Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Goudse hallencompetitie herrijst met KNVB-steun

KNVB Media
KNVB Media
4 maart 2025, 14:30

De hallencompetitie in Gouda is dankzij GZV Watergras weer springlevend. - Foto: KNVB Media

Iedereen kent de reguliere futsalcompetities van de KNVB. Met wedstrijden in de regio, soms wisselende speeldagen en een mogelijkheid tot promotie/degradatie. Minder bekend is de hallencompetitie, waar men in een vaste sporthal op een vaste avond de plofbal laat rollen. In Gouda dreigde deze competitie tien jaar geleden op te drogen door een afnemend aantal teams. Vernieuwing was noodzakelijk. Met hulp van de KNVB zette GZV Watergras de schouders eronder en bloeit de Goudse hallencompetitie als nooit tevoren. "In 2016 hadden we nog maar 5 teams. Dat zijn er inmiddels 22."

De stille kracht achter het succes van de hallencompetitie is de 73-jarige Hans Boonstoppel. Een paar weken geleden gaf hij het stokje van wedstrijdsecretaris noodgedwongen door. "Niet omdat ik het niet meer leuk vond of ik het niet meer kon organiseren. Mijn echtgenote is ziek en heeft veel zorg nodig."

Hans was als bestuurslid betrokken bij het revitaliseren van de competitie. "Voor 2016 kwamen we al in een hallencompetitie met verschillende verenigingen uit, maar we zagen de competitie kleiner en kleiner worden. Om financiële redenen, sponsors die stopten en teams die uit elkaar vielen. We zijn toen met een handvol teams van Watergras begonnen. Via onderlinge toernooien en extra onderlinge wedstrijden in het voor- en najaar - op uren dat hallen minder zwaar bezet zijn - hebben we 'De Hallen' aantrekkelijker gemaakt. Mond-tot-mondreclame deed vervolgens de rest. Er meldden zich steeds meer teams."

200 futsalspelers

Anno 2025 spelen er ruim 200 Gouwenaars in de competitie. "Ik kom veelvuldig in contact met teams", vertelt Hans. "Ik zat in een Whatsapp-groep met de 22 aanvoerders. Ook is er een groep aangemaakt voor invallers. Door het intensieve contact weet ik bijvoorbeeld in welke teams veel minderjarigen spelen en dat zij wellicht eerder op de avond willen spelen. Of hoe de situatie in de sporthal is. Zo kan ik de teams beter bedienen."

Hans omschrijft de sfeer in de competitie als relaxt, vriendschappelijk en minder prestatief dan in reguliere competities. Excessen komen zelden voor. "We hebben weinig opstootjes. De laatste acht jaar is er nooit iets ernstigs gebeurd. Men kent elkaar goed na al die jaren." Verschillende groepen uit de samenleving komen elkaar tegen. "We hebben teams met spelers die jonger dan 18 jaar zijn. Teams bestaan vooral uit vrienden en hebben vaak een heel verschillende culturele achtergrond. Voetbal is gelukkig universeel. De jongens vallen bij elkaar in, alles mag. We spelen verder gewoon volgens de KNVB-regels en hebben weinig bijzondere afspraken. Ik denk altijd maar: 'zolang niemand zijn benen breekt, gaat alles goed'."

Ruim 200 futsalspelers doen mee aan de hallencompetitie in Gouda.

Scheidsrechters

Het onderwerp arbitrage heeft GZV Watergras eenvoudig opgelost. "Ik stel de scheidsrechters niet aan, dat doen de teams zelf. Er zijn ook weleens wedstrijden zonder scheidsrechter gespeeld. We hebben een vaste clubscheidsrechter die op een avond alle wedstrijden fluit. Maar dat willen we niet teveel doen om de contributie voor spelers zo laag mogelijk te houden. De spelers fluiten elkaars wedstrijden en dat gaat met enige moeite goed. Ook op het gebied van tucht kennen we een hoge zelfredzaamheid. We lossen veel onderling op en hebben geen aparte commissie die zaken beoordeeld. We hebben de mogelijkheid om in een uitzonderlijk geval gebruik te maken van tucht bij de KNVB, maar dat is al jaren niet nodig geweest."

Voetbal.nl en Wedstrijdzaken-app

GZV Watergras is tevreden over deze competitievorm. Omdat de deelnemers tevreden zijn. De vereniging gaat daarom door met deze opzet. Informerend naar de voor- en nadelen komt Hans met de volgende uitleg. "De overweging om het - met hulp van de bond - zelf, op te pakken, is de grotere flexibiliteit. We kunnen specifieke wensen van teams makkelijker inlossen. Zoals vroeg of laat spelen of de behoefte aan bijzondere vrije dagen. Maar we benutten graag het logistieke vermogen van de KNVB. We zouden de Voetbal.nl en de Wedstrijdzaken app niet willen missen. Gelukkig hoeven we dat niet allemaal zelf te doen. Het zou teveel beslag op ons leggen om dat allemaal zelf handmatig te moeten doen. We laten het gewoon zo doorgaan."

Bij een hallencompetitie neemt de KNVB de wedstrijdplanning en inhuur van de sporthal uit handen van verenigingen en organisaties. In samenspraak met de competitieleider is er veel flexibiliteit om tot een zo optimaal mogelijk competitie te komen.

Contact

Organiseer jij een competitie buiten de KNVB en wil je mogelijkheden voor een samenwerking onderzoeken? Of heb jij als vereniging een groot aantal futsalteams met wie je een hallencompetitie wilt starten? Neem dan contact met ons op via futsalontwikkeling@knvb.nl.


Laatste artikelen