Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.
Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.
Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.
KNVB.nl
Voor nieuws en ondersteuning van het Nederlandse voetbal.
Oranje
Het officiële kanaal van de KNVB voor alle Oranjefans.
Voetbal.nl
Hét platform voor uitslagen, standen en programma voor amateurvoetballend Nederland.
TOTO KNVB Beker
Voor het laatste nieuws, uitslagen en programma van de TOTO KNVB Beker.
Azerion Vrouwen Eredivisie
Het officiële kanaal van de Azerion Vrouwen Eredivisie met het laatste nieuws, programma, standen en alle samenvattingen.
Rinus
De online assistent voor alle jeugdtrainers van Nederland.
KNVB Campus
Voor de teams van morgen.
KNVB Shop
De officiële webshop van de KNVB.
KNVB Ticketshop
Het officiële verkoopkanaal voor de KNVB. Koop hier je tickets voor Oranje en de TOTO KNVB Beker.
Dugout
De digitale leeromgeving van de KNVB
Eén Tweetje
De online community voor bestuurders in het amateurvoetbal.
KNVB Expertise
Kennis- en innovatiecentrum voor Betaald Voetbal.
Doping kan in allerlei stoffen voorkomen, bijvoorbeeld in voedsel, drank, geneesmiddelen en voedingssupplementen. Lang niet altijd is duidelijk wat wel en niet mag.
Het risico is dat een voetballer onbewust gebruik kan maken van een verboden middel, met mogelijk een lange schorsing tot gevolg. De Dopingautoriteit heeft op zijn website vermeld wat de gevolgen kunnen zijn bij het gebruik van diverse middelen. Hieronder staan op basis van deze informatie de belangrijkste aandachtspunten beschreven rondom drugs, geneesmiddelen, voedingssupplementen en alcohol.
De meeste drugs staan op de dopinglijst. Ze zijn binnen wedstrijdverband verboden en zijn vaak nog lang na gebruik op te sporen via urine. Mocht er tijdens een controle binnen wedstrijdverband nog sporen van drugsgebruik te vinden zijn, dan test je positief.
Drugs en doping
Bekijk de video van de Dopingautoriteit.
Als voetballer kun je niet alle geneesmiddelen zomaar gebruiken. Er zijn namelijk redelijk veel geneesmiddelen die dopinggeduide stoffen bevatten. Daarom heeft de Dopingautoriteit de Dopingwaaier App ontwikkeld. In de App kun je direct alle in Nederland geregistreerde geneesmiddelen controleren op de aanwezigheid van doping.
Dopingwaaier
Bekijk de Dopingwaaier.
Heb je volgens je arts een geneesmiddel nodig dat dopingstoffen bevat? Dan kun je daar een medische dispensatie voor aanvragen. Meestal wordt dat goedgekeurd. Dan heb je officieel toestemming om het geneesmiddel te gebruiken.
Dispensatiebijlage
Bekijk de dispensatiebijlage van de Dopingautoriteit.
Dispensatie aanvragen: hoe doe ik dat?
Bekijk de video van de Dopingautoriteit.
Vanzelfsprekend is het geen probleem om voedingssupplementen (zoals multivitaminen) te gebruiken als aanvulling op een gezond dieet. Maar verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat sommige voedingssupplementen ook dopingstoffen kunnen bevatten. Dit staat mogelijk niet op het etiket vermeld. Het gebruik van voedingssupplementen is daarmee een risico voor topsporters. Het kan namelijk onbedoeld leiden tot een positieve uitslag van een dopingcontrole met uiteindelijk een forse straf tot gevolg. Check daarom je product altijd in het Nederlands Zekerheidssysteem Voedingssupplementen Topsport via de bovenstaande Dopingwaaier. We raden topsporters aan alleen deze voedingssupplementen te gebruiken. Daarmee kunnen ze namelijk het risico op het ontstaan van een positieve dopingtest door het gebruik van voedingssupplementen maximaal minimaliseren.
Nederlands Zekerheidssysteem Voedingssupplementen Topsport
Bekijk de video van de Dopingautoriteit.
Tips voor een schone sport
Bekijk de video van de Dopingautoriteit.
Dopinglijst
Bekijk de dopinglijst.
Controles
De KNVB staat voor een eerlijke en schone sport. Het is dan ook belangrijk dat er dopingcontroles worden uitgevoerd. Lees meer over de controles.
Ministerie van VWS
Met subsidie van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft het NOC*NSF het initiatief genomen om samen met de Dopingautoriteit, de KNVB en drie andere sportorganisaties te starten met het actieplan ‘Samen voor een schone sport’.