Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.
Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.
Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.
KNVB.nl
Voor nieuws en ondersteuning van het Nederlandse voetbal.
Oranje
Het officiële kanaal van de KNVB voor alle Oranjefans.
Voetbal.nl
Hét platform voor uitslagen, standen en programma voor amateurvoetballend Nederland.
TOTO KNVB Beker
Voor het laatste nieuws, uitslagen en programma van de TOTO KNVB Beker.
Azerion Vrouwen Eredivisie
Het officiële kanaal van de Azerion Vrouwen Eredivisie met het laatste nieuws, programma, standen en alle samenvattingen.
Rinus
De online assistent voor alle jeugdtrainers van Nederland.
KNVB Campus
Voor de teams van morgen.
KNVB Shop
De officiële webshop van de KNVB.
KNVB Ticketshop
Het officiële verkoopkanaal voor de KNVB. Koop hier je tickets voor Oranje en de TOTO KNVB Beker.
Dugout
De digitale leeromgeving van de KNVB
Eén Tweetje
De online community voor bestuurders in het amateurvoetbal.
KNVB Expertise
Kennis- en innovatiecentrum voor Betaald Voetbal.
"Gefeliciteerd, je hebt CP!" Met die boodschap begon voor Damian Schellekens (23) zijn interlandcarrière in het Nederlands CP-team. Een oplettende trainer van zijn toenmalige amateurclub SVG bracht hem onverwacht op het pad van Oranje. "Het hele CP-verhaal was mij totaal onbekend."
Trapt die keeper de bal nou met de buitenkant van zijn voet uit? Pieter Elias, hoofdcoach van het eerste van SVG uit Tilburg, keek nog eens goed. Ja, hij deed het weer. Opmerkelijk, dacht Elias en ging na afloop van de training toch eens even het gesprek met zijn doelman aan. Want hij had een sterk vermoeden wat de reden zou kunnen zijn.
De keeper in kwestie was Damian Schellekens. Door een lage hartslag en zuurstoftekort bij zijn geboorte, kreeg hij een vergroeiing aan zijn voet. Niet bijzonders. Vrienden maakten wel eens grappen over zijn aparte loopje. En bij het voetballen trapte hij de bal dus met z’n buitenkantje uit. Met de wreef trappen was in anatomisch opzicht moeilijk voor hem. Maar verder had hij er weinig last van. No big deal.
Trainer Elias van SVG opperde dat de doelman zich misschien eens moest laten testen. Het zou namelijk CP kunnen zijn. Elias kende toenmalig bondscoach van het Nederland CP-team, Max Raeven, en wist wel iets van cerebrale parese voetballers af. Damian: "Toen ben ik naar Papendal gegaan waar ze allerlei testen deden. Daaruit bleek dat ik nét in categorie 3 viel. ‘Gefeliciteerd, je hebt CP’, zei de bondscoach tegen me. Niet veel later speelde ik op het WK in Sevilla. Dat was in 2019."
Een behoorlijke stap voor de doelman die gewend was aan de luwte van het amateurvoetbal en inmiddels met vrienden op zondag in TSV Gudok 8 keept. "Normaal gesproken maak je zoiets nooit mee als je bij een amateurclubje speelt. Daarom zijn het hele mooie momenten. En totaal onverwacht natuurlijk, want het hele CP-verhaal was mij onbekend. Feitelijk heb ik dit dus aan een oplettende trainer te danken, want mijn beperking is niet heel zichtbaar. Ook omdat ik niets aan mijn handen heb", aldus de goalie die in het dagelijks leven als fysiotherapeut aan het werk is.