Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

‘Wil je jezelf verbeteren? Dan zou ik zeggen; doen die scheidsrechtersopleiding’

Ruud Scheper
KNVB Media
9 april 2019, 13:30

Sinds begin deze week is het weer mogelijk om je aan te melden voor de Scheidsrechtersopleiding I en Scheidsrechtersopleiding II in het nieuwe seizoen. - Foto: Sebastiaan Janssens

Sinds begin deze week is het weer mogelijk om je aan te melden voor de Scheidsrechtersopleiding I en Scheidsrechtersopleiding II in het nieuwe seizoen. Leon Beumer (SOII) en Sebastiaan Janssens (SOI) deden de opleiding dit seizoen en zijn laaiend enthousiast. “Ik zou zeggen; doen!”

Het betaald voetbal halen? Nee, die droom heeft Sebastiaan Janssens niet meer. Daar is de 37-jarige arbiter uit Ridderkerk realistisch genoeg voor. “Maar ik wil me wel graag blijven ontwikkelen om zo het beste uit mezelf te halen.” Vandaar dat hij besloot om na de cursus SOII, die hij vorig jaar met succes afrondde, dit jaar ook aan de cursus SOI te gaan beginnen.

Dieper in de materie

Een verplichting om te kunnen promoveren naar de jeugd A-groep is dat sinds dit jaar niet meer. “Maar ik had zo veel gehad aan de SOII-opleiding dat ik besloot om me toch in te schrijven”, vertelt Janssens. Nu, een paar maanden later, is hij blij dat hij die keuze heeft gemaakt. “Je gaat nog dieper op de materie in en leert nóg kritischer naar jezelf kijken.”

De band tussen de cursisten is inmiddels zo sterk, dat er zelfs buiten de cursus om nauw contact is met elkaar. Vaak zelfs al een dag na de wedstrijd.

Naast de begeleiding van de coaches, speelt ook de samenwerking tussen de cursisten daarin een belangrijke rol. “In het verleden was ik huiverig om mijn ervaringen met anderen te delen”, bekent Janssens. “Maar dat heb ik nu helemaal niet meer. Je moet je ook kwetsbaar durven opstellen om beter te kunnen worden. Aan het begin is dat eng, maar later heb je er profijt van.”

Sterke band

Je moet je ook kwetsbaar durven opstellen om beter te kunnen worden

Sterker nog, de band tussen de cursisten is inmiddels zo sterk, dat er zelfs buiten de cursus om nauw contact is met elkaar. Vaak zelfs al een dag na de wedstrijd. “Tegenwoordig wordt er veel gefilmd, dan bespreken we onderling hoe iemand anders bepaalde situaties uit jouw wedstrijd zou hebben opgelost. Daar leer je enorm veel van.”

Die beelden worden ook weer meegenomen in de bijeenkomsten in Zeist, waar de docenten de cursisten op een interactieve manier betrekken bij de stof. “Het zijn intensieve bijeenkomsten, met veel discussie”, lacht Janssens. “Maar dat betaalt zich ook weer uit. Als je kijkt naar mijn zelfreflecties aan het begin van de SOII-cursus en die van nu, dan zie je een wereld van verschil. En dat verschil zie ik ook duidelijk terug op het veld. Het heeft me zeker geholpen om verder te komen.”

Schone lei

Leon Beumer had de opleiding SOII al een paar jaar geleden voor het eerst doorlopen. Maar doordat zijn masterstudie accountancy niet meer te combineren was met het fluiten op niveau, stapte hij er een paar jaar tussenuit. In 2017 begon hij weer en nadat hij de SOIII-cursus had afgerond besloot hij ook de opleiding SOII nogmaals te doen. “Geen probleem”, vond de inmiddels 29-jarige inwoner van Bussum. “Want ik wilde graag met een schone lei beginnen en bovendien was het allemaal in de loop der jaren ook wel wat weggezakt.”

De opleidingen SOI en SOII zijn een enorme aanrader voor iedereen die zich verder wil ontwikkelen als scheidsrechter.

Spijt van die keuze heeft hij geen moment gehad vertelt hij, kort nadat hij zijn papiertje opnieuw in ontvangst mocht nemen. “Dat papiertje is hetzelfde gebleven, maar de inhoud en opzet van de opleiding is enorm veranderd. Nu staat de ontwikkeling van de scheidsrechter zelf veel meer centraal, waarin de docent hem of haar door middel van gerichte vragen zelf laat nadenken over zijn plus- en kluspunten. Voorkauwen is er niet meer bij.”

Extra coachmomenten

Waar hij het meest aan had gehad tijdens de opleiding? “Van de extra coachmomenten met mijn begeleider Jos Angevaare. We hadden echt een klik, daar moet je natuurlijk ook een beetje geluk mee hebben. Maar we hebben heel openlijk gesproken over wat er goed ging en wat er nog verbeterd kon worden. Van die momenten, in de rust en na afloop van de wedstrijd, heb ik heel veel opgestoken.”

Van die momenten, in de rust en na afloop van de wedstrijd, heb ik heel veel opgestoken

Datzelfde gold ook voor de bijeenkomsten onder leiding van KNVB-docent Patrick Voogsgeerd. “Daarin besproken we bijvoorbeeld in groepjes over de eigen ervaringen van de cursisten. Er was sowieso veel ruimte voor interactie, dat heb ik als heel prettig ervaren.”

Absolute aanrader

Of ze het aan anderen zouden aanraden. Beumer en Janssens knikken enthousiast. “Je kunt je fluiten echt substantieel verbeteren”, weet Beumer uit eigen ervaring. Janssens sluit zich daarbij aan. “Het is een absolute aanrader voor mensen die zichzelf willen verbeteren. Heb je die ambitie, op wat voor niveau dan ook, dan zou ik zeggen; zeker doen, die opleiding.”

Scheidsrechters II en I veldvoetbal Scheidsrechters II en I veldvoetbal Lees meer informatie over de opleiding SO II en SO I en meld je aan!

Word scheidsrechter!

Zie jij jezelf een voetbalwedstrijd in goede banen leiden? Bij jouw club of misschien wel op het internationale podium? Ontdek de mooie wereld van arbitrage en test of jij het in je hebt om in een split second de juiste beslissing te maken met de scheidsrechtersquiz.

Laatste artikelen