Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Lorenzo Calkhoven: geen ballenjongen, wel international

Het was puur toeval. Lorenzo Calkhoven (22) had nog nooit van cerebrale parese gehoord, toen zijn vader op de KNVB Campus het Nederlands CP-team zag trainen. Niet veel later droeg de linksback van Sporting Leiden zijn eerste Oranjeshirt. "Interlands met het CP-team zijn intensiever dan de competitievoetbal met Sporting Leiden."

Als jong jochie droomde ik van het spelen van interlands. Dat doe ik nu voor het Nederlands CP-team.

Ballenjongen bij een thuisinterland van het Nederlands elftal. In de Kuip of de Johan Cruijff ArenA. Dat leek de 14-jarige Lorenzo Calkhoven wel wat. Dus gaf hij zich op voor een speciale selectiedag die op de KNVB Campus zou worden gehouden. Lorenzo kreeg een uitnodiging en reed vol verwachting met zijn vader naar Zeist.

Terwijl Lorenzo bezig was met allerlei oefeningen kreeg zijn vader met andere ouders een rondleiding over de Campus. Hij kreeg een kijkje achter de schermen van het moderne topsportcentrum en zag onder meer waar de Oranje-internationals trainen, eten en slapen. Op een van de velden was net op dat moment een Oranjeteam aan het trainen: het Nederlands CP-team.

Manier van bewegen

Vader Calkhoven luisterde naar de achtergrondinformatie van de gids over CP-voetbal en legde de connectie met zijn eigen zoon die rond zijn geboorte werd getroffen door een hersenbloeding. Lorenzo: "Dit leek erg op de manier waarop ik beweeg, vond hij. Maar van CP hadden we allebei nog nooit gehoord." Nadat het eerste lijntje was uitgegooid, kreeg Lorenzo al snel een uitnodiging voor een training van JO-15. "Dat was in Noordwijk. Sindsdien zit ik bij de nationale selecties."

In mei 2022 debuteerde de Leidenaar op 19-jarige leeftijd in Oranje, uitgerekend op het WK in Spanje. Een jaar later volgde het EK in Italië. Uitgerekend op Sardinië, het eiland waar zijn Italiaanse opa vandaan kwam, scoorde in de openingswedstrijd tegen Italië zijn eerste interlandgoal. "Dat was toch wel mijn mooiste Oranjemoment tot nu toe. Heel speciaal. Als jong jochie droomde ik van het spelen van interlands. Dat doe ik nu voor het Nederlands CP-team."

Hoog amateurniveau

Aan de buitenkant ziet niemand dat ik CP heb.

Op clubniveau komt Lorenzo uit voor vierdeklasser Sporting Leiden. Hij is de linksback van het eerste en speelt dus op relatief hoog amateurniveau. "Aan de buitenkant ziet niemand dat ik CP heb. Het speelt geen rol in mijn dagelijks leven en ook op het voetbalveld hoor ik nooit opmerkingen. Ik kom alleen soms tekort als het tempo heel hoog ligt en ik sneller moet schakelen. Maar ik kan prima mee op het niveau van de vierde klasse."

Wedstrijden in het CP-voetbal, waarin 7 tegen 7 wordt gespeeld, vindt hij zelfs veel intensiever. "Ik moet dan veel meer meters afleggen en continu omschakelen. Dat is soms even wennen, als we vanuit de reguliere amateurcompetities bij de trainingen van het CP-team komen. Het is heel intensief. Maar bovenal voel ik me thuis in dit team. Het is gezellig, leuk en kan helemaal mezelf zijn omdat iedereen hier CP heeft."

Damian Schellekens Damian Schellekens Hij werd CP-international dankzij zijn oplettende trainer. "Trapt die keeper nou echt met buitenkantje rechts de bal uit?"

Guido Floors Guido Floors Hij werd CP-international na een bardienst op de club. "Daar zag ik opeens een team in het oranje spelen. Ze hadden hetzelfde loopje als ik."