Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Blindenvoetbal op Oranje Para-voetbaldag: 'Enorm motiverend'

KNVB Media
KNVB Media
14 maart 2023, 14:00

Ook blindenvoetbal staat zondag 26 maart op het programma van de Oranje Para-voetbaldag op de KNVB Campus. - Foto: KNVB Media

Elk kind droomt ervan om later voor het Nederlands elftal uit te komen. Ook Djan (16). Al snel had hij door dat Oranje voor hem vanwege zijn blindheid geen optie was. Daar is hij inmiddels op teruggekomen. "Spelen op de Paralympics zou wel heel gaaf zijn."

Het Oranje-shirt is voor veel kinderen pure magie. "Ja, dat is een mooi shirt, met een leeuw op de borst. Meer kan ik er niet over zeggen, want ik heb het nooit gezien." Djan, die blind is geboren, zegt waar het op staat. Een voetbalwedstrijd 'kijken' gaat bij hem net even anders. Hij beleeft voetbal. Voelt de sfeer en pikt alle stadiongeluiden op. Het liefst met live verslag van NPO Radio 1 erbij. Arman Avsaroglu is zijn favoriete commentator en als de tv aanstaat hoort hij het liefst Wytze van der Goot verslag doen.

Blindenvoetbal Blindenvoetbal Hier vind je meer informatie over mogelijkheden van blindenvoetbal.

Voetbal en muziek zijn de twee grote passies van Djan. In een stadion komen beide perfect samen. De spanning van de wedstrijd, de volksliederen en het gezang van de supporters komt bij hem maximaal binnen. Het is de sfeer waar hij zo van geniet. Van jongs af aan gaat hij naar het Nederlands elftal en Ajax waar hij vanaf de blindentribune of het platform de wedstrijden volgt. Sinds vijf jaar trapt hij zelf tegen de bal, bij Only Friends Amsterdam.

Djan in actie tijdens een van de Oranje Para-voetbaldagen in Zeist. 

Nationaal blindenteam

"Ik ben gek van voetbal en heb altijd van het Nederlands elftal durven dromen. Ook vroeger. Iedere voetbalfan wil later in Oranje spelen. Alleen was dat voor mij nooit een optie. Dat gaat misschien nu wel gebeuren." De KNVB probeert inderdaad samen met Gehandicaptensport Nederland het blindenvoetbal in Nederland verder te ontwikkelen. Door meer spelers enthousiast te maken en via talentvolle jeugd op termijn een nationaal team op te richten.

Blindenvoetbal, dat internationaal meestal football 5-a-side wordt genoemd, heeft een Paralympische status. Sinds 2004 staat het op de kalender van de Paralympische Spelen en in alle vijf voorgaande edities won het team van Brazilië de gouden plak. "Misschien omdat ze in dat land veel blinde voetballers hebben?", denkt Djan. Dat zou ik ook heel graag in Nederland willen. Dat veel meer blinden en slechtzienden voor het voetbal kiezen, zodat er een competitie met clubs kan worden opgezet. Spelen om te winnen en strijden voor het kampioenschap; dat mis ik nu soms nog wel."

Oranje Para-voetbalteams Oranje Para-voetbalteams Oranje Para-voetbalteams nemen deel aan EK's en WK's. Dit zijn onze teams!

'Kom erbij en probeer het gewoon'

"Nu train ik eenmaal in de week, op woensdag. Ook hartstikke leuk, maar wedstrijden horen erbij. Daar doe je het voor. Dus ik zou iedereen willen oproepen: kom erbij, probeer het gewoon en zet door. Ook ouders zijn hier ontzettend belangrijk in. Mijn ouders wisten dat ik dit heel graag wilde en brengen mij vanuit Vlaardingen elke week naar de training in Amsterdam."

Zelf meldde Djan zich vijf jaar geleden aan bij Only Friends in Amsterdam dat met een team voor blindenvoetbal ging starten. Djan was meteen verkocht, al was het de eerste keer ook even wennen met de aanname en het dribbelen. "Het balgevoel en de balvastheid moet je even onder de knie krijgen. Ook moet je veel met elkaar praten op het veld, zodat je hoort waar iedereen staat en je botsingen voorkomt." Al snel maakte hij grote stappen vooruit. "Daardoor is het nog leuker geworden. Je merkt al snel: ik kan het!"

Helemaal enthousiast werd Djan van de talententraining die begin mei op de KNVB Campus in Zeist voor spelers met een visuele beperking werd georganiseerd. "Met een echte opblaasboarding en jongens en meiden van andere clubs. Dat was echt super leuk. Het motiveert enorm als je op dezelfde plek bent waar ook het Nederlands elftal traint."

Voordat de training begint, checkt Djan even de boarding.

Oranje Para-voetbaldag: 26 maart

Op zondag 26 maart staat er wederom een Oranje Para-voetbaldag gepland op de KNVB Campus. Ook het blindenvoetbal staat op het programma via een uitgebreide training. Die duurt van 13.00 uur tot 15.00 uur. Aanmelden kan nog steeds door een e-mail te sturen aan Robin Janssen. Ben jij er ook bij?

Robin Janssen

Senior Medewerker Passend Voetbal (Landelijk)

 

Passend Voetbal

Naast het G-voetbal hebben we ook Passend Voetbal. Passend voetbal is de verzamelnaam van de verschillende vormen van aangepast voetballen voor mensen met een beperking. We kennen een aantal specifieke doelgroepen die soms aangepast voetballen en soms regulier voetballen.

Laatste artikelen