Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.
Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.
Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.
KNVB.nl
Voor nieuws en ondersteuning van het Nederlandse voetbal.
Oranje
Het officiële kanaal van de KNVB voor alle Oranjefans.
Voetbal.nl
Hét platform voor uitslagen, standen en programma voor amateurvoetballend Nederland.
TOTO KNVB Beker
Voor het laatste nieuws, uitslagen en programma van de TOTO KNVB Beker.
Azerion Vrouwen Eredivisie
Het officiële kanaal van de Azerion Vrouwen Eredivisie met het laatste nieuws, programma, standen en alle samenvattingen.
Rinus
De online assistent voor alle jeugdtrainers van Nederland.
KNVB Campus
Voor de teams van morgen.
KNVB Shop
De officiële webshop van de KNVB.
KNVB Ticketshop
Het officiële verkoopkanaal voor de KNVB. Koop hier je tickets voor Oranje en de TOTO KNVB Beker.
Dugout
De digitale leeromgeving van de KNVB
Eén Tweetje
De online community voor bestuurders in het amateurvoetbal.
KNVB Expertise
Kennis- en innovatiecentrum voor Betaald Voetbal.
Nederlandse, Belgische en Duitse deelnemers aan de UEFA Pro opleiding kwamen drie dagen bijeen in Zeist. - Foto: KNVB Media
Op een zonovergoten dinsdagmorgen worden de velden van de KNVB Campus in Zeist gevuld door Nederlandse, Belgische en Duitse deelnemers aan de UEFA Pro opleiding. Het is voor het eerst dat de landen op deze manier samenwerken. “Het is mooi om op deze manier bijeen te zijn”, vindt hoofddocent Dennis Demmers. “Want als landen en deelnemers kun je een hoop van elkaar leren.”
Drie dagen zijn ze bij elkaar in Zeist; de Duitse, Belgische en Nederlandse deelnemers aan de UEFA Pro opleiding en topcoaches in spé. “Het is mooi om te horen en zien hoe België en Duitsland deze cursus insteken”, vindt Jessica Torny, een van de Nederlandse deelnemers. En daarin zijn wel degelijk verschillen, zo heeft de coach van Vrouwen onder 19 in de eerste twee dagen ontdekt. “Vooral in de manier waarop de deelnemers in de verschillende landen worden benaderd. Wij worden relatief vrij gelaten, waardoor er meer ruimte is voor onze eigen inbreng. Ik vind dat wel prettig moet ik zeggen, hoewel je natuurlijk altijd kunt kijken welke aspecten je van de andere landen in je eigen opleiding kunt integreren.”
Jessica Torny, coach van Vrouwen onder 19: 'Wij worden in Nederland relatief vrij gelaten, waardoor er meer ruimte is voor onze eigen inbreng. Dat vind ik wel prettig.'
Na een eerste kennismaking en een wedstrijdanalyse van elkaars nationale elftallen op dag één is het dinsdag tijd voor een veldtraining aan de Onder 19 en Onder 23 van FC Utrecht, waarbij ieder land een gedeelte van de training voor zijn rekening neemt. De Duitsers starten met een uitgebreide warming-up, de Belgen nemen het middenstuk voor hun rekening en de Nederlandse cursisten sluiten de training af. “Geweldig dat FC Utrecht hier belangeloos aan mee wil werken”, vindt Demmers, terwijl hij vanaf de zijkant ziet hoe Maarten Martens en zijn Belgische collega’s de Onder 23 van FC Utrecht onder handen nemen.
Het is mooi om te horen en zien hoe België en Duitsland deze cursus insteken
Het initiatief voor de samenwerking tussen de drie landen kwam vanuit de KNVB, vertelt Demmers. “We hebben het idee voorgelegd aan de Duitse en Belgische bond en die waren eigenlijk meteen erg enthousiast. Aan de opleiding zijn door UEFA bepaalde eisen gesteld die voor ieder land gelden. Het doel is daarom voor de deelnemers uit de verschillende landen hetzelfde, maar de route ernaartoe niet.”
Geïnteresseerd in de werkwijze van de Duitse en Belgische bond, nodigde de KNVB de buurlanden uit in Zeist.
Geïnteresseerd in de werkwijze van de Duitse en Belgische bond, nodigde de KNVB de buurlanden uit in Zeist. “Wij vinden het enorm interessant om te zien hoe het in de andere landen wordt aangevlogen en hoe zij tegen voetbal aankijken”, vervolgt de docent van de UEFA Pro. “Wij zijn ervan overtuigd dat je veel van elkaar kunt leren door met elkaar in gesprek te gaan.”
Die mening is ook Maarten Martens toebedeeld als hij van het veld is afgestapt. De Belgische oud-international speelde van 2006 tot 2014 voor AZ, waarmee hij in 2009 landskampioen werd, en is voor even terug in Nederland. “Het is heel erg leuk om hier terug te zijn en oud-collega’s te ontmoeten. Ik heb hier mooie jaren gehad.” Ook over de driedaagse is hij enthousiast. “Een mooi initiatief. Het is heel leerzaam om te horen over de ideeën die de andere landen hebben en je daardoor te laten beïnvloeden.”
Dirk Kuyt is een van de Nederlandse deelnemers aan de opleiding UEFA Pro.
Het doel is voor de deelnemers uit de verschillende landen hetzelfde, maar de route ernaartoe niet
Even verderop staat Kevin Hofland. “Je kunt altijd wat van elkaar als collega’s opsteken”, is ook de assistent-coach van Fortuna Sittard van mening. “Het is bijvoorbeeld interessant om te zien hoe zij een bepaalde vorm uitzetten”, wijst hij naar het veld. “En voor mij is deze driedaagse ook een bevestiging dat we als Nederland op de goede weg zijn.”
De driedaagse in deze vorm is in de plaats gekomen van de buitenlandstage zoals die voorheen in de opleiding zat. Dat heeft zo zijn voordelen, weet Demmers. “In het verleden gaf niet iedereen openheid van zaken en bleven deuren wel eens gesloten, zeker als het wat slechter ging met de club in de competitie. Dat probleem heb je nu niet, we kunnen daardoor meer de diepte in.”
Een gedeelte van de Belgische delegatie met rechts Maarten Martens.
Of de driedaagse een vervolg gaat krijgen? Demmers knikt. “De eerste indrukken zijn in ieder geval heel positief. De Duitse en Belgische bond zijn net zo enthousiast als wij, dus we gaan zeker kijken hoe we dit een vervolg kunnen gaan geven.”
Elke vereniging die graag meer vrijwilligers aan zich wil binden, kan gaan focussen op het werven en behouden van meiden en vrouwen voor vrijwilligersfuncties. Onbedoeld en ongewild laten veel clubs maar liefst de helft liggen van hun potentiële trainers, scheidsrechters en bestuurders.