Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Spreekkoren

De geweldige sfeer in de stadions ontstaat doordat beide teams massaal worden aangemoedigd. Soms richten supporters zich met spreekkoren ook op de tegenstander. Soms ludiek, maar een enkele keer worden er helaas grenzen overschreden. Bijvoorbeeld als er sprake is van racistische en discriminerende spreekkoren.

In dergelijke gevallen gaat het om een kleine groep. Want uit onderzoek blijkt dat bijna alle voetballiefhebbers spreekkoren gericht op iemands huidskleur, geloof, afkomst of seksuele geaardheid onacceptabel vinden. Discriminatie beschadigt mensen én het voetbal, dus elk incident is er een te veel.

Om dergelijke spreekkoren tegen te gaan, werken de KNVB, de clubs en supportersverenigingen samen. Zo zijn er preventieve maatregelen, zoals duidelijke richtlijnen en voorlichtingsprojecten, bijvoorbeeld in samenwerking met de Anne Frank Stichting.

Discriminatie=kansloos. Blijf geen toeschouwer bij discriminatie, zeg er wat van of meld het.

Bestrijding verbaal geweld

Voor als de grens tóch wordt overschreden is er een stappenplan: de richtlijn bestrijding verbaal geweld. De thuisspelende club is dan primair verantwoordelijk om op te treden. Zodra dergelijke spreekkoren worden waargenomen, zal in eerste instantie de stadionspeaker het publiek toespreken. Er wordt gevraagd er direct mee te stoppen én er wordt gewaarschuwd dat als het doorgaat de wedstrijd tijdelijk zal worden stilgelegd. Mocht dat gebeuren en na het hervatten van de wedstrijd worden de spreekkoren opnieuw ingezet, dan kan na overleg met de lokale autoriteiten worden besloten om de wedstrijd definitief te staken.

De scheidsrechter kan ook op eigen initiatief de wedstrijd stilleggen, maar de thuisspelende club is dus primair verantwoordelijk voor de bestrijding van racistische, antisemitische en discriminerende spreekkoren. Scheidsrechters zijn in eerste instantie gefocust op het spel. De daders worden opgespoord en krijgen een jarenlang stadionverbod en boete. Voor volwassenen is die 450 euro.

Hoe worden discriminerende spreekkoren aangepakt?

Clubs verantwoordelijk

Clubs zijn verantwoordelijk voor hun supporters en daarom kunnen ook de clubs worden gestraft. Tuchtrechtelijk wordt onderzocht of de club iets te verwijten valt, voor, tijdens of na de wedstrijd. Straffen voor de clubs zijn boetes, die naarmate iets vaker voorkomt oplopen en uiteindelijk moet zelfs het verantwoordelijke deel van het publiek thuisblijven.

Richtlijn bestrijding verbaal geweld Richtlijn bestrijding verbaal geweld Klik hier voor meer informatie.

Laatste nieuws