Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Vragen webinar 'Het organiseren van een training met de hulp van Rinus'

Vanwege de grote belangstelling zijn tijdens de uitzending niet alle ingestuurde vragen van kijkers aan bod gekomen. De vragen die niet zijn behandeld, inclusief de antwoorden vanuit de KNVB vind je hieronder terug.

 

De jongste jeugd, tot 8 of 10 jaar bijvoorbeeld, doet veel zelf en heeft geen oog medespelers. Hoe stimuleer je het krijgen van overzicht in deze categorie? Of moet die leeftijdscategorie dat zelf ontdekken?

Over het algemeen zijn spelers in deze categorie nog erg gericht op zichzelf en vinden het lastig om samen te spelen. Dit is een natuurlijk proces en gaat vanzelf over in meer samen doelgericht spelen vanaf op het moment dat hun beleving, leeftijd en niveau dat toelaat. Je kunt spelers vanaf 010 als zeker wel meer positief aanmoedigen om dit te doen, laat de spelers het gunstige effect van overspelen en samenwerken ervaren.

 

Hoe kun je het beste omgaan met groot niveauverschil binnen een team? Deel je betere spelertjes bijvoorbeeld bij betere spelertjes in of mix je de teams met betere en mindere spelertjes?

Deze vraag wordt beantwoord in het filmpje op deze pagina.

 

Graag een tip over het uitzetten van de oefeningen. Ik kan namelijk pas uitzetten als het veld vrij is, maar dat is tevens de aanvangstijd.

Bedenk diverse spelletjes/challenges die de spelers zelf uit kunnen voeren aan het begin van de training, of maak de spelers zelf verantwoordelijk voor het verzinnen van een leuke challenge. Denk bijvoorbeeld aan een hooghoudchallenge. Dit geeft jou de tijd om de training uit te zetten. Je kunt beter vijf minuten later starten om vervolgens snel van oefening naar oefening te gaan, dan dat de spelers tussendoor elke keer moeten wachten tot de trainer de volgende oefening heeft uitgezet.

 

Is het mogelijk de oefeningen uit te printen?

Ja het is mogelijk om oefeningen en trainingen te printen, dit kan echter alleen via de website en niet via de App. Zie deze pagina voor meer informatie.

 

Kunnen jullie iets vertellen over een opzet voor het hele seizoen? Wat is een logische volgorde zoals opbouwen eigen helft, kansen creëren helft tegenstander, etc.

De opbouw van het seizoen is sterk afhankelijk van de leeftijd van de spelers. Zet bij de jongste categorieën 08 en 09 voornamelijk het aanvallen centraal, daarna kun je verdedigen toevoegen bijv. in een verdeling 2 weken aanvallen en 1 week verdedigen. De KNVB raadt aan om in ieder geval één week een bepaalde doelstelling centraal te zetten, zowel tijdens de training(en) als de wedstrijd. Door een trainingsplan toe te voegen aan jouw teamkalender, deze een gevarieerde doelstelling te geven en de training zelf in te vullen, kiest Rinus een logische periodisering (opbouw) voor jouw uit, passend bij de leeftijd van de spelers.

 

Hoe vaak wordt er nieuwe content toegevoegd qua oefeningen in Rinus?

Hier hebben wij geen vaste frequentie in. Als de situatie erom vraagt (zoals de 1,5 meter oefeningen) voegen wij deze toe. Daarnaast voegen wij gedurende het seizoen nieuwe content toe. Trainers die zelf leuke ideeën kunnen deze delen via rinus@knvb.nl. Als deze passen binnen de voetbalvisie die de KNVB omarmt, kunnen wij deze delen op Rinus.

 

Is het nuttig om positioneel (positie spel) te trainen met bijvoorbeeld een onder 10-5 team op 4e klasse niveau? Zo ja, bouw je hier dan herhaling voor in?

De spelers in deze leeftijd zien mogelijk steeds meer het gunstige effect van samenspelen, wat jij als trainer-coach positief kunt aanmoedigen. Het is dus raadzaam dit terug te laten komen in de trainingen, welk niveau de spelers ook hebben. Probeer dit wel zo veel mogelijk in de context van het spel te doen. Bijvoorbeeld met doeltjes en een duidelijke speelrichting. Als je als trainer-coach merkt dat het samenspelen met elkaar nog te moeilijk is, kun je starten in een of meerdere overtal-situatie, bijv. een 2 tegen 1 en/of 3 tegen 2 vorm en daarna door naar een partij met gelijke aantallen.

 

Kun je zoeken op spelsysteem? Bijv. 6 tegen 6

Je kunt niet zoeken op spelsysteem, maar wel op ‘Soort’ oefening. Denk hierbij aan 1 tegen 1 vormen, maar ook middel-grote partijvormen zoals een 6 tegen 6 is. Dit kun je doen door onder het kopje Trainingen de filterbalk te gebruiken.

 

Waarom is er geen focus te kiezen op verdedigen bij de J08?

Deze spelers zijn nog erg gericht op zichzelf en de bal en leren door te herhalen. Vandaar dat wij het aantal doelstellingen beperken tot de basis: het positiespel in de opbouw verbeteren, het uitspelen van de 1 tegen situatie en het scoren van doelpunten. Dit betekent echter niet dat verdedigen niet belangrijk is. Tijdens het trainen van deze doelstellingen, zijn de spelers natuurlijk ook altijd het tegenovergestelde aan het doen. Hierdoor zullen zij zich impliciet ook verbeteren in het verdedigen.

 

Is Rinus ook bij de UEFA C cursus ingeweven?

De Rinus heeft een prominente plek bij de JVTC module en de pupillen/juniorentrainer opleidingen. Vanaf de UEFA C opleidingen wordt meer en meer het zelf maken van oefeningen ingezet om eigen samengestelde trainingen uit te werken.

 

Kun je een Word-document als bijlage toevoegen aan je trainingskalender?

Nee dit is helaas niet mogelijk. Wel kun je bij de beschrijving van de training bewerken, waardoor je een notitie kunt toevoegen. Klik hiervoor in de training op Bewerk.

 

Is het wachtwoord voor Rinus hetzelfde als die voor Voetbal.nl en de Wedstrijdzaken app?

Ja. Voetbal.nl, Wedstrijdzaken en Rinus werken allemaal vanuit hetzelfde KNVB-account.

 

Ik ben mijn inloggegevens kwijt. Hoe kan ik weer inloggen?

Je kunt via de optie ‘wachtwoord vergeten’ een nieuw wachtwoord aanvragen.

 

Kan ik mijn account helemaal verwijderen en opnieuw registreren?

Ja dit kan. Via voetbal.nl kun je je account verwijderen.

 

Ik heb de juniorentrainer opleiding gevolgd en daar werd mij op het hart gedrukt dat ik voetbal echt moet blijven trainen. Dus junioren met grote goals. Deze Rinus-oefeningen zijn vaak klein en lastig als je dus twee oefeningen tegelijk doet en met kleine goals. Dan heb je minder overzicht en juiste coachmomenten. Hoe ga je daar mee om?

Advies is om de kleinere oefeningen dubbel uit te zetten. Als trainer-coach kun je positie kiezen tussen beide oefeningen in. Vervolgens kun je prima coachopmerkingen maken richting één van de twee veldjes of individuele spelers. Door het spel op beide veldjes kort stil te leggen kun je ook algemene coachopmerkingen maken of een goed voorbeeld geven. Op deze manier zijn alle spelers veel aan het spelen.

 

Kunnen we ook, bijvoorbeeld met de HO of meerdere trainers, samenwerken binnen Rinus?

We zijn bezig om de mogelijkheden te bekijken voor een functionaliteit welke het mogelijk moet maken om beter te samenwerken met collega’s. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn als je samen een team traint, een lichting wilt coördineren of als HO zijnde de gehele vereniging wilt aansturen. Bovenstaande functionaliteit zit echt nog in de idee-fase en is nog niet concreet. Het kan daarom nog enige tijd duren voordat een dergelijk functionaliteit beschikbaar is. Momenteel kun je oefeningen, trainingen en programma’s met elkaar delen om samen te werken. Je kunt er ook voor kiezen om een gezamenlijk account aan te maken.

Rinus

Het grootste aanbod voetbaltrainingen, losse oefeningen en meerweekse programma’s. Plan ze in, vink ze af en zorg voor gevarieerde trainingen en een goede ontwikkeling van je team!

Laatste nieuws