Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

KNVB Galerij, aflevering 46: Een Italiaanse schaal

KNVB Media
KNVB Media
2 november 2017, 9:32

Het geschenk van de Italianen: een zilveren schaal met inscriptie. - Foto: KNVB Media

De KNVB Campus in Zeist herbergt vele historische schatten uit het rijke verleden van de voetbalbond, opgericht in 1889. In aflevering 46 van de KNVB Galerij aandacht voor het Italiaanse relatiegeschenk bij de interland tussen Nederland en Italië op 6 april 1930.

Het Nederlands elftal en Italië spelen in het voorjaar van 1930 in Amsterdam een vriendschappelijk duel tegen elkaar. Twee jaar eerder ontmoetten de landen elkaar ook, in Milaan winnen de Italianen op 2 december 1928 met 3-2. Hoewel Oranje veel respect heeft voor de Azzurri leeft de hoop dat deze wedstrijd, in eigen land, wel gewonnen kan worden.

Doelman Gejus van de Meulen helpt een handje bij de blessurebehandeling van een Italiaanse speler.

Filmrol Nederlandse verdedigers

Voorafgaand aan de interland krijgen Harry Dénis, Dolf van Kol en Gejus van de Meulen een filmrol aangeboden

Voorafgaand aan de interland meldt de Leggiero Film Company uit Milaan zich in Amsterdam. De maatschappij is bezig met een film over een fictieve Italiaanse voetbalvedette, “Rudolf Camemberto”, en ziet daarin een belangrijke rol weggelegd voor de verdediging van het Nederlands elftal: Harry Dénis, Dolf van Kol en Gejus van de Meulen. Er zullen uiteraard beelden gedraaid worden tijdens de wedstrijd, daarnaast worden enkele opnamen gemaakt in Den Haag, waar de Nederlanders samen met Camemberto een kopje koffie zullen drinken in hotel Terminus.

De Italianen bieden de drie spelers – aldus de Sportkroniek – een flinke som geld, maar ‘geen van de drie wenschen uit hun sportcarrière munt te slaan en als goede amateurs hebben onze populaire verdedigers dan ook elke geldelijke belooning afgeslagen. Slechts een simpel kaartje Haarlem-Den Haag en Amsterdam-Den Haag wordt aardig genoeg geacht’. Wel krijgen de Nederlanders nog een lunch aangeboden in restaurant Riche, waar speciale voetbalschotels worden geserveerd, zoals een vol-au-vent in “goal-vorm”. Of de film daadwerkelijk is gemaakt, is onbekend.

De Italiaanse keeper is kansloos op een poeier van Jan van den Broek.

Een schaal voor een tegel

Nederland en Italië trappen af in een uitverkocht stadion. De Italianen komen in de 22e minuut via aanvoerder Baloncieri op voorsprong en weten die tot de rust vast te houden. Na de hervatting zorgt Jan van den Broek met een prachtig afstandsschot voor de 1-1, tot grote vreugde van alle Oranjefans en de Sportkroniek: ‘Zelden hebben wij ’n geestdrift meegemaakt als ontketende na dit schitterende doelpunt, dat ’t heele Stadion in vuur en vlam zette’. Ondanks kansen voor beide elftallen komt er – tot vreugde van het aanwezige publiek – geen wijziging in de stand.

Na afloop krijgen Nederland en Italië een ovationeel applaus, wat de Italianen dankbaar in ontvangst nemen onder het brengen van de fascistengroet

Na afloop krijgen Nederland en Italië een ovationeel applaus, wat de Italianen - onder het brengen van de fascistengroet - dankbaar in ontvangst nemen. Bij het afsluitende banket biedt bondsvoorzitter Kips de Italiaanse bond ‘een speciaal voor deze gelegenheid in een enkel exemplaar gebakken tegel aan’. De Italianen blijven niet achter en overhandigen de KNVB een prachtige zilveren schaal met inscriptie, nu te bewonderen in de bestuurskamer op de KNVB Campus.

KNVB Galerij

In de rubriek KNVB Galerij krijgen ‘verborgen’ memorabilia van de KNVB Campus de aandacht die ze verdienen. Eerder verschenen in deze serie onder meer Het schilderij van Pim Mulier, de bal van Just Göbel uit 1912, de EK-beker van 1988 en een door Louis van Gaal gesigneerde vaan.

KNVB Galerij KNVB Galerij Bekijk hier alle items uit de KNVB Galerij.


Meer doen met voetbal? Doe mee!

Er zijn vele manieren waarop jij ook mee kan doen. Niet alleen als speler, maar ook als coach, scheidsrechter, bestuurder of als andere vrijwilliger.

Laatste artikelen