Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Jeugd bereikt jeugd bij spelregelavond vv Altena

Ruud Scheper
KNVB Media
22 februari 2018, 9:30

Bij vv Altena werd onlangs een spelregelavond georganiseerd geleid door Nick Rombout en Huub van Breugel, twee tieners die zelf ooit ook leerden fluiten bij de club. - Foto: KNVB Media

Bij vv Altena werd onlangs een spelregelavond georganiseerd. Op zich misschien niet zo heel bijzonder, maar de ‘docenten’ van die spelregelavond waren dat wel. De avond werd namelijk geleid door Nick Rombout en Huub van Breugel, twee tieners die zelf ooit ook leerden fluiten bij de club.

‘Spelregelavond organiseren voor Onder 15’, zag scheidsrechterscoördinator Otto van Breugel onlangs staan toen hij zijn agenda opende. De spelers van JO15 moeten namelijk volgend jaar als eerstejaars B-junior het spelregelbewijs halen en niet slagen betekent niet voetballen, zo wist hij. Hoe kon de club dat op een leuke manier inkleden, vroeg Van Breugel zich af. Want de gemiddelde jeugdvoetballer zit niet te wachten op zo’n avond in de ‘schoolbankjes’.

Jonge docenten

Die jongens kennen elkaar allemaal en durven daardoor ook gewoon vragen te stellen of hun mening te geven

Zou het niet een goed idee zijn om twee zelfopgeleide scheidsrechters daarin te betrekken, bedacht hij zich. “Jonge mensen bereiken jonge mensen”, verklaart hij die gedachte. “Niemand zit erop te wachten dat ik daar met mijn 55 jaar weer voor de groep ga staan.”

Nick Rombout en Huub van Breugel, twee gediplomeerde BOS-scheidsrechters, waren direct enthousiast toen ze over de plannen hoorden. Een avond vol videobeelden en interactie werd in elkaar gezet. Het werd een groot succes. “Ze hebben het geweldig gedaan”, zag de coördinator. “Met vragen over buitenspel en overtredingen, wisten ze de spelers echt te bereiken. Die moesten zelf ook actief meedoen, door gele en rode kaarten uit te delen.”

‘Drempel is lager’

Een boeiende discussie ontstond. “De drempel is veel lager”, zag Van Breugel. “Die jongens kennen elkaar allemaal en durven daardoor ook gewoon vragen te stellen of hun mening te geven. Staat daar een ouder iemand met een gelikt praatje, dan zie je ze vaak verveeld om zich heen kijken. Maar nu waren ze er met de volle honderd procent bij. Heel erg leuk om te zien.”

Nick Rombout en Huub van Breugel, twee gediplomeerde BOS-scheidsrechters, waren direct enthousiast toen ze over de plannen hoorden.

Door de avond leerden de spelers niet alleen wat over de spelregels, maar ook wat over respect voor de arbitrage en hoe moeilijk het soms is om een beslissing te nemen. “Als je een schot op doel mist, zeggen anderen; ‘jammer, volgende keer beter’. Maar tegen de scheidsrechter zegt niemand dat als hij er een keer naast zit. En dat kan wel eens gebeuren, want hij of zij kan ook niet alles zien. Soms staat een speler of trainer er gewoon beter voor. Door zo’n avond wil je dat besef en daardoor de acceptatie voor de beslissingen van de scheidsrechter vergroten.”

Enthousiasmeren

Als je een schot op doel mist, zeggen anderen; ‘jammer, volgende keer beter’. Maar tegen de scheidsrechter zegt niemand dat

Met de avond hoopt de club daarnaast jonge spelers te enthousiasmeren om zelf ook te gaan fluiten. “Je leert er zoveel van”, vindt Van Breugel. “Als jij als twaalfjarige aan ouders moet vragen of ze achter de afrastering willen gaan staan, dan is dat natuurlijk heel spannend. Maar je leert er wel een hoop van. Dat komt je in je latere leven altijd weer een keer van pas. Ook dan moet je soms moeilijke beslissingen maken.”

De spelregelavond beviel zo goed dat de club besloot ook zo’n avond te organiseren voor de andere jeugdteams. “En we hebben met wat andere clubs in de buurt eens in de zoveel tijd overleg. Binnenkort staat er weer een op het programma. Dan ga ik onze ervaringen zeker inbrengen. Laat zo’n avond organiseren door jonge jongens. Dan bereik je de jeugd veel beter.”

Word scheidsrechter!

Zie jij jezelf een voetbalwedstrijd in goede banen leiden? Bij jouw club of misschien wel op het internationale podium? Ontdek de mooie wereld van arbitrage en test of jij het in je hebt om in een split second de juiste beslissing te maken met de scheidsrechtersquiz.

Laatste artikelen