Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Wedstrijdbespreking

Je spelers zijn op de vereniging, hebben zich omgekleed en zitten in hun tenue in de kleedkamer. Bijna mogen ze het veld op voor de wedstrijd, maar eerst: de wedstrijdbespreking! Deze bespreking is een middel om je spelers te helpen in hun voetbalontwikkeling en specifiek voor de wedstrijd die bijna gaat beginnen. Als je een goede wedstrijdbespreking wil houden, hou dan rekening met de doelgroep waar je tegen spreekt, wat hun motivatie is om te voetballen en hoe goed zij hun aandacht erbij kunnen houden. Hieronder lees je nog een aantal handige tips voor een succesvolle wedstrijdbespreking.

  • Straal als voetbalcoach allereerst uit dat je zin hebt in de wedstrijd. Je spelers voetballen namelijk allemaal voor hun plezier! 
  • Blik nog even terug op de vorige wedstrijd(en) en laatste training(en) en bouw hierop voort.
  • Wees positief en toon zelfvertrouwen door de positieve zaken te benoemen. 
  • Maak je wedstrijdbespreking niet te lang, maar hou het kort en kernachtig. Jouw spelers komen tenslotte om te voetballen. 
  • Probeer iedereen van je spelersgroep te betrekken bij de bespreking, bijvoorbeeld door vragen te stellen. De kleedkamer is een veilige omgeving, dus geef je spelers het gevoel dat zij mogen zeggen wat ze willen. 
  • Geef ook aandacht aan de wat rustigere spelers die zich in de kleedkamer meer op de achtergrond houden. Vaak gaat veel aandacht uit naar de drukke spelers. 
  • Maak je wedstrijdbespreking visueel, bijvoorbeeld door een bord te gebruiken waarop je kunt tekenen of waarop je met magneetjes kunt schuiven. Als je geen bord hebt, zijn bekertjes of dopjes een goede manier om situaties uit te beelden. 
  • Zorg dat je bespreking op een logische manier is ingedeeld. Als je van de hak op de tak springt is het lastig te volgen voor je spelers, ook al vertel je goede dingen. 
  • Leg twee of drie accenten binnen de structuur van voetballen (aanvallen, verdedigen en omschakelen) en kies verdiepingen binnen die twee of drie accenten. Probeer hierbij de structuur van team, linie en individu te gebruiken. 
  • Benoem ook nog even welke spelers de hoekschoppen, de vrije trappen en de penalty’s nemen. Zo voorkomen je onduidelijkheid of onenigheid in het veld. 
  • Maak duidelijke afspraken met je spelers over hun omgang met de scheidsrechter en de assistent-scheidsrechters: geen discussie, maar accepteren en respecteren. Het is goed om vooraf de consequenties te bespreken wanneer spelers tóch de discussie aangaan. Krijgen ze eenmalig een waarschuwing of worden ze meteen gewisseld? 
  • Geef aan dat spelers die mopperen, of erger, worden gewisseld. 
  • Sluit je wedstrijdbespreking af door een korte samenvatting te geven. Deze samenvatting kun je ook weer gebruiken bij je terugblik in de rust. 

Tip

In plaats van een bord met magneetjes, kun je ook wedstrijdsituaties uitbeelden door spelers om hun rechterschoen te vragen. Met de schoenen kun je in het midden van de kleedkamer een opstelling maken! 

Een wedstrijdbespreking is dus om je spelers vooraf nog enkele handvatten te bieden voor tijdens de wedstrijd. Door kort en kernachtig aan te geven wat je van jouw spelers verwacht en hoe zij zich in het veld moeten gedragen, draag je als voetbalcoach op een goede manier bij aan hun voetbalontwikkeling. Zo maak je de wedstrijden niet alleen leuk, maar ook leerzaam! 

Gerelateerde kennisartikelen

Kennis, tips, inspiratie en blijf op de hoogte van activiteiten en evenementen

Ontvang de KNVB Assist trainers-nieuwsbrief iedere twee weken in je inbox

Schrijf je in