Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.
Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.
Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.
KNVB.nl
Voor nieuws en ondersteuning van het Nederlandse voetbal.
Oranje
Het officiële kanaal van de KNVB voor alle Oranjefans.
Voetbal.nl
Hét platform voor uitslagen, standen en programma voor amateurvoetballend Nederland.
TOTO KNVB Beker
Voor het laatste nieuws, uitslagen en programma van de TOTO KNVB Beker.
Azerion Vrouwen Eredivisie
Het officiële kanaal van de Azerion Vrouwen Eredivisie met het laatste nieuws, programma, standen en alle samenvattingen.
Rinus
De online assistent voor alle jeugdtrainers van Nederland.
KNVB Campus
Voor de teams van morgen.
KNVB Shop
De officiële webshop van de KNVB.
KNVB Ticketshop
Het officiële verkoopkanaal voor de KNVB. Koop hier je tickets voor Oranje en de TOTO KNVB Beker.
Dugout
De digitale leeromgeving van de KNVB
Eén Tweetje
De online community voor bestuurders in het amateurvoetbal.
KNVB Expertise
Kennis- en innovatiecentrum voor Betaald Voetbal.
Meld je aan voor het onderzoek naar kruisbandblessures. - Foto: KNVB Media
Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) gaat onder leiding van sportwetenschapper Anne Benjaminse grootschalig onderzoek doen naar een mogelijk verband tussen stressfactoren uit het dagelijks leven en het ontstaan van voorste kruisbandblessures (VKB) bij meisjes en vrouwen. Het onderzoek, dat start in september 2024, gebeurt in opdracht van UEFA en wordt ondersteund door de KNVB.
Het aantal voorste kruisbandblessures (VKB) bij voetballers in Nederland en Europa springt in het oog. Vrouwelijke jeugdvoetballers vormen daarbij de groep waar deze VKB-blessures het vaakst voorkomen. De medische wetenschap wil daarom meer te weten komen over het ontstaan van deze blessures. Het UMCG is hiervoor op zoek naar voetballende meisjes en jonge vrouwen die mee willen doen aan het onderzoek.
Aanmelden
Meld je aan voor het onderzoek.
In het komende seizoen wil het team van Anne Benjaminse zo’n 6.000 voetballende meisjes en vrouwen tussen de 12 en 21 jaar monitoren op de invloed van zogenoemde psychosociale factoren bij het ontstaan van VKB blessures. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de invloed van weinig slaap/vermoeidheid, dagelijkse rompslomp (zoals bijvoorbeeld te druk zijn, ruzie met vriendje/vriendinnetje, niet lekker voelen bij ongesteldheid, slecht cijfer op proefwerk, omgang met vrienden, weinig plezier hebben of gestrest zijn). Maar ook juist positieve gevoelens zoals blij zijn en plezier hebben, goed contact met vrienden en liefde krijgen en geven.
Meisjes en jonge vrouwen die als vrijwilliger mee willen doen aan het onderzoek en hiermee een bijdrage willen leveren aan de ontwikkeling van het vrouwenvoetbal, kunnen zich aanmelden bij het UMCG. Bij het aanmelden wordt er gevraagd naar leeftijd, club, team en klasse waarin gespeeld wordt.
Vlak voor de start van het onderzoek volgt er dan een intake vragenlijst, waarbij de deelnemers éénmalig vragen krijgen over hun leeftijd, lengte, gewicht, de positie die ze spelen, het voorkeursbeen, anticonceptie gebruik en blessures uit het verleden. Het onderzoek zelf bestaat vervolgens uit een wekelijkse vragenlijst over zowel de beleving van de voetbaltrainingen en wedstrijden als ook de dingen die de deelnemers in het dagelijks leven bezighoudt. Het doel van het onderzoek is om meer inzicht te krijgen in de impact van deze factoren om dit vervolgens te kunnen verwerken in de trainingsprogramma’s van bonden en clubs in Europa.