Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

‘Onmogelijke’ samenwerking meidenafdeling wérkt

KNVB Media
KNVB Media
21 september 2016, 13:45

Een samenwerking tussen VV Heeswijk en RKSV Avesteyn. Jarenlang zou het ondenkbaar zijn geweest. En toch gebeurt het met de samenvoeging van de meidenafdelingen onder de naam HA en AH. - Foto: KNVB Media

Een samenwerking tussen VV Heeswijk en RKSV Avesteyn. Jarenlang zou het ondenkbaar zijn geweest. En toch is dat precies wat er dit seizoen gebeurt bij de twee verenigingen, waar de meidenafdelingen zijn samengevoegd onder de naam HA en AH. “Deze samenwerking is een zegen voor onze meiden”, ziet meidencoördinator Kristel van Driel.

Makkelijk was het pad naar de samenwerking niet, bekent Kristel van Driel, één van de initiators van het project. “Er is sprake van een gezonde rivaliteit, laat ik het daar maar op houden”, lacht ze. “Niet iedereen zat te springen om deze samenwerking, maar voor de meidenafdelingen is het dé oplossing. Dat zag men in de loop der tijd wel in.”

Samenwerking

Het eerste contact tussen Van Driel, meidencoördinator bij Heeswijk en haar collega Kitty Hoeksema van Avesteyn dateert van zo’n anderhalf jaar geleden. Beide dames waren aanwezig op een avond georganiseerd door FC De Rakt en de KNVB over de groei en samenwerking in het meidenvoetbal. “Wat we daar hoorden deed ons beseffen dat een samenwerking verschillende voordelen had”, herinnert Van Driel zich.

Bij Avesteyn was de nood wat hoger, maar ook bij Heeswijk varieerden de leeftijden in één team tussen de tien en veertien jaar. Niet ideaal, zo constateerden de vrouwen. “Qua voetbal zit er dan teveel verschil in, maar ook qua ontwikkeling en belevingswereld zitten de meiden te ver uit elkaar. Helaas zijn er daardoor meerdere meiden gestopt”, geeft Van Driel de noodzaak van een samenwerking aan.

Even wennen

Om die reden besloten de twee meidencoördinatoren over hun schaduw heen te stappen en te kijken naar de mogelijkheden om te komen tot een samenwerking. “Het bestuur moest er even aan wennen, maar denkt inmiddels volledig mee. En, mooi bijkomend voordeel, hierdoor is er meer contact dan ooit tevoren tussen beide verenigingen. Wie weet waar dat in de toekomst nog tot kan leiden.”

Toen de kogel door de kerk was moest er na worden gedacht over een naam, een plaats om te spelen en een nieuw tenue. Om met dat laatste te beginnen; het blauw-wit van Heeswijk en het oranje-zwart van Avesteyn zorgde voor de verrassende ‘clubkleuren’ oranje-blauw. “Om een beetje aan het idee te wennen hebben we al een pasavond georganiseerd, waarbij ze het tenue voor het eerst aan konden trekken”, vertelt Van Driel. “Dat nieuwe tenue was ook wel nodig, want echte Heeswijkers gaan niet spelen in het oranje van Avesteyn en andersom geldt dat precies zo.”

Spelen bij de buren

Een volgende beslissing die gemaakt moest worden was waar de meiden zouden gaan spelen. Om scheve gezichten te voorkomen werd een ingenieuze constructie bedacht. De ene helft van het jaar spelen MO15 en MO19 bij Heeswijk, de andere helft van het jaar bij Avesteyn. “Vandaar dat wij met de MO15 voor de winterstop als AH te boek staan, terwijl we na de winter als HA zullen spelen”, grijnst Van Driel, die er zelf ook wel de humor van inziet. MO13 en MO17 spelen in verband met de ruimte op de sportcomplexen het hele jaar bij Heeswijk.

Om problemen met de contributie te voorkomen blijven de meiden wel ‘gewoon’ lid van hun eigen vereniging. “Er zat daarbij nog een klein verschil tussen beide clubs, maar dat zal wel verdwijnen”, denkt Van Driel. Tevreden constateert ze dat het vooralsnog allemaal op rolletjes loopt. “Er zal vast nog wel iets gaan spelen, maar voor nu merken we vooral dat het de meiden niets uitmaakt. Zij spelen gewoon met hun leeftijdsgenootjes waarmee ze ook in de klas zitten. En tussen de sportparken zit maar een kilometer, daar zal dus ook wel niemand over vallen.”

Aanrader

Of ze het andere clubs zou aanraden? Van Driel denkt even na. “Wij zien nu alleen maar voordelen”, reageert ze dan. “Naast dat de meiden lekker met elkaar kunnen voetballen is er ook veel samenwerking tussen de clubs. En dan merk je maar weer dat je een hoop van elkaar kunt leren, dat je zo je krachten kunt bundelen en je samen sterker staat. Dus ja, ik zou het andere clubs zeker aanraden.”

Op KNVB ASSIST is meer informatie te vinden om mogelijke manieren om samen te werken met andere verenigingen.

Samenwerken Samenwerken In een tijd waarin iedereen z’n beste beentje voor moeten zetten om de vereniging overeind te houden, kan goede samenwerking met andere verenigingen en instanties in de omgeving van grote waarde zijn.

Laatste artikelen