Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Rigtersbleek is meer dan een voetbalclub

Willem Korenromp
KNVB Media
1 juni 2019, 10:31

Mede door de maatschappelijke activiteiten zag Rigtersbleek het aantal leden in de onderbouw stijgen. - Foto: Rigtersbleek

In een ver verleden speelde Rigtersbleek betaald voetbal. Tegenwoordig is de Enschedese club een trotse eersteklasser. Buiten dat heeft de vereniging meer te bieden. Veel meer. Rigtersbleek is uitgegroeid tot het kloppende hart van de wijk Twekkelerveld.

Het is een gezellige wijk in Enschede, Twekkelerveld. Een echte volksbuurt met arbeiderswoningen, spelende kinderen op straat, een school, een bakker op de hoek. Middenin die wijk ligt voetbalvereniging Rigtersbleek. Het sportpark van de club doet fraai aan. Het is omringt door bomen en de velden liggen er piekfijn bij. Het is er levendig. Dag in, dag uit. Waar bij veel clubs alleen rondom trainingen en wedstrijden bedrijvigheid is op het sportcomplex, is er bij Rigtersbleek vrijwel altijd iets te doen.

Ontmoetingspark

Dat laatste heeft alles te maken met de manier waarop de club invulling geeft aan haar accommodatie. Want Rigtersbleek is meer dan een voetbalclub. De club vormt de huiskamer van de wijk Twekkelerveld. Het sportcomplex wordt niet voor niets een Ontmoetingspark genoemd. “We stellen de vereniging iedere dag van ’s ochtends half negen tot ’s avonds half elf open”, zegt voorzitter Sara Nijenhuis. “We bieden van alles aan op maatschappelijk vlak. Voor iedereen, van nul tot honderd jaar.”

Voorzitter Sara Nijenhuis.

De voorzitter is een kind van de wijk. Ze groeide er op, maar Rigtersbleek leek voor haar lange tijd onbereikbaar. “Ik woonde in een straat achter het sportcomplex. Altijd heb ik mij afgevraagd wat er achter de hekken gebeurde. Omdat het mijn ouders niet gegeven was, kon ik niet lid worden van de vereniging. Terwijl ik als meisje graag bij de voetbal was gegaan. De hekken bleven daardoor gesloten voor mij. Alleen op wedstrijddagen gingen de poorten open, maar op andere dagen gebeurde er weinig. Het was een afgesloten geheel.”

Hoe anders is dat nu. De poorten zijn tegenwoordig hele dagen geopend. Het scala aan mogelijkheden bij Rigtersbleek is breed, blijkt als Nijenhuis vertelt. Jong en oud, iedereen komt er over de vloer. “We bieden ruimte voor talentontwikkeling. Zo kunnen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt bij ons een BBL-entreeopleiding volgen. Dertig mensen  hebben we inmiddels op het ontmoetingspark  aan het werk. Allemaal hebben ze hun eigen plekje; in het IT-team, het green team, of in ons Lunchroom & Eetcafé Rigtersbleek. Daarnaast werken we nauw samen met het ROC van Twente. Mensen kunnen bij ons een MBO niveau 1 opleiding volgen en van hieruit op zoek gaan naar werk.”

De entree van het Ontmoetingspark van Rigtersbleek.

Kinderen

Wat op een doordeweekse dag opvalt bij Rigtersbleek, is dat er veel kinderen op het complex zijn. Er is onder meer een kinderopvang. Bovendien toont de club ook zelf haar maatschappelijk karakter wanneer het gaat om opvang van kinderen.  “Enschede heeft veel kinderen die afhankelijk zijn van zorg en begeleiding”, weet Nijenhuis. “Dat is hier in de wijk niet anders. Verschillende kinderen gaan al vroeg op de dag de wijk uit om naar het speciaal onderwijs te gaan en gaan daarna naar een zorgboerderij of iets dergelijks. Daardoor kunnen ze in de wijk niet op straat spelen met hun vriendjes. ‘Kunnen we dat niet op een andere manier organiseren, waardoor ze wel in de wijk blijven?’, hebben we ons samen met het wijkteam van de gemeente  afgevraagd.”

Er zijn leden die vragen of Rigtersbleek nog wel hun huiskamer is. Als ik die vraag krijg ben ik heel duidelijk. Natuurlijk blijft dit hun thuis.

“Ook voor die kinderen hebben we ons sportpark dus opengesteld. Op basis van een initiëring of verwijzing zorgen wij ervoor dat we voor hen vijf dagen per week een programma aanbieden. Ze krijgen deskundige begeleiding  en kunnen hier samen spelen, leren of sporten. Ze hebben hier geen stempel, maar zijn onderdeel van iets. Omdat het park open is, zie je bovendien dat ook hun vriendjes en andere kinderen uit de wijk hier naartoe trekken om samen te spelen. Daardoor bouwen de kinderen ook contact in de wijk op.”

Om ook de doelgroep ouderen te bereiken is Rigtersbleek momenteel met een nieuw project bezig. Een soort seniorencafé op de woensdagmorgen. Nijenhuis: “Daar kunnen ouderen onder begeleiding van een fysiotherapeut samen bewegen. Een mooie manier om vitaal te blijven. Bovendien kunnen ze hier andere ouderen ontmoeten en ook een praatje maken met de mensen die hier gewoon een kopje koffie komen drinken. Zo is er voor die mensen altijd iets waar ze zich bij aan kunnen sluiten, waar ze bij kunnen en mogen horen.”

Rigtersbleek beschikt onder andere over een lunchroom en eetcafé.

Kloppend hart

Rigtersbleek vormt op die manier het kloppende hart van de wijk. Dat was lang niet altijd zo. De vereniging stond ooit bekend als echte prestatieclub. De naam heeft de club nog steeds niet helemaal af kunnen schudden, maar steeds meer staat De Bleek bekend als een vereniging met een sterk maatschappelijk karakter. Het is iets waar het huidige bestuur veel waarde aan hecht. “Dat leeft heel erg bij mij, maar ook bij mijn collega-bestuurslid Wouter du Gardijn en voormalig voorzitter Arjan Kampman. We vinden dat iedereen gelijke kansen verdient. Niet iedereen heeft het zo getroffen als wij. Maar met de manier waarop wij de vereniging gebruiken kunnen we het leven voor andere mensen wel makkelijker maken. Bijvoorbeeld door mensen vanuit werkeloosheid aan een plek te helpen.”

Het logo van Rigtersbleek.

Het maatschappelijke succes van Rigtersbleek heeft echter ook een keerzijde, merkt Nijenhuis. “Er zijn leden die vragen of we wel een voetbalclub blijven. Of Rigtersbleek nog wel hun huiskamer is. Als ik die vraag krijg ben ik heel duidelijk. Natuurlijk blijft dit hun thuis. Voetbal vormt de basis, de kantine blijft ook zoals leden die graag zien met clubfeestjes en dergelijke. Maar onder het omnidenken kunnen we niet uit. Rigtersbleek is ook de huiskamer van de buurt, waar mensen samenkomen en kinderen kunnen spelen.”

“Bovendien hebben de maatschappelijke projecten een positieve invloed op de vereniging”, vervolgt Nijenhuis. “Met name in de onderbouw zit er een stijgende lijn in het aantal leden. Veel kinderen die door de week bij ons komen, zie ik hier in het weekend ook in tenue op het veld. Als ik op zaterdag op het sportpark loop, word ik geregeld aangeklampt door jeugdleden. ‘Voorzitter, we hebben weer gewonnen hoor!’ of ‘Ging niet zo lekker, voorzitter’, krijg ik dan te horen. Dat is mooi. Door de betrokkenheid vanuit de projecten is het makkelijker om kinderen te verwelkomen als lid. Maar er is niks verplicht. Niet iedereen heeft iets met voetbal. We bieden in het dagprogramma ook andere sporten aan. Als iemand zich wil aansluiten bij een dans- of korfbalclub, dan zorgen we ervoor dat ze lid kunnen worden van een vereniging waar dat wordt aangeboden.”

Na Rigtersbleek is het de bedoeling dat ook op andere plekken in Enschede Ontmoetingsparken ontstaan.

Uitrollen

Wij zijn een kweekvijver geweest, maar we willen dit niet alleen voor onszelf houden

Dat het project van Rigtersbleek een succes is, mag duidelijk zijn. Het is dan ook niet voor niets dat bestuursleden Sara Nijenhuis en Wouter du Gardijn in 2017 de grondleggers waren van het burgerinitiatief Ontmoetingsclusters Enschede. Zo is besloten om het concept een vervolg te geven in andere wijken van Enschede. “Wij zijn een kweekvijver geweest, maar we willen dit niet alleen voor onszelf houden”, zegt Nijenhuis. “Met Ontmoetingsclusters Enschede willen we het verder uitrollen over de stad. Er is een coöperatie opgericht die dat moet gaan doen en waar verenigingen lid van zijn, zo ook Rigtersbleek. Enschede is binnen dit gedachtegoed opgedeeld in twaalf clusters waarbij elk cluster onder andere een Ontmoetingspark heeft. Sommige van die plekken redden zich prima zelf, op andere plaatsen zijn we in gesprek gegaan met verenigingen om hun sportcomplex eenzelfde soort invulling te geven als bij Rigtersbleek. Wij proberen ze daar zoveel mogelijk bij te helpen, zodat we het uiteindelijk voor iedere wijk zo mooi mogelijk kunnen maken.”

Nijenhuis en de overige coöperatieleden hebben zichzelf acht jaar de tijd gegeven om het concept verder uit te rollen over de stad, in de hoop dat het ook daar aanslaat. Aan het enthousiasme van de voorzitter van Rigtersbleek zal het niet liggen. “We gaan hier hoe dan ook mee door binnen onze club”, zegt Nijenhuis. “Persoonlijk ben ik heel trots op dat wat we nu al hebben neergezet en dat ik voorzitter mag zijn van een vereniging die op deze manier in de wijk wil staan. Een club waar het voetbal ons hart sneller laat kloppen, en waar we ook oog houden voor elkaar.”

Heb jij ook een bijzonder verhaal uit het amateurvoetbal? Heb jij ook een bijzonder verhaal uit het amateurvoetbal? Laat het ons weten via internet@knvb.nl!

Meer doen met voetbal? Doe mee!

Er zijn vele manieren waarop jij ook mee kan doen. Niet alleen als speler, maar ook als coach, scheidsrechter, bestuurder of als andere vrijwilliger.

Laatste artikelen