Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Het wedstrijdtraject

Wedstrijden zijn voor jou als voetbalcoach, maar ook voor je spelers, leuk en leerzaam. En natuurlijk willen de spelers graag winnen. Als voetbalcoach ben je echter continu bezig met het ontwikkelingsproces van jouw spelers en dan is de wedstrijd een uitstekende ‘leerschool’. Op de wedstrijddag komen immers veel onderdelen samen, zoals bijvoorbeeld de voorbereiding, de wedstrijdbespreking, de warming-up, de wedstrijd zelf en de nabespreking. Alles bij elkaar noemen we dit het wedstrijdtraject. Het is belangrijk om te weten waar jij als voetbalcoach bij al deze onderdelen aan moet denken en wat je specifieke rol is.

Het wedstrijdtraject begint overigens al vóór de wedstrijddag. Naast administratieve taken, zoals het mobiele digitale wedstrijdformulier en organisatorische zaken, zoals controleren of materialen en de wedstrijdtenues in orde zijn, kun je je ook voetbalinhoudelijk voorbereiden op de wedstrijddag. Dit doe je bijvoorbeeld door terug te blikken op de vorige wedstrijd, de laatste training of gebeurtenissen die je kunnen helpen de opstelling te maken, het wisselen te overdenken of inhoud geven aan de warming-up. 

Heb je deze zaken op orde, dan ben je klaar voor de wedstrijddag. Die zal lang niet altijd hetzelfde verlopen, maar kun je wel indelen in een aantal vaste onderdelen: 

  • Aankomst stafleden 

Tip: verzamel iets eerder en spreek door wie welke rol invult en of er nog bijzonderheden zijn. 

  • Aankomst spelers en ouders 

Tip: spreek af op een vaste plaats, dan weet je snel of iedereen aanwezig is. 

  •  Vertrek (in het geval van een uitwedstrijd) 

Tip: spreek met de ouders en spelers een tijd en locatie af waar je verzamelt. Op die manier kan je met elkaar (mee)rijden. Mocht het nodig zijn of is er behoefte aan, maak dan een rijschema zodat iedereen in het team zo ongeveer evenveel rijdt. 

  • Richting de kleedkamer

Het ligt misschien voor de hand, maar op enig moment ga je met je team richting de kleedkamer en dat is de plek waar nog enkele essentiële zaken op het programma staan. Het is immers het laatste ‘station’ voordat jullie het veld op gaan. De tenues worden aangetrokken, de kicksen gaan aan en natuurlijk bespreek je de wedstrijd met je spelers. Wat wordt het strijdplan? 

Wedstrijdbespreking Wedstrijdbespreking Bekijk hier een aantal handige tips voor een succesvolle wedstrijdbespreking.

De warming-up 

  • Hoe pak je, afhankelijk van de leeftijdscategorie van jouw team, de warming-up goed aan?

De eerste helft 

  • Wat is vooral belangrijk tijdens de eerste helft en hoe vul jij je rol als voetbalcoach in?

Rol van de voetbalcoach tijdens de wedstrijd Rol van de voetbalcoach tijdens de wedstrijd Wat is precies jouw rol op het moment dat de scheidsrechter of spelbegeleider het teken heeft gegeven dat de wedstrijd gaat beginnen?

Time-out 

Bij de wedstrijdvormen 6 tegen 6 en 8 tegen 8 is er ook een time-out. Dit is een kort moment om even met de spelers in gesprek te gaan over wat er goed gaat en welke verbeterpunten er zijn.  

De rust 

Het woord zegt het al, rust. Je spelers moet bijkomen, bijpraten, hun blijdschap of frustratie uiten. Die ruimte moeten ze krijgen, maar ook jij als coach hebt een belangrijke rol in de rust. Lees hieronder hoe je die rol kunt invullen.

De rol van een voetbalcoach tijdens de rust en de time-out De rol van een voetbalcoach tijdens de rust en de time-out Lees hier wat je als voetbalcoach kunt doen tijdens de rust of een time-out.

De tweede helft 

  • Wat is vooral belangrijk tijdens de tweede helft en hoe vul jij je rol als voetbalcoach in?

De afsluiting 

Dit is niet het moment voor een kritische analyse, maar het is wel goed de dag met je spelers gezamenlijk positief af te sluiten. Lees hieronder hoe je het kunt aanpakken. 

Rol van de voetbalcoach na de wedstrijd Rol van de voetbalcoach na de wedstrijd Lees hier wat je als voetbalcoach het beste kunt doen na de wedstrijd.

Elk onderdeel verdient voldoende aandacht. Het is daarom verstandig om jezelf bij elk onderdeel de volgende vragen te stellen: 

  • Wat wil ik als voetbalcoach dat er in dit deel plaats gaat vinden? 
  • Hoe deel ik het in qua tijd? 
  • Hoe ga ik dat aanpakken? 
  • Heb ik hier nog iets van nodig? 

Terugblik op wedstrijddag 

Zit de wedstrijddag en dus het hele wedstrijdtraject erop, maak dan een korte evaluatie en pas ook altijd zelfreflectie toe. 

  • Evaluatie 

Voordat de wedstrijddag begon had je een beeld van wat je voor ogen had in onder andere het gedrag, de communicatie, de organisatie en het voetballen. Stel voor jezelf vast wat daarvan helemaal, gedeeltelijk of nog onvoldoende gelukt is. 

  • Zelfreflectie 

Vraag jezelf eerlijk af wat er goed ging en wat er de volgende keer anders of beter kan. En praat hier ook vooral kort over met je spelers en andere stafleden. Het levert je allemaal informatie op om jouw rol als voetbalcoach steeds beter in te vullen. 

Gerelateerde kennisartikelen

Kennis, tips, inspiratie en blijf op de hoogte van activiteiten en evenementen

Ontvang de KNVB Assist trainers-nieuwsbrief iedere twee weken in je inbox

Schrijf je in