Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.
Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.
Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.
KNVB.nl
Voor nieuws en ondersteuning van het Nederlandse voetbal.
Oranje
Het officiële kanaal van de KNVB voor alle Oranjefans.
Voetbal.nl
Hét platform voor uitslagen, standen en programma voor amateurvoetballend Nederland.
TOTO KNVB Beker
Voor het laatste nieuws, uitslagen en programma van de TOTO KNVB Beker.
Azerion Vrouwen Eredivisie
Het officiële kanaal van de Azerion Vrouwen Eredivisie met het laatste nieuws, programma, standen en alle samenvattingen.
Rinus
De online assistent voor alle jeugdtrainers van Nederland.
KNVB Campus
Voor de teams van morgen.
KNVB Shop
De officiële webshop van de KNVB.
KNVB Ticketshop
Het officiële verkoopkanaal voor de KNVB. Koop hier je tickets voor Oranje en de TOTO KNVB Beker.
Dugout
De digitale leeromgeving van de KNVB
Eén Tweetje
De online community voor bestuurders in het amateurvoetbal.
KNVB Expertise
Kennis- en innovatiecentrum voor Betaald Voetbal.
Wat verwachten jongeren van voetbal en van het seizoen? Drie wensen kwamen steevast naar voren. - Foto: KNVB Media
De nasibal was heet, toen CDA’ers vorige week hun plan ontvouwden voor de invoering van een minimumleeftijd voor fastfood. Het woord ‘betuttelend’ viel op Twitter het meest. Toch bevatte het rapport van het Wetenschappelijk Instituut van het CDA niet louter gebakken lucht.
Het is gerommel in de marge, als we geen oplossing weten te bedenken tegen de grootste gezondheidskwestie van deze tijd: gebrek aan beweging van mensen.
Sterker nog; met een aantal gezichtspunten kun je het moeilijk oneens zijn. Denk aan het stoppen met reclame voor ongezond voedsel en het appèl dat werd gedaan op de overheid om ervoor te zorgen dat pizza’s, chips en megazakken snoep, niet voor een habbekrats in de supermarkt liggen.
Toch is het gerommel in de marge, als we geen oplossing weten te bedenken tegen de grootste gezondheidskwestie van deze tijd: gebrek aan beweging van mensen. Zeker bij jongeren, die steeds vaker niet aan sport doen en te dik zijn. Er zal naar manieren gezocht moeten worden om deze jongens en meiden tot sporten te verleiden. Een opgave die de KNVB vier jaar geleden tot strategisch speerpunt heeft gemaakt: hoe trekken we nieuwe spelers aan en zorgen we ervoor dat er in het voetbal minder jeugdspelers afhaken?
Het was voor ons reden grootschalig onderzoek te doen naar de behoeften bij jongeren. Want wat verwachten zij van het voetbal en van het seizoen? Drie wensen kwamen daar steevast uit naar voren: een gelijkwaardige competitie (geen wedstrijden meer van 10-0), het verlangen naar een inspirerende trainer en het kunnen voetballen met vrienden. Bij de meiden werden daar nog twee andere wensen aan toegevoegd: een team dat matcht met hun eigen ambities en samen met leeftijdsgenoten kunnen spelen.
Op basis van al die inzichten, lanceren we met ingang van het nieuwe voetbalseizoen drie belangrijke aanpassingen:
Vanaf seizoen 2022/’23 voetballen de junioren bij de vrouwen in minimaal 24 speelronden zo veel mogelijk in hun eigen leeftijdscategorie. Ook wordt een A- en een B-categorie ingevoerd. In de A-categorie spelen de teams standaard 11 tegen 11. In de B-categorie is de mogelijkheid om 9 tegen 9 te spelen.
Om gelijkwaardige competities te bevorderen, introduceren we het drie fasen voetbal bij een groot deel van de juniorencompetities. Zo gaan de JO13 t/m JO19 vanaf de hoofdklasse en lager in deze nieuwe opzet spelen. Met tot de herfstvakantie bekervoetbal in een poule van 6 teams (eerste fase), tussen de herfst- en kerstvakantie een korte wedstrijdreeks (tweede fase) en tot de zomerstop een lange serie wedstrijden (derde fase).
Het steeds populairder wordende 7x7 voetbal wordt ingevoerd voor de doelgroep 18 t/m 34 jaar, zodat je in het weekend met je vrienden kunt blijven voetballen. Lachen en bewegen tegelijk. Gezonder ga je het niet krijgen.