Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Licentie van Vitesse ingetrokken

KNVB Media
KNVB Media
donderdag, 17:00

De onafhankelijke licentiecommissie van de KNVB heeft de licentie van Vitesse per 11 juli ingetrokken. - Foto: KNVB Media

De onafhankelijke licentiecommissie van de KNVB heeft besloten de licentie van betaaldvoetbalorganisatie Vitesse per 11 juli 2025 in te trekken. De licentiecommissie is tot intrekking van de licentie gekomen omdat Vitesse structureel en over een langere periode het licentiesysteem omzeilt en ondermijnt en dat blijft doen. 


Toen Vitesse in het voorjaar van 2024 ook al de licentie kwijt dreigde te raken, heeft de betaaldvoetbalorganisatie een laatste kans gekregen van de licentiecommissie. Hierbij heeft de club stellige toezeggingen gedaan om het structureel niet-naleven van (de doelstellingen van) het licentiesysteem blijvend te doorbreken. In dit kader diende Vitesse onder meer de nodige beheersmaatregelen te treffen om herhaling in de toekomst te voorkomen en volledige transparantie te geven over de eigendoms-, financierings- en zeggenschapsstructuur van Vitesse.

De licentiecommissie heeft echter geconstateerd dat Vitesse ook daarna is doorgegaan met het omzeilen en ondermijnen van het licentiesysteem. Ook zijn diverse beheersmaatregelen, die bedoeld waren om nieuwe schendingen van (de doelstellingen van) het licentiesysteem te voorkomen, binnen een seizoen tenietgedaan.

Op 23 mei jongstleden is aan Vitesse medegedeeld dat de licentiecommissie het voornemen had om de licentie van Vitesse in te trekken. Een hoorzitting, die volgde op dit voornemen, waarin Vitesse haar visie heeft gegeven op het voorgenomen besluit, heeft er niet toe geleid dat de licentiecommissie haar voornemen heeft gewijzigd.

Toezeggingen niet nagekomen

De in het voorjaar van 2024 gedane toezeggingen door Vitesse aan de licentiecommissie zagen onder meer op nauwe betrokkenheid bij de zoektocht naar en (gedegen) onderzoek naar (potentiële) nieuwe aandeelhouders van Vitesse. Deze toezeggingen zijn niet nagekomen. Zo zijn de leden van de raad van commissarissen op een cruciaal moment uit hun functie ontheven en op dat moment niet vervangen. Ook de vorig jaar opgerichte onafhankelijke stichting die moest bijdragen aan het minimaliseren van de sanctierisico's en de witwasrisico's heeft haar werk niet naar behoren kunnen uitvoeren en is halverwege het seizoen ontbonden.

Een belangrijke doelstelling van het licentiesysteem is het waarborgen van de integriteit en continuïteit van de competities betaald voetbal. De licentiecommissie concludeert dat de club de integriteit en continuïteit van de competities betaald voetbal gedurende een lange periode in zodanig ernstig gevaar heeft gebracht - en nog steeds brengt - dat de licentiecommissie geen andere mogelijkheid meer ziet dan de licentie van Vitesse in te trekken.

QA intrekken licentie Vitesse

 

Waarom trekt de licentiecommissie betaald voetbal (licentiecommissie) de licentie van Vitesse in?

De licentiecommissie is tot intrekking van de licentie gekomen omdat Vitesse structureel het licentiesysteem omzeilt en ondermijnt en dat blijft doen. In het voorjaar van 2024 heeft de licentiecommissie Vitesse een laatste kans gegeven. Dit is destijds aan de club gecommuniceerd.
In het voorjaar van 2024, toen Vitesse ook al de licentie kwijt dreigde te raken, heeft de club stellige toezeggingen gedaan om het structureel niet-naleven van (de doelstellingen van) het licentiesysteem blijvend te doorbreken. Desalniettemin is Vitesse doorgegaan met het omzeilen en ondermijnen van het licentiesysteem.

De door Vitesse gedane toezeggingen aan de licentiecommissie zagen onder meer op de controle ten aanzien van potentiële nieuwe aandeelhouders. Deze toezeggingen zijn niet nagekomen. Zo zijn de leden van de raad van commissarissen op een cruciaal moment uit hun functie ontheven en op dat moment niet vervangen. Ook de vorig jaar opgerichte onafhankelijke stichting die moest bijdragen aan het minimaliseren van de sanctierisico's en de witwasrisico's, heeft niet deugdelijk haar werk kunnen verrichten en is halverwege het seizoen ontbonden.

Inmiddels zijn de aandelen niet langer in bezit van een onafhankelijke stichting maar, zonder dat sprake is geweest van afdoende onderzoek naar de witwasrisico’s en sanctierisico’s, overgedragen aan diverse partijen.

De licentiecommissie concludeert dat de club de integriteit en continuïteit van de competities betaald voetbal gedurende een lange periode zodanig ernstig in gevaar heeft gebracht en nog steeds brengt dat de licentiecommissie geen andere mogelijkheid meer ziet dan de licentie van Vitesse in te trekken.

 

De Sterkhouders Vitesse Arnhem hebben onlangs aangegeven dat zij garant staan voor de begroting voor het komende seizoen en dat zij de organisatiestructuur willen herzien. Waarom is dit niet voldoende om de licentie te behouden?

In 2024 heeft de licentiecommissie Vitesse een laatste kans gegeven. Dit is destijds duidelijk aan de club gecommuniceerd. Een van de strikte voorwaarden daarbij om de aandelen van de club vorig jaar in een tijdelijke stichting onder te brengen, was dat de stichting én Vitesse op zoek zouden gaan naar een nieuwe eigenaar waarbij zij zelf grondig onderzoek zouden verrichten met als doel om de sanctie- en witwasrisico’s tot een minimum te beperken.

Bij zowel de huidige aandeelhouders als bij de beoogde aandeelhouders is er geen sprake geweest van grondig onderzoek door Vitesse. Hiermee wordt door de club structureel voorbijgegaan aan een belangrijke doelstelling van het licentiesysteem, namelijk het niet in gevaar brengen van de integriteit en continuïteit van de competities betaald voetbal.

Vitesse brengt sinds het voorjaar van 2022 (toen de sancties tegen Rusland werden aangescherpt vanwege de inval in Oekraïne) de continuïteit en ook de integriteit van de competities betaald voetbal in zodanig ernstig gevaar, dat de licentiecommissie geen andere mogelijkheid meer ziet dan de licentie van Vitesse in te trekken.

 

Waarom staat het door de club ingediend verzoek tot wijziging zeggenschap los van het besluit van de licentiecommissie?

Het gaat om twee processen die elkaar opvolgen. Daargelaten dat op dit moment uitsluitend het voornemen tot een wijziging van zeggenschap is kenbaar gemaakt, kan de licentiecommissie het verzoek tot wijziging zeggenschap uitsluitend in behandeling nemen als de club een licentie heeft en er geen besluit tot intrekking daarvan is genomen.

 

De licentiecommissie maakte op 23 mei bekend dat het voornemens was om de licentie van Vitesse in te trekken. Welke overleggen hebben vanaf die datum plaatsgevonden tussen de licentiecommissie en Vitesse?

Overeenkomstig de licentieregelgeving heeft Vitesse tijdens een hoorzitting de gelegenheid gekregen haar standpunt ten aanzien van het voornemen van de licentiecommissie kenbaar te maken.

 

Laat de licentiecommissie Vitesse niet te vroeg vallen, juist nu de sterkhouders hun plannen kenbaar hebben gemaakt?

In het voorjaar van 2024, toen Vitesse ook al haar licentie dreigde kwijt te raken, heeft de club een laatste kans gekregen van de licentiecommissie. De licentiecommissie heeft Vitesse er meermaals op gewezen zich niet meer te onttrekken aan het licentiesysteem. Desalniettemin is Vitesse hiermee toch doorgegaan.

Een van de strikte voorwaarden om de aandelen van de club vorig jaar in een tijdelijke stichting onder te brengen was dat de stichting én Vitesse op zoek zouden gaan naar een nieuwe eigenaar waarbij zij zelf grondig onderzoek zouden verrichten met als doel om de sanctie- en witwasrisico’s tot een minimum te beperken. Bij zowel de huidige aandeelhouders als bij de beoogde aandeelhouders is er geen sprake geweest van grondig onderzoek. Met deze structurele werkwijze van Vitesse wordt de continuïteit en de integriteit van de competitie rechtstreeks in gevaar gebracht.

Er is sprake van een patroon van gebrekkige transparantie en structurele omzeiling van (de doelstellingen van) het licentiesysteem door Vitesse. Niets wijst erop dat Vitesse nog binnen de kaders van het licentiesysteem zal kunnen (en willen) functioneren. Vitesse brengt sinds het voorjaar van 2022 (toen de sancties tegen Rusland werden aangescherpt vanwege de inval in Oekraïne) de integriteit en continuïteit van de competities betaald voetbal in zodanig ernstig gevaar, dat de licentiecommissie geen andere mogelijkheid ziet dan de licentie van Vitesse in te trekken.

 

Kan Vitesse tegen dit besluit in beroep?

Volgens het Licentiereglement Betaald Voetbal is het mogelijk om tegen dit besluit beroep aan te tekenen bij de beroepscommissie licentiezaken betaald voetbal. Het beroep dient, schriftelijk gemotiveerd, binnen vijf werkdagen na de dagtekening van dit besluit in het bezit te zijn van de beroepscommissie licentiezaken.

 

Hoe ziet het proces eruit als Vitesse in beroep gaat tegen dit besluit?

Na indiening van het beroep krijgt de licentiecommissie de mogelijkheid daarop te reageren en vindt er naar verwachting een zitting plaats. Zowel Vitesse als de licentiecommissie zullen bij een dergelijke zitting vertegenwoordigd zijn waarna de beroepscommissie licentiezaken uitspraak zal doen.

 

Houdt Vitesse op te bestaan door het intrekken van de licentie?

Zonder licentie kan niet worden deelgenomen aan de Keuken Kampioen Divisie. Hoe de verdere toekomst van de club eruitziet, is uiteraard aan Vitesse.

Laatste artikelen