Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Meer voetballers onder sporters met een zware beperking

KNVB Media
KNVB Media
Gisteren, 12:00

Blindenvoetbal heeft nieuwe, jonge spelers aangetrokken. - Foto: KNVB Media

Het afgelopen jaar hebben meer mensen met een zware beperking gekozen voor aangepaste voetbalvorm uit het Passend Voetbal. Dat blijkt uit de jaarlijkse Sportdeelname Index (SDI 2024) van het Fonds Gehandicaptensport. Vooral het blindenvoetbal en powerchairvoetbal heeft nieuwe, jonge spelers aangetrokken.

Elk jaar voert Fonds Gehandicaptensport, in samenwerking met NOC*NSF, een onderzoek uit naar de participatie van mensen met een beperking in de sport. Individuele sporten als fitness, wandelen en zwemmen staan bovenaan in de Sportdeelname Index van 2024. Die top-3 geldt overigens voor heel sportend Nederland.

Enige teamsport in top-10

Opvallend is dat voetbal inmiddels een prominente plek inneemt. Het is de enige teamsport in de top-10 van meest beoefende sporten. De Sportdeelname Index hanteert qua sporters met een beperking drie verschillende categorieën:

  • niet/licht belemmerd
  • matig belemmerd
  • ernstig belemmerd

In alle drie categorieën heeft het voetbal de stijgende lijn te pakken. Ten opzichte van 2023 maakt de categorie ‘ernstig belemmerd’ de grootste groei door: van 0 naar 4 procent en bezet daarmee de vierde positie in de top-10. In de andere twee categorieën stijgt de participatie met 2 procent. Voetbal groeit het hardst onder jongeren in de leeftijd van 5 tot en met 18 jaar.

Dit seizoen is gestart met een competitie in powerchairvoetbal.

Gerichte campagnes

Volgens Robin Janssen, medewerker Passend Voetbal, is de stijging te danken aan extra aandacht voor deze specifieke voetbalvormen. Zo stonden blindenvoetbal en powerchairvoetbal het afgelopen jaar nadrukkelijker op de agenda, onder meer door gerichte promotiecampagnes, zichtbaarheid op sociale media en meer aandacht tijdens evenementen.

Blindenvoetbal

Het Blindenvoetbal is volop in ontwikkeling. Coaches en spelers komen regelmatig bijeen op de KNVB Campus in Zeist om samen te trainen. Dit vindt plaats tijdens de Oranje Para-voetbaldagen. Aan het eind van het voetbalseizoen staat er een weekend in het teken van een talentendag. Tijdens deze activiteit op de KNVB Campus is iedereen welkom die kennis wil maken met Blindenvoetbal.

Blindenvoetbal werd aanvankelijk alleen aangeboden bij Only Friends in Amsterdam. Sinds 2021 zijn initiatieven gestart bij de Gemeente Meierijstad, DSO Zoetermeer en SV Ommoord. Die laatste club startte dit jaar met deze voetbalvorm.

Blindenvoetbal officieel van start bij S.V. Ommoord Blindenvoetbal officieel van start bij S.V. Ommoord  

Powerchairvoetbal

Het powerchairvoetbal is in Nederland nog relatief nieuw. Wel wint het snel aan populairteit. In 2022 bundelden de maatschappelijke stichting van N.E.C. de krachten met een aantal partijen (waaronder de KNVB) om een en powerchairvoetbalteam op te starten. Dit seizoen (2024/’25) werd er zelfs gestart met een competitie en inmiddels telt Nederland zes powerchairvoetbalteams.

Visiedocument 2022-2026

In 2022 ontwikkelde de KNVB voor het eerst een visiedocument op het Passend Voetbal. Die werd vastgesteld voor de periode 2022-2026 en sloot aan bij de strategische agenda van de KNVB. De ambitie was onder meer om voetbal voor mensen met een beperking op meer plekken in Nederland aan te kunnen bieden. Ook moesten er voor de verschillende aangepaste voetbalvormen meer trainingsgroepen komen. Met nog één jaar te gaan liggen we goed op koers. Vooral kinderen met een beperking (5-18 jaar) ontdekken dus het Passend Voetbal.

Over de Sportdeelname Index

Fonds Gehandicaptensport heeft in samenwerking met NOC*NSF de Sportdeelname Index ontwikkeld, waarin de sport- en beweegdeelname van mensen in de leeftijd van 5 tot 80 jaar met zowel een lichte, matige als zware (ervaren) belemmering in kaart is gebracht. De uitkomsten zijn afgezet tegen het sport- en beweeggedrag van de totale Nederlandse bevolking. De jaarlijkse onderzoeken zijn hier te bekijken.

Laatste artikelen