Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Sancties wanordelijkheden betaald voetbal: 6 juni 2023

KNVB Media
KNVB Media
6 juni 2023, 16:11

MVV Maastricht kreeg een geldboete vanwege wanordelijkheden van de eigen aanhang. - Foto: KNVB Media

Onderstaand een overzicht van de door de onafhankelijke aanklager betaald voetbal opgelegde (door bvo’s geaccepteerde) sancties, vanwege wanordelijkheden in en rondom de stadions.

Keuken Kampioen Divisie

Met ingang van 5 juni 2023

MVV Maastricht: een geldboete van € 5.000,-. Dit vanwege wanordelijkheden door de aanhang van MVV bij gelegenheid van de wedstrijd Helmond Sport – MVV d.d. 7 april 2023, te weten: het afsteken van vuurwerk en het gooien van vuurwerk op het speelveld waardoor de wedstrijd tijdelijk is stilgelegd.

Met ingang van 1 juni 2023

TOP Oss: een voorwaardelijke geldboete van € 3.750,- met een proeftijd van 2 jaar. Dit vanwege wanordelijkheden door aanhang van Top Oss bij gelegenheid van de wedstrijd Willem II – Top Oss d.d. 21 april 2023, te weten; het niet innemen en toelaten dan wel het niet (laten) weghalen van de confederatie vlag, welke in het uitvak werd getoond.

Tuchtrechtelijke aansprakelijkheid voor wanordelijkheden
Betaaldvoetbalorganisaties (bvo’s) zijn in beginsel tuchtrechtelijk aansprakelijk voor wanordelijkheden die door hun aanhang worden gepleegd in en rondom stadions. Te denken valt daarbij aan vernielingen, kwetsende en racistische spreekkoren, het gooien van voorwerpen en het afsteken en gooien van vuurwerk. Alleen als een bvo kan aantonen dat zij voor, tijdens en na een wedstrijd alle noodzakelijke maatregelen heeft getroffen om wanordelijkheden te voorkomen, tegen te gaan of schuldigen te identificeren, vervalt die aansprakelijkheid.

Indien de aanklager na onderzoek van oordeel is dat een bvo aansprakelijk is voor betreffende wanordelijkheden, kan zij de bvo een schikkingsvoorstel doen of de zaak direct voorleggen aan de onafhankelijke tuchtcommissie betaald voetbal. Indien een bvo een schikkingsvoorstel van de aanklager niet accepteert, wordt de zaak eveneens behandeld door de tuchtcommissie. De strafkaart van een bvo weegt mee bij het bepalen van de hoogte van eventuele sancties die door de onafhankelijke tuchtrechtelijke organen kunnen worden opgelegd.

Tuchtrechtspraak betaald voetbal Tuchtrechtspraak betaald voetbal De tuchtrechtspraak binnen het voetbal kent ‘de’ aanklager, de tuchtcommissie en commissie van beroep. Wie zijn het die rechtspreken en hoe gaat deze rechtspraak in zijn werk? Vuurwerk Vuurwerk De clubs, de KNVB, de politie, het Openbaar Ministerie,de gemeentes en het ministerie van Justitie & Veiligheid willen vuurwerk in het voetbal harder aanpakken.

Sancties wanordelijkheden betaald voetbal: 31 mei 2023 Sancties wanordelijkheden betaald voetbal: 31 mei 2023 Bekijk het vorige overzicht.

Laatste artikelen