Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.
Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.
Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.
KNVB.nl
Voor nieuws en ondersteuning van het Nederlandse voetbal.
Oranje
Het officiële kanaal van de KNVB voor alle Oranjefans.
Voetbal.nl
Hét platform voor uitslagen, standen en programma voor amateurvoetballend Nederland.
TOTO KNVB Beker
Voor het laatste nieuws, uitslagen en programma van de TOTO KNVB Beker.
Azerion Vrouwen Eredivisie
Het officiële kanaal van de Azerion Vrouwen Eredivisie met het laatste nieuws, programma, standen en alle samenvattingen.
Rinus
De online assistent voor alle jeugdtrainers van Nederland.
KNVB Campus
Voor de teams van morgen.
KNVB Shop
De officiële webshop van de KNVB.
KNVB Ticketshop
Het officiële verkoopkanaal voor de KNVB. Koop hier je tickets voor Oranje en de TOTO KNVB Beker.
Dugout
De digitale leeromgeving van de KNVB
Eén Tweetje
De online community voor bestuurders in het amateurvoetbal.
KNVB Expertise
Kennis- en innovatiecentrum voor Betaald Voetbal.
Foto: KNVB Media
Een historische dag, dat was zaterdag 19 september voor voetballers met autisme. Voor het eerst waren er officiële wedstrijden in een eigen competitie voor mensen met deze aangeboren hersenstoornis. Hard nodig, zo stellen de deskundigen. Dit helpt deze mensen zich beter te ontwikkelen in de maatschappij."
Ogenschijnlijk is er niks ongewoons aan de voetballers van ASW uit Waddinxveen en NOCKralingen. Ze zijn allemaal lekker aan het voetballen, zoals velen op zaterdag. Toch spelen deze jongens een historische wedstrijd: de eerste in de nieuw gevormde ASS-competitie van de KNVB. Een eigen competitie voor jongens en meisjes tussen de tien en zestien jaar met ASS; een parapluterm voor stoornissen als klassiek autisme, het syndroom van Asperger en PDD-NOS.
Er gebeurt zo op het oog niks opmerkelijks in de wedstrijd: het zou zomaar een wedstrijd kunnen zijn in zomaar een competitie. De voetballers uit Waddinxveen zijn een maatje te groot (8-1) voor hun leeftijdsgenoten uit Rotterdam in het 7-tegen-7 duel. Joop Kols, projectleider namens de KNVB: "Toch is deze competitie een uitkomst. Een must ook, want in de reguliere competitie kunnen heel veel niet meekomen. Al zie je dat op het eerste gezicht niet."
Die stelling onderbouwen alle ervaringsdeskundigen, ofwel de ouders die dagelijks met de kinderen te maken hebben. Jan Willem van Triet, leider van ASW en vader van een van de spelers. "Uiterlijk zie je inderdaad niks. Er is geen sprake van een verstandelijke handicap. Dat weten ze zelf ook dondersgoed. Ze plaatsen in een G-team, dat gaat dus echt niet. Daar zijn de verschillen te groot voor. Er zitten ook zeer talentvolle spelers bij, die zeker voetballend ook in een regulier team meekunnen." Dat blijkt ook als één van de spelers strooit met passjes buitenkant voet. Ze komen allemaal aan.
De spelers plaatsen in een regulier team, dat gaat eveneens niet. Van Triet: "Wat onder de hersenpan gebeurt, is niet zichtbaar, maar wel anders dan bij de gemiddelde mens. Het uit zich wel in gedrag, maar hoe daar mee om te gaan is niet gemiddeld. Mijn zoon kan zich bijvoorbeeld heel erg druk maken als hij een trap krijgt. Iets wat hoort bij het voetbal. Hij kan ziedend worden en het even helemaal kwijt zijn. Dan moet hij stoom afblazen en kan hij echt een tijdje van de kaart zijn. In een reguliere competitie werkt dat niet. Tegenstanders zeggen: stel je niet zo aan. Ook ouders gaan zich er mee bemoeien. De scheidsrechter weet niet wat hij moet doen. Voor je het weet heb je een rel. Terwijl wij, de deskundigen, weten dat het gewoon even tijd nodig heeft. Laat hem maar even, denk ik dan. Autistische jongeren weten dat van elkaar en accepteren dat."
Na een geslaagde pilot en zelfs al een internationaal toernooi, is er dit seizoen voor het eerst een officiële competitie. In twee poules in West II doen dit jaar elf teams van zeven verenigingen mee. In de competitie wordt met vaste scheidsrechters gewerkt.
Wim van der Gaag van NOCKralingen spreekt van een 'doorbraak die zich als een olievlek zal verspreiden over Nederland'. Ruim één procent van de bevolking heeft namelijk (een vorm van) autisme. "Ze zien elke dag voetbal op tv, maar tot nu toe waren ze zelf uitgesloten van het spelletje. Ze vielen tussen wal en schip. Daar is nu verandering in gekomen. Dat voelt goed en dat maakt dit wat mij betreft een historische dag. Want vergis je niet hoe belangrijk dit is voor ze: voetbal helpt deze jongeren zich een betere plaats in de maatschappij te verschaffen.