Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.
Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.
Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.
KNVB.nl
Voor nieuws en ondersteuning van het Nederlandse voetbal.
Oranje
Het officiële kanaal van de KNVB voor alle Oranjefans.
Voetbal.nl
Hét platform voor uitslagen, standen en programma voor amateurvoetballend Nederland.
TOTO KNVB Beker
Voor het laatste nieuws, uitslagen en programma van de TOTO KNVB Beker.
Azerion Vrouwen Eredivisie
Het officiële kanaal van de Azerion Vrouwen Eredivisie met het laatste nieuws, programma, standen en alle samenvattingen.
Rinus
De online assistent voor alle jeugdtrainers van Nederland.
KNVB Campus
Voor de teams van morgen.
KNVB Shop
De officiële webshop van de KNVB.
KNVB Ticketshop
Het officiële verkoopkanaal voor de KNVB. Koop hier je tickets voor Oranje en de TOTO KNVB Beker.
Dugout
De digitale leeromgeving van de KNVB
Eén Tweetje
De online community voor bestuurders in het amateurvoetbal.
KNVB Expertise
Kennis- en innovatiecentrum voor Betaald Voetbal.
Wedstrijden zijn voor jou als coach van pupillen, maar ook voor je spelers, leuk en leerzaam. En natuurlijk willen de spelers graag winnen. Als coach ben je echter continu bezig met het ontwikkelingsproces van jouw spelers. De wedstrijd is daarin een uitstekende ‘leerschool’. Op de wedstrijddag komen immers veel onderdelen samen, zoals bijvoorbeeld de voorbereiding, de wedstrijdbespreking, de warming-up, de wedstrijd zelf en de nabespreking. Alles bij elkaar noemen we dit het wedstrijdtraject. Het is belangrijk om te weten waar jij als voetbalcoach bij al deze onderdelen aan moet denken en wat je specifieke rol is.
Het wedstrijdtraject begint overigens al vóór de wedstrijddag. Naast het inventariseren van bijvoorbeeld afmeldingen, het invullen van het mobiel digitaal wedstrijdformulier en organisatorische zaken, zoals controleren of materialen en de wedstrijdtenues in orde zijn, kun je je ook voetbalinhoudelijk voorbereiden op de wedstrijddag. Dit doe je bijvoorbeeld door terug te blikken op de vorige wedstrijd, de laatste trainingen of gebeurtenissen tijdens de afgelopen week. Dat kan je helpen de opstelling te maken, het wisselen te overdenken, de speelwijze te bepalen, de wedstrijdbespreking voor te bereiden, inhoud te geven aan de warming-up en het coachen tijdens de wedstrijd.
Heb je deze zaken op orde, dan ben je klaar voor de wedstrijddag. Die zal lang niet altijd hetzelfde verlopen, maar kun je wel indelen in een aantal vaste onderdelen:
Tip: Verzamel iets eerder en spreek door wie welke rol invult en of er nog bijzonderheden zijn.
Tip: Spreek af op een vaste plaats, dan weet je snel of iedereen aanwezig is en begroet iedereen persoonlijk.
Tip: Spreek met de ouders en spelers een tijd en locatie af waar je verzamelt. Op die manier kan je met elkaar (mee)rijden. Mocht het nodig zijn of is er behoefte aan, maak dan een rijschema zodat iedereen in het team ongeveer evenveel rijdt.
Het ligt misschien voor de hand, maar op enig moment ga je met je team richting de kleedkamer waar nog enkele essentiële zaken op het programma staan. Het is immers het laatste ‘station’ voordat jullie het veld op gaan. De tenues worden aangetrokken, de kicksen gaan aan en de komende wedstrijd wordt met de spelers besproken.
Wedstrijdbespreking
Bekijk hier een aantal handige tips voor een succesvolle wedstrijdbespreking.
Hoe pak je de warming-up voor je junioren aan?
Wat is vooral belangrijk tijdens de eerste helft en hoe vul jij je rol als coach in?
Rol van de trainer tijdens de wedstrijd
Wat is precies jouw rol op het moment dat de scheidsrechter of spelbegeleider het teken heeft gegeven dat de wedstrijd gaat beginnen?
Het woord zegt het al, rust. Je spelers moeten bijkomen, bijpraten en hun emoties (blijdschap, teleurstelling, frustratie) uiten. Die ruimte moeten ze krijgen, maar ook jij als coach hebt een belangrijke rol in de rust.
Rol van de trainer tijdens de rust
Lees hier wat je als voetbalcoach kunt doen tijdens de rust.
Wat is vooral belangrijk tijdens de tweede helft en hoe vul jij je rol als coach in?
Dit is niet het moment voor een kritische analyse, maar het is wel goed de wedstrijd met je spelers gezamenlijk positief af te sluiten en weer vooruit te kijken naar de volgende training.
Elk onderdeel van het wedstrijdtraject verdient voldoende aandacht. Het is daarom verstandig om jezelf bij (je voorbereiding op) elk onderdeel de volgende vragen te stellen:
Zit de wedstrijddag en dus het hele wedstrijdtraject erop, evalueer dan kort en reflecteer op je eigen rol.
Voordat de wedstrijddag begon had je een beeld van wat je voor ogen had in onder andere het gedrag, de communicatie, de organisatie en het voetballen. Stel voor jezelf vast wat daarvan helemaal, gedeeltelijk of nog onvoldoende gelukt is.
Vraag jezelf eerlijk af wat er goed ging en wat er de volgende keer anders of beter kan. Praat hier ook vooral kort over met je spelers en andere stafleden. Het levert je informatie op om jouw rol als coach steeds beter in te vullen.
Ontvang de KNVB Assist trainers-nieuwsbrief iedere twee weken in je inbox
Schrijf je in