Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.
Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.
Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.
KNVB.nl
Voor nieuws en ondersteuning van het Nederlandse voetbal.
Oranje
Het officiële kanaal van de KNVB voor alle Oranjefans.
Voetbal.nl
Hét platform voor uitslagen, standen en programma voor amateurvoetballend Nederland.
TOTO KNVB Beker
Voor het laatste nieuws, uitslagen en programma van de TOTO KNVB Beker.
Azerion Vrouwen Eredivisie
Het officiële kanaal van de Azerion Vrouwen Eredivisie met het laatste nieuws, programma, standen en alle samenvattingen.
Rinus
De online assistent voor alle jeugdtrainers van Nederland.
KNVB Campus
Voor de teams van morgen.
KNVB Shop
De officiële webshop van de KNVB.
KNVB Ticketshop
Het officiële verkoopkanaal voor de KNVB. Koop hier je tickets voor Oranje en de TOTO KNVB Beker.
Dugout
De digitale leeromgeving van de KNVB
Eén Tweetje
De online community voor bestuurders in het amateurvoetbal.
KNVB Expertise
Kennis- en innovatiecentrum voor Betaald Voetbal.
Het programmaboekje van de interland Nederland - Frankrijk in 1923. - Foto: KNVB Media
De KNVB Campus in Zeist herbergt vele historische schatten uit het rijke verleden van de voetbalbond, opgericht in 1889. In aflevering 69 aandacht voor het reisschema van het Franse nationale elftal voor de wedstrijd tegen Nederland op 2 april 1923, die eindigde in een 8-1 overwinning voor Oranje.
Het Nederlands elftal speelt vrijdagavond, in het kader van de UEFA Nations League, in Stadion Feijenoord tegen Frankrijk. Eerder dit seizoen ging de uitwedstrijd tegen de Fransen met 2-1 verloren en datzelfde geldt voor de beide duels die Oranje en de Haantjes speelden met kwalificatie voor het WK 2018 als inzet. De laatste Nederlandse overwinning dateert alweer van het EK 2008, toen Oranje de Fransen met 4-1 versloeg. Een grote overwinning, maar niet de grootste. Die boekte Nederland op 2 april 1923, toen Frankrijk met een 8-1 (!) nederlaag naar huis gestuurd werd.
Het Franse elftal voor aanvang van de wedstrijd op 2 april 1923.
Nadat het Nederlands elftal in november 1921 Frankrijk in eigen land op een 0-5 nederlaag heeft getrakteerd, komen de Fransen in 1923 naar Nederland voor een revanche. Op paaszaterdag 31 maart verzamelen spelers en officials (onder aanvoering van Jules Rimet) zich op station Gare du Nord in Parijs, om vandaar naar Nederland te reizen. Na een treinreis van tien uur arriveert het gezelschap om 22.08 uur in Den Haag, waar de Fransen een nachtje verblijven in Hotel Terminus.
De Fransen genieten een diner Hotel de L'Europe
Op zondag 1 april bezoeken ze het Vredespaleis en Scheveningen en reizen vervolgens door naar Amsterdam. Daar wordt genoten van een diner in Hotel de L’Europe en een bezoek aan het Concertgebouw. Op 2 april staat een wandeling door Amsterdam op het programma, voordat het eindelijk tijd is voor de wedstrijd, die om 15.00 uur in stadion Het Nederlandsche Sportpark wordt afgetrapt.
Het reisprogramma van het Franse nationale elftal in april 1923.
Het Nederlands elftal heeft de voorgaande interland, tegen Zwitserland op 19 november 1922, met liefst 5-0 verloren en dus wordt het elftal compleet verbouwd. Van de elf spelers die in november op het veld stonden, komen er op 2 april 1923 slechts twee opnieuw in actie: Harry Dénis en André le Fèvre. Met negen andere namen start Oranje furieus tegen de Fransen en al in de eerste minuut scoort Wim Roetert de 1-0. Daar blijft het niet bij. Binnen twintig minuten staat het via doelpunten van opnieuw Roetert en Evert van Linge 3-0. Jaap Bulder maakt er een minuut voor de rust ook nog 4-0 van en de Fransen beseffen dat er van een revanche geen sprake zal zijn.
Het Nederlands elftal voorafgaand aan de wedstrijd tegen Frankrijk.
In de tweede helft gaat Oranje lustig door met scoren: Wim Addicks maakt de 5-0 en 7-0, terwijl tussendoor Evert van Linge zijn tweede goal van de middag binnen prikt (6-0). De Fransen doen in de 82e minuut via Henri Bard iets terug, maar vier minuten voor tijd maakt ook Jaap Bulder zijn tweede doelpunt van de dag, waarmee hij de eindstand op 8-1 brengt.
Ondanks de 8-1 stappen de Fransen opgelucht van het veld
Gek genoeg stappen de Fransen nog opgelucht van het veld, want met name Jaap Bulder laat diverse kansen liggen die de score zomaar in de dubbele cijfers had kunnen laten eindigen. Na de wedstrijd volgt het gebruikelijke officiële banket, waarna de Fransen de volgende dag ’s ochtends vroeg gedesillusioneerd in de trein naar Parijs stappen. Het reisschema van hun trip naar Nederland blijft als tastbare herinnering achter.
Harry Dénis belet met een sliding een Franse doelpoging.
In de rubriek KNVB Galerij krijgen ‘verborgen’ memorabilia van de KNVB Campus de aandacht die ze verdienen. Eerder verschenen in deze serie onder meer Het schilderij van Pim Mulier, de bal van Just Göbel uit 1912, de EK-beker van 1988 en een door Louis van Gaal gesigneerde vaan.
Bij de KNVB Campus draait alles om inspiratie, samenwerking en ontwikkeling. Gelegen in de bossen bij Zeist, biedt onze Campus een dynamische werkomgeving voor professionals die willen groeien. Of je nu op zoek bent naar een ruimte om te vergaderen, de perfecte locatie om een bijeenkomst te organiseren of zelfs groter dat, dan vindt u bij de KNVB Campus de perfecte balans tussen werken, ontmoeten en verbinden. Til uw evenement naar een hoger niveau bij de KNVB Campus!