Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.
Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.
Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.
KNVB.nl
Voor nieuws en ondersteuning van het Nederlandse voetbal.
Oranje
Het officiële kanaal van de KNVB voor alle Oranjefans.
Voetbal.nl
Hét platform voor uitslagen, standen en programma voor amateurvoetballend Nederland.
TOTO KNVB Beker
Voor het laatste nieuws, uitslagen en programma van de TOTO KNVB Beker.
Azerion Vrouwen Eredivisie
Het officiële kanaal van de Azerion Vrouwen Eredivisie met het laatste nieuws, programma, standen en alle samenvattingen.
Rinus
De online assistent voor alle jeugdtrainers van Nederland.
KNVB Campus
Voor de teams van morgen.
KNVB Shop
De officiële webshop van de KNVB.
KNVB Ticketshop
Het officiële verkoopkanaal voor de KNVB. Koop hier je tickets voor Oranje en de TOTO KNVB Beker.
Dugout
De digitale leeromgeving van de KNVB
Eén Tweetje
De online community voor bestuurders in het amateurvoetbal.
KNVB Expertise
Kennis- en innovatiecentrum voor Betaald Voetbal.
Het Nederlandse blindenvoetbalteam. - Foto: KNVB Media
Op zondag 18 mei reisde Nederlandse blinden/slechtziende voetbalspelers af naar Duitsland voor een bijzondere mijlpaal: de allereerste internationale wedstrijden, inclusief een gezamenlijke training met het team van FC Köln. Het was niet alleen een waardevolle ervaring voor de spelers, maar ook een stap voorwaarts in de ontwikkeling van het blindenvoetbal in Nederland.
Rond 11.00 uur verzamelden spelers en staf zich op het trainingscomplex van FC Köln. Blindenvoetbal wordt gespeeld op een veld van 20 bij 40 meter, met boarding langs de lange zijdes om de bal in het spel te houden en voor de spelers een belangrijk oriëntatiepunt. De Nederlandse delegatie bestond uit zeven blinde of slechtziende veldspelers, één ziende keeper en vijf coaches met ieder een eigen rol.
In Nederland staat blindenvoetbal nog in de kinderschoenen. Een officieel team bestaande uit uitsluitend B1-spelers – volledig blinde voetballers, zoals de internationale regelgeving voorschrijft – is er op dit moment nog niet. Toch groeit de sport gestaag. Het huidige team bestaat uit een mix van blinde en slechtziende spelers, die wel volgens de internationale regels van het blindenvoetbal spelen. De KNVB ondersteunt dit initiatief actief, onder andere met trainingsfaciliteiten en kleding.
Tijdens de ochtendtraining werden de teams gemixt op basis van leeftijd. Zo kon iedereen op hun eigen niveau trainen en kennismaken voorafgaand aan de wedstrijden. Voor het Nederlandse voetbalspelers was het een primeur: nooit eerder speelden zij een internationale wedstrijd.
Jeugdteam: sterke teamprestatie, nipte nederlaag
De eerste wedstrijd begon om 13.00 uur met het jeugdteam. Vanwege een tekort aan spelers werd het team versterkt door een gastspeler van FC Köln. De wedstrijd werd gespeeld in een 1-2-2 formatie (keeper – verdediger – aanvaller). Omdat alle spelers een blindenbril dragen met pleisters eronder, is coaching cruciaal. Het speelveld is opgedeeld in drie zones: de keeper coacht de verdediging, een coach aan de zijlijn begeleidt het middenveld en een coach achter het doel helpt aanvallers zich te oriënteren op het doel via geluidssignalen.
De eerste helft verliep gelijk op. Het Nederlandse team creëerde de betere kansen, maar het vizier stond niet scherp; meerdere schoten belandden in het zijnet. Verdedigend stond het team als een huis. Met een 0-0 stand gingen beide ploegen rusten.
In de tweede helft bleef het spannend, maar halverwege wist de spits van FC Köln de score te openen. Ondanks dappere pogingen kwam het Nederlandse team niet meer langszij. Eindstand: 1-0 voor FC Köln.
Volwassenen: knappe overwinning op Duitse bodem
Om 14.30 uur was het de beurt aan het volwassenenteam. Voor aanvang werden de ogen van de spelers zorgvuldig afgeplakt en bedekt met een masker en hoofdbescherming, om volledige gelijkheid in visuele beperking te garanderen. Er werd gespeeld in een 1-3-1 formatie, zodat iedereen optimaal tot zijn recht kwam.
In het begin had het Nederlandse team moeite met de fysieke intensiteit van de tegenstander, maar verdedigend bleef het overeind. Ze wisten zelf enkele kansen te creëren. En met succes: spits Martin profiteerde van een fout in de Duitse verdediging en schoot raak. Daar was de 0-1 voorsprong.
Na rust kregen ook jeugdspelers speeltijd. De ploeg bleef gevaarlijk, maar het vizier stond niet altijd op scherp. In de slotfase, met nog vier minuten te spelen, vroeg coach Rob een time-out aan. Zijn duidelijke boodschap: "Dit geven we niet meer weg." En zo geschiedde: het Nederlandse blindenvoetbalteam trok de 0-1 overwinning over de streep.
Coach Rob was na afloop zichtbaar tevreden: “We hebben veel positieve momenten gezien en het team heeft goede keuzes gemaakt. Een prachtige prestatie.”
Heb jij een visuele beperking en wil je ontdekken of voetbal iets voor jou is? Kom dan op zaterdag 24 mei naar de Oranje Talentendag! Op deze dag vindt de open training plaats voor blindenvoetbal. Hiernaast komen ook Amputatievoetbal (24 mei) en CP-voetbal (zondag 25 mei) aan bod.
Talentendagen
Wil je meedoen? Geef je op voor de talentendagen van de Oranje Para-voetbalteams
De Oranje Para-voetbaldagen worden ondersteund door de Zwaluwen Jeugd Actie en de Cruyff Foundation.
Zwaluwen Jeugd Actie
Lees hier alles over de Zwaluwen Jeugd Actie.