Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

KNVB brengt Hoofden Jeugdopleiding samen: 'We hebben elkaar keihard nodig'

Steven van der Gaag
KNVB Media
28 januari 2018, 12:11

Frank Evenblij leidde een discussiepanel aan de hand van prikkelende stellingen. - Foto: KNVB Media

De KNVB bracht donderdag en vrijdag de Hoofden Jeugdopleiding van betaaldvoetbalorganisaties bijeen in Utrecht. Tijdens deze tweedaagse konden zij voor even uit de waan van de dag stappen, ervaringen uitwisselen en zich laten prikkelen door inspirerende sprekers. "De sleutel ligt bij de opleiding."

"De eerste trainingsvormen stromen al binnen in de groeps-app", zegt Marco van Lochem. Met negentien jaar in dienst van Excelsior is hij het langst zittende Hoofd Jeugdopleiding in het betaald voetbal. "Een frisse wind", noemt hij de tweedaagse bijeenkomst. Collega's Henny Lee (FC Utrecht) - "een goede zaak" - en Michel Jansen (FC Twente) - "heel prettig" - laten zich uit in dezelfde bewoordingen. 

Prikkelende stellingen

Het is uniek in de wereld dat clubs zoveel kennis delen

"Normaal halen we de Hoofden Jeugdopleiding vier à vijf keer per jaar bij elkaar", zegt manager voetbaltechnische zaken Teun Jacobs. "Dat is nuttig, maar vaak slechts een dagdeel met weinig ruimte voor informeel contact." Samen met Peter Jeltema (medewerker voetbalontwikkeling) is hij namens de KNVB de drijvende kracht achter de bijeenkomst. "We merkten dat die behoefte leefde bij de Hoofden Jeugdopleiding", zegt Jeltema. Beide heren zaten ooit in dezelfde rol bij respectievelijk N.E.C. en FC Groningen. Jeltema: "Je wordt opgeslokt door de dagelijkse gang van zaken, maar het is heel goed om je daar af en toe aan te onttrekken om na te denken over nieuw beleid en in alle rust en openheid kennis te delen." 

De bijeenkomst is opgezet in samenspraak met de clubs. Het aanbod van sprekers en thema's is divers. Frank Evenblij zette iedereen op scherp met een discussie aan de hand van een aantal prikkelende stellingen zoals: 'Een kind onder de tien jaar moet je in zijn eigen omgeving laten spelen.' Thomas van der Staak liet zien hoe bij de scholengemeenschap Landstede in Zwolle onderwijs en voetbalopleiding elkaar niet in de weg hoeven te zitten.

Talentherkenning 

Op dag twee trapte oud-basketballer Hein-Gerd Triemstra af met een verhaal over talentherkenning. VI-journalist Pieter Zwart nam de toehoorders mee in de wereld van voetbaldata en schetste samen met oud-voetballer Arnold Bruggink internationale ontwikkelingen. Iedereen doet er op zijn eigen manier zijn voordeel mee. Michel Jansen was vooral gepakt door het verhaal van Triemstra. "Daar gingen we in een klein groepje mee verder. Ik zat met Art Langeler. We noemden onze grootste talenten ooit in de opleiding. Hij zei: Memphis Depay. Ik: Jesus Corona. Vervolgens legden we hun eigenschappen naast elkaar. Heel leerzaam."

Pieter Zwart en Arnold Bruggink namen de betrokkenen mee in de wereld van voetbaldata en internationale ontwikkelingen.

Henny Lee vond de stelling dat je kinderen niet te snel naar een BVO moet halen interessant. "In deze sfeer was er ruimte en tijd om naar alle argumenten te luisteren. Je kunt afspraken met elkaar maken dat je spelers niet bij elkaar weghaalt. Dat vooral zeer jonge kinderen in hun vertrouwde omgeving opgroeien." Van Lochem is het daar mee eens: "Het kind moet centraal staan." "Maar", zegt Lee. "Grote talenten als Amrabat en Ramselaar speelden al vanaf de E'tjes bij ons. Dat is niet voor niks. En bij Ajax zie je hetzelfde met jongens als De Ligt en Kluivert." Wat is hier wijsheid, wil Lee maar zeggen. "Je kunt dus niet jong genoeg starten, maar dan wel bij een BVO in de omgeving. Het is belangrijk dat de KNVB daarin de regie neemt. Goed luisteren en dan de koers bepalen. We lopen nu nog te vaak vast in het poldermodel."

Kennis delen 

Alle betrokkenen roemen het informele karakter van de tweedaagse. "Dan geef je meer", zegt Lee. "Zo vertelde ik mijn collega bij AZ dat ik altijd een week meeloop met een trainer om zijn ontwikkeling te volgen en te verbeteren. Omgekeerd vernam ik van hem weer hoe zij met het Agora-concept in het onderwijs veel flexibeler kunnen zijn om school en voetbal op elkaar af te stemmen." 

Van Lochem heeft met een aantal andere regionale opleidingen een groeps-app opgezet. "We gaan de talenten met elkaar laten spelen en toernooien organiseren." Het is bijzonder om te zien hoe clubs die toch ook elkaars concurrenten zijn, kennis willen delen om samen beter te worden. Jacobs: "Dat is uniek in de wereld."

'In een informele omgeving geef je meer.'

Smeerolie   

Informeel contact als smeerolie die de Nederlandse voetbalmotor weer vol moet laten draaien. Ach, ze worden wel eens moe van dat negativisme rond het Nederlandse voetbal. Alsof er ineens niks meer van deugt. "We moeten dicht bij onszelf blijven", zegt Lee. "En openstaan voor nieuwe inzichten." Dat gebeurt ook al. "Bij FC Utrecht zijn we binnen de opleiding intensief met elementen als hogeren intensiteit, fysiek vermogen, verschillende speelwijzen bezig. Ook heeft het aspect leren en moeten winnen een veel hoger belang gekregen." Hetzelfde geldt voor Excelsior. "Nu lees ik weer over laatbloeiers die niet opgemerkt worden", zegt Van Lochem. "Nou, daar zijn we bij Excelsior al jaren mee bezig. Als kleine club met beperkte middelen moet je creatief zijn." 

We moeten dicht bij onszelf blijven. En openstaan voor nieuwe inzichten.

"Frank Evenblij en Arnold Bruggink waren soms ook verbaasd om te horen wat er allemaal al gebeurt of in gang is gezet", zegt Jacobs. "Het zou mooi zijn als ze dat naar buiten toe uitdragen. En dat moeten we als KNVB zelf ook meer doen. Daarin zijn we wel tekort geschoten." 

Hier blijft het niet bij als het aan de betrokkenen ligt. "We hoeven niet elke maand bij elkaar te komen", zegt Peter Jeltema tot slot. "Maar het is geen gek idee om dit jaarlijks te doen. En tussendoor kunnen de Hoofden Jeugdopleiding ook contact met elkaar zoeken. Ze hebben elkaar beter leren kennen. Ik deed dat ook in mijn tijd bij FC Groningen. Dan ging ik bijvoorbeeld naar Vitesse om te kijken hoe ze de zaken daar aanpakten. Wie kennis deelt, krijgt daar veel voor terug. We hebben elkaar keihard nodig."

Voetballen bij een club

De KNVB is er voor voetballers op het veld, in de zaal en op straat. Voor pupillen, profs en 65-plussers. Voor jongens en voor meisjes.

Laatste artikelen