Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Vuurwerk

Vuurwerk, sommigen vinden het mooi, anderen vinden het verschrikkelijk. Maar voor iedereen geldt: behalve op Oudejaarsavond is het afsteken van vuurwerk volgens de Nederlandse wet verboden. Dat geldt overal en voor alle soorten vuurwerk.

Gevaar

Vuurwerk kan oogletsel, gehoorbeschadiging en permanente schade aan vingers en ledematen veroorzaken. De voorbeelden zijn legio. Kinderen die gewond raken door de vonken van fakkels. Fotografen die permanente gehoorschade oplopen doordat knalvuurwerk naast ze ontploft. Een steward die verwondingen aan de voet oploopt, omdat ze wordt geraakt door een vuurwerkbom. Supporters die afgevoerd moeten worden naar het ziekenhuis na het inademen van rook. De laatste jaren is vuurwerk bovendien zwaarder en harder geworden, waardoor de kans op lichamelijk letsel alleen maar nog groter is geworden.

Mensenmassa’s

Vuurwerk is brandgevaarlijk (fakkels bereiken een hitte van 1.700 graden Celsius) en met volle tribunes levert dat nóg meer risico’s op. Stel er ontstaat brand doordat een spandoek of iets anders vlamvat, dan kan de combinatie van een mensenmassa en paniek extra slachtoffers opleveren. Dat wil iedereen voorkomen.

Sancties

Vuurwerk is daarom in het voetbal nooit toegestaan geweest. In het betaald voetbal worden daders bestraft met een landelijk stadionverbod van minimaal 18 maanden en een flinke geldboete. Voor de clubs in zowel het amateurvoetbal als het betaald voetbal kan het illegaal (laten) afsteken van vuurwerk tuchtrechtelijke consequenties hebben, die beginnen bij boetes. De zwaarte van de sancties kan oplopen naarmate het vuurwerk vaker terug blijft komen.

Gezamenlijk

Verschillende partijen werken samen om het vuurwerk in het voetbal aan te pakken. De clubs moeten voorkomen dat er vuurwerk binnenkomt en zij sporen de daders op, de politie en het Openbaar Ministerie zorgen voor de eventuele strafrechtelijke vervolging en de KNVB houdt zich bezig met de landelijke stadionverboden en tuchtrechtelijke opvolging. Uiteindelijk moet iedereen veilig van het voetbal kunnen genieten.

 

Bekijk de video: Waarom is vuurwerk verboden in voetbalstadions? 

 

Laatste nieuws