Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Column Jan Dirk v/d Zee: Nederland is Wereldkampioen zitten

Het is om te huilen, de feiten en cijfers uit de onderzoeken van onder meer de Nederlandse Sport- en Onderwijsraad. Lees even mee.

Kinderen zitten per dag 10,5 uur op een stoel, waarvan ze gemiddeld 3 tot 4 uur gamen of televisiekijken. 25 procent van de leerlingen scoort een onvoldoende voor gym. Uit testen op kracht, snelheid, coördinatie en lenigheid blijkt dat de motorische fitheid van basisscholieren de laatste 25 jaar opvallend sterk is afgenomen. Inmiddels heeft dit ook zijn weerslag op andere gebieden in de maatschappij. Zo blijft 60 procent van de vacatures in het leger oningevuld, omdat militairen in spé de fysieke tests van Defensie niet halen.

Maurits Hendriks vertelde dat hij denkt dat er een verband is te leggen tussen de toename van het aantal kruis- en enkelbandblessures en onvoldoende meervoudig bewegen

Nederland is Wereldkampioen zitten.

Om het nog ernstiger te maken, vertelde Maurits Hendriks, technisch directeur van NOC*NSF, dat hij denkt dat er een verband is te leggen tussen de toename van het aantal kruis- en enkelbandblessures en onvoldoende meervoudig bewegen.

Fysieke alfabet

Hendriks: “Meervoudig bewegen heeft sowieso invloed op de motorische ontwikkeling. Het zogeheten ‘fysieke alfabet’. Dit is aangetoond. Niet buiten spelen - van muurtjes springen, in de boom klimmen, van het klimrek vallen - heeft mogelijk gevolgen voor de groei en stevigheid van banden. Een aanname die wij graag zouden onderzoeken.”

Ik zie het ook aan mijn eigen kinderen. Van onze drie dochters gaat de oudste nu op voetbal, maar liever had ze in haar vrije tijd willen chillen met vriendinnen of besteden aan filmpjes op de telefoon. Volstrekt anders dan ik deed op die leeftijd. Naast het voetbal wilde ik met de kinderen uit mijn klas ieder ijshockey-, korf- en handbaltoernooi winnen en als het kon, was ik op straat. Wanneer ik het aan mijn kinderen vertel, word ik voor ‘awkward’ versleten en aangekeken alsof ik op een antieke Peruaanse panfluit speel.

Naast het voetbal wilde ik met de kinderen uit mijn klas ieder ijshockey-, korf- en handbaltoernooi winnen en als het kon, was ik op straat

Het valt bovendien slecht te rijmen met het beeld wat ze van mij hebben. Niet zelden plof ik op de bank naast ze neer en zit net als zij, op het beeldschermpje van mijn telefoon te turen, terwijl ik makkelijk naar buiten had kunnen gaan om een balletje te trappen. Het is daarom te makkelijk om alleen naar het onderwijs te wijzen, als het gaat om de motorische degeneratie van onze kinderen. Ouders zullen evengoed het goede voorbeeld moeten geven.

Eerste politieke stap

SP-Tweede Kamerlid Michiel van Nispen heeft alvast de eerste politieke stap gezet met een initiatiefwet, die minimaal drie gymlesuren in de week garandeert, door een vakdocent gegeven. Fracties van PVDA, GroenLinks, SP, 50plus, Partij voor de Dieren, DENK en Forum voor Democratie hebben zich alvast positief uitgesproken over het initiatief, terwijl de VVD, het CDA en D66 een neutrale positie verkiezen. Alleen de ChristenUnie en SGP hebben laten weten dat ze tegen zijn, vanwege de vrijheid van onderwijs. Negentiende-eeuws-denken. School hoort in het teken te staan van de totale ontwikkeling van het kind, lichamelijke opvoeding maakt daar een onlosmakelijk onderdeel vanuit.

Daarom zijn we samen met NOC*NSF  een grote actie aan het optuigen, waarmee we het grote publiek willen bereiken en het overheidsbeleid veranderen.

Hebt u ondertussen de aflevering van televisieprogramma ‘De staat van Oranje’ gezien, waarin voetbalclub AZ toont dat ze hun jonge talenten af en toe op asfalt laten oefenen en partijtjes leren spelen op een knollenveld?

Mooi.

Columns Jan Dirk van der Zee Columns Jan Dirk van der Zee Bekijk hier de eerder gepubliceerde columns van Jan Dirk van der Zee.

Meer doen met voetbal? Doe mee!

Er zijn vele manieren waarop jij ook mee kan doen. Niet alleen als speler, maar ook als coach, scheidsrechter, bestuurder of als andere vrijwilliger.

Laatste nieuws