Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Organisatie voor de wedstrijd

Wedstrijden zijn leuk en leerzaam, zowel voor jou als voor je spelers. Natuurlijk willen jullie de wedstrijd graag winnen, maar als voetbalcoach ben je ook altijd bezig met het ontwikkelingsproces van jouw spelers en daarin spelen wedstrijden een belangrijke rol. Om een wedstrijd zo leuk en leerzaam mogelijk te laten verlopen, is het goed om vóór de wedstrijd al een aantal zaken georganiseerd te hebben. Hierdoor begin je goed voorbereid aan de wedstrijddag en heb je rondom de wedstrijd alle tijd voor je spelers. Hieronder lees je een aantal praktische tips!

Namenlijst

Het is verstandig om een lijst met (mail)adressen en telefoonnummers van spelers en ouders te hebben, zodat je iedereen snel kunt bereiken. Ook is het handig voor het aanmaken van een Whatsapp-groep met het team of wanneer je een van je spelers persoonlijk een berichtje wil sturen.

Taal

Voor jou als voetbalcoach is het prettig dat jij en je spelers tijdens trainingen en wedstrijden dezelfde taal met elkaar spreken. Als sommige spelers in het team een andere taal gebruiken, is dat onhandig wanneer je iets wil bespreken. Daarnaast kan het voor een vervelende sfeer zorgen. Leg dit voorafgaand aan het seizoen uit en maak hier afspraken over.

Kleding

Als voetbalcoach kun je voor verschillende outfits kiezen. Draag je het liefst je normale, dagelijkse kleding, of vind je het prettig om in een trainingspak en met sportschoenen langs de lijn te staan? Het is goed om vooraf al te bepalen hoe jij er als voetbalcoach uit wil zien.

Verzamelen en vertrekken

Voorafgaand aan de wedstrijd is het belangrijk om de spelers en ouders te informeren over de verzameltijd en, als je een uitwedstrijd speelt, ook over de vertrektijd en het adres van de vereniging waar je naartoe gaat. Door een rijschema te maken, kunnen de rijbeurten eerlijk worden verdeeld én dragen jullie je steentje bij aan een beter milieu.

Materialen

Bij de warming-up heb je opgepompte ballen nodig, misschien nog hesjes of dopjes en het is altijd handig om een EHBO-kit bij je te hebben. Ook kun je overwegen om gebruik te maken van een bord of vel papier, om in de bespreking voor de wedstrijd en in de rust situaties te verduidelijken. Door dit vooraf al te regelen, heb je meer tijd voor de wedstrijdbespreking en een rustige warming-up. Dat is prettig voor jou en voor je spelers.

Tenue

Je spelers dragen natuurlijk allemaal hetzelfde tenue bij de wedstrijd. Als je een thuiswedstrijd speelt en de clubkleuren van de tegenstander lijken te veel op die van jou, dan moet jij als thuisspelend team je reservetenue aan. Controleer vooraf dus altijd even welke kleuren de tegenstander draagt. Bespreek voorafgaand aan het seizoen ook of je spelers zich op de vereniging willen omkleden, of dat ze dit thuis willen doen. Als iedereen zich op de vereniging omkleedt, is het handig om een teamtas voor het wedstrijdtenue en eventuele trainingspakken te gebruiken en een wasschema op te stellen.

Afmelding en afgelasting

Als een speler niet naar een wedstrijd kan komen, is het fijn voor jou om dit op tijd te weten. Spreek dan ook met je spelers af tot wanneer zij zich uiterlijk kunnen afmelden. Wil je het bijvoorbeeld minstens 24 uur van tevoren weten als een speler niet mee kan doen, of al eerder? Het kan natuurlijk ook zo zijn dat de wedstrijd niet doorgaat. Maak afspraken met je spelers over hoe je dat met hen communiceert: via de website, per mail, met behulp van sneeuwbalbellen of met een Whatsappbericht?

Vervanger

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat jij zelf een keer niet aanwezig kunt zijn bij een wedstrijd. In dat geval is het handig om vooraf al een vaste vervanger te hebben aangewezen. Is er bijvoorbeeld één van de ouders van je spelers die stand-by wil staan?

Assistent-scheidsrechter

Naast jou maakt ook de assistent-scheidsrechter onderdeel uit van het team. Het heeft de voorkeur om met een vaste assistent-scheidsrechter te werken en binnen de vereniging na te vragen op welke manier daar invulling aan gegeven wordt. Worden vanuit de vereniging mensen gevraagd of moet jij dit doen? Als bekend is wie de assistent-scheidsrechter is, kun je nadenken over welke taken hij of zij nog meer zou kunnen doen en dit met hem of haar bespreken. Indien het niet mogelijk is om een vaste assistent-scheidsrechter te hebben voor jouw team, is het goed om hier vooraf duidelijke afspraken over te maken. Ouders kunnen hier bijvoorbeeld een rol in spelen. Denk hierbij aan de taken en verantwoordelijkheden van een assistent-scheidsrechter, maar ook aan een planning met wie wanneer aan de beurt is.

Digitaal wedstrijdformulier

Om vervolgens daadwerkelijk de wedstrijd te kunnen spelen, moeten alle spelers en voetbalcoaches zijn ingevoerd in het mobiel digitaal wedstrijdformulier (mDWF).

Digitaal wedstrijdformulier Digitaal wedstrijdformulier

De rol van de spelers

Junioren kunnen al heel veel zelf en mogen dan ook de verantwoordelijkheid krijgen voor een aantal taken. Voorbeelden daarvan zijn dat zij verantwoordelijk zijn voor het materiaal, uit zichzelf afmelden, meedenken in het maken afspraken, een wasschema en rijschema opstellen en leidinggeven aan de warming-up. Afhankelijk van de leeftijd kan die taak kleiner of groter zijn en moet je daarin meer of minder meehelpen, meekijken en controleren. 

Er zijn dus een aantal zaken die je voorafgaand aan de wedstrijd al kunt regelen. Door te denken aan bijvoorbeeld een rijschema, de juiste tenues en het invullen van het mobiel digitaal wedstrijdformulier, voorkom je onduidelijkheden en onrust op de wedstrijddag. Dat is prettig voor jezelf én voor je spelers, want door je goede voorbereiding kun je al je aandacht richten op je spelers en op de wedstrijd. Zo maak je het voor jezelf en voor je spelers leuker!

De rol van de teammanager

Veel voetbalteams beschikken over iemand die al dit soort praktische zaken regelt: de teammanager. Dit is een erg belangrijke rol en daarom bundelen we hieronder alle informatie voor de teammanager op één plek.

De teammanager De teammanager

Gerelateerde kennisartikelen

Kennis, tips, inspiratie en blijf op de hoogte van activiteiten en evenementen

Ontvang de KNVB Assist trainers-nieuwsbrief iedere twee weken in je inbox

Schrijf je in