetbalseizoen 2006/’07, toen AZ, Ajax en PSV nog in de race waren voor de titel, zorgde zelfs voor een trio schalen. Uiteindelijk belandt de enige echte schaal - op de dag zelf, of de dag erna - bij de kampioen en worden de extra schalen omgesmolten.
Uitzinnige PSV'ers Hector Moreno en Andres Guardado met de schaal van vorig seizoen.
In de rubriek KNVB Galerij krijgen ‘verborgen’ memorabilia van de KNVB Campus de aandacht die ze verdienen. Eerder verschenen in deze serie onder meer Het schilderij van Pim Mulier, de bal van Just Göbel uit 1912 en een door Louis van Gaal gesigneerde vaan.
Elke vereniging die graag meer vrijwilligers aan zich wil binden, kan gaan focussen op het werven en behouden van meiden en vrouwen voor vrijwilligersfuncties. Onbedoeld en ongewild laten veel clubs maar liefst de helft liggen van hun potentiële trainers, scheidsrechters en bestuurders.