Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.
Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.
Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.
KNVB.nl
Voor nieuws en ondersteuning van het Nederlandse voetbal.
Oranje
Het officiële kanaal van de KNVB voor alle Oranjefans.
Voetbal.nl
Hét platform voor uitslagen, standen en programma voor amateurvoetballend Nederland.
TOTO KNVB Beker
Voor het laatste nieuws, uitslagen en programma van de TOTO KNVB Beker.
Azerion Vrouwen Eredivisie
Het officiële kanaal van de Azerion Vrouwen Eredivisie met het laatste nieuws, programma, standen en alle samenvattingen.
Rinus
De online assistent voor alle jeugdtrainers van Nederland.
KNVB Campus
Voor de teams van morgen.
KNVB Shop
De officiële webshop van de KNVB.
KNVB Ticketshop
Het officiële verkoopkanaal voor de KNVB. Koop hier je tickets voor Oranje en de TOTO KNVB Beker.
Dugout
De digitale leeromgeving van de KNVB
Eén Tweetje
De online community voor bestuurders in het amateurvoetbal.
KNVB Expertise
Kennis- en innovatiecentrum voor Betaald Voetbal.
Het jaarlijkse commissiedebat Sportbeleid vindt vandaag plaats in politiek Den Haag. - Foto: KNVB Media
Vandaag vindt het jaarlijkse commissiedebat Sportbeleid plaats in de Tweede Kamer. Voor het Nederlands voetbal is dit een belangrijk politiek moment. De KNVB is immers een belangrijke partner van de overheid als het gaat om het organiseren van voetbal, de nummer één sport in Nederland. De afgelopen tijd heeft de KNVB zich ingezet voor onderwerpen zoals preventie, het tegengaan van racisme en discriminatie, vrouwenvoetbal, veiligheid, duurzaamheid, mensenrechten in Qatar en behoud van het Europees Sportmodel.
De verbindende kracht van voetbal in beeld.
Nederland moet meer bewegen. Uit cijfers blijkt dat maar liefst de helft van Nederland kampt met overgewicht. Met het preventieakkoord is een mooie eerste stap gezet in de richting van een gezondere samenleving. Samen met de KNVB Jeugdraad roept de KNVB de politiek op om hierop voort te bouwen, met onder andere een langetermijnstrategie, meer sport in het onderwijs en het invoeren van een sportpas voor scholieren en studenten. Ook vraagt de KNVB de in coronatijd hard geraakte sport in de toekomst open te houden, willen we van Nederland een gezondere samenleving maken en de doelen van het preventieakkoord halen.
Daarnaast bestrijdt de KNVB via het aanvalsplan Ons Voetbal Is Van Iedereen (OVIVI) discriminatie in het betaald en amateurvoetbal. Via de OneLove campagne benadrukken we de verbindende kracht die het voetbal heeft voor miljoenen mensen uit alle lagen van de samenleving. Maar we zijn er nog lang niet. Nog te vaak worden we opgeschrikt door discriminerende of racistische incidenten. De KNVB wil door op dit belangrijke thema, en vraagt de politiek om het belang van de voortzetting van OVIVI te onderschrijven.
Verder vraagt de KNVB voor de komende jaren politieke steun voor de organisatie van het WK vrouwen 2027 en daarmee de verdere versterking van het vrouwenvoetbal. In 2018 nam de Tweede Kamer al een motie aan ter ondersteuning van de plannen.
De afgelopen tijd heeft de KNVB zich ingezet voor onderwerpen zoals preventie, het tegengaan van racisme en discriminatie, vrouwenvoetbal, veiligheid, duurzaamheid, mensenrechten in Qatar en behoud van het Europees Sportmodel.
De KNVB heeft zich samen met de UEFA Werkgroep gecommitteerd om tot één jaar na het WK in Qatar terug te keren, om verbetering op het gebied van mensenrechten ook na het WK te behouden. Daarnaast is de KNVB via Football Supports Change voornemens in elk geval tot twee jaar na het toernooi impact te blijven maken. De KNVB vraagt de politiek bij te dragen aan de ingezette veranderingen in Qatar en ook voor komende sportevenementen een aanpak op te stellen voor verantwoorde deelname.
Helaas zien we dat incidenten met supporters ernstig zijn toegenomen. De KNVB heeft dit seizoen al veel meer straffen uitgedeeld dan normaal. Er zijn voor de overheid voldoende mogelijkheden om supporters strafrechtelijk of bestuursrechtelijk te straffen, alleen hier wordt nog onvoldoende gebruik van gemaakt. De KNVB pleit daarom voor betere samenwerking tussen alle partners om het voetbal toegankelijk, veilig en gastvrij te houden.
Verder verminderen de financiële mogelijkheden van clubs door stijgende energielasten, corona en de hoge inflatie. We zien zelfs clubs die een doucheverbod instellen. De KNVB pleit voor investeringen vanuit de overheid, zodat duurzaamheidsambities, betaalbaarheid en toegankelijkheid van de sport niet verder onder druk komen te staan.
Tot slot wordt er binnen de Europese Unie gesproken over het Europese sportmodel, gebaseerd op diversiteit en inclusie, een open competitie en eerlijke verdeling van middelen. Dit systeem staat onder druk met de komst van een mogelijke gesloten competitie, zoals de Super League. De KNVB verzoekt sportminister Conny Helder zich tegen de Super League uit te spreken en voor de waarden van het Europees Sportmodel te gaan staan om de bijzondere en unieke positie van Nederland binnen dit model te waarborgen.
Het debat vindt plaats tussen 10.00-14.00 uur en kan hier online worden gevolgd.