Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

KNVB herdenkt door oorlog omgekomen KNVB-leden

KNVB Media
KNVB Media
4 mei 2024, 16:00

Bondsvoorzitter Just Spee legde vandaag een krans bij het oorlogsmonument op de KNVB Campus. - Foto: KNVB Media

Op 4 mei staat Nederland stil bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Ook herdenken we slachtoffers van oorlogssituaties en vredesoperaties waar ons land na de Tweede Wereldoorlog bij betrokken is geweest. In stilte herdenkt de KNVB vandaag de ruim 2.700 leden die in de Tweede Wereldoorlog zijn vermoord of omgekomen. Voetballers, officials en kaderleden die de bevrijding niet meer meemaakten.

Met hen in gedachten legde bondsvoorzitter Just Spee een krans bij het oorlogsmonument op de KNVB Campus in Zeist. Het oorlogsmonument was in 1949 een cadeau van alle bij de bond aangesloten verenigingen, ter ere van het 60-jarig bestaan van de KNVB. Het bevat de namen van 2.212 in de oorlog omgekomen leden: spelers, bestuurders, scheidsrechters en overige betrokkenen uit alle geledingen van het voetbal. Afkomstig van ruim 430 verschillende verenigingen uit 225 plaatsen in heel het land.

De gegevens op het oorlogsmonument zijn gebaseerd op de Sportkroniek (het officiële orgaan van de KNVB) van 27 juni 1949. Daarna werden nog wel nieuwe omgekomen KNVB-leden gemeld, maar hun namen ontbreken op het monument. Dankzij onderzoek van sporthistoricus Jurryt van de Vooren is de afgelopen jaren duidelijk geworden dat er zeker nog 500 andere leden de oorlog niet hebben overleefd. Zo weten we inmiddels dat er circa 200 leden van voetbalclubs als soldaat zijn gesneuveld in de eerste dagen van de Duitse inval, op en na 10 mei 1940. Honderden Joodse voetballers zijn vermoord in concentratiekampen. Ook zijn verzetsmensen, burgerslachtoffers en leden van voetbalclubs omgekomen in Nederlands-Indië. Het is aannemelijk dat het er in totaal waarschijnlijk zo’n 5000 KNVB-leden door het oorlogsgeweld zijn omgekomen.

Oranje-internationals

Onder hen twee spelers die het Nederlands elftal vertegenwoordigden in de allereerste interland uit onze voetbalhistorie: Eddy de Neve en Rein Boomsma. Op 30 april 1905 reisde de Oranjeselectie per trein naar Antwerpen om het tegen België op te nemen. Het werd 1-4 en De Neve maakte alle vier treffers. Zijn carrière in Oranje is van korte duur. Hij speelde slechts drie interlands, waarna hij als militair op 21-jarige leeftijd verkaste naar Nederlands-Indië. Op 30 augustus 1943 wordt De Neve op 58-jarige leeftijd vermoord in een Japans gevangenkamp in Buitenzorg. Rein Boomsma stierf als verzetsman in 1943 in Kamp Neuengamme, nabij Hamburg.
Oranje in de oorlog Oranje in de oorlog  

Voor hen en vele anderen legde bondsvoorzitter Just Spee vandaag een krans bij het oorlogsmonument op de KNVB Campus. Namens de gehele Nederlandse voetbalwereld stond hij stil bij het leed dat onze leden is overkomen. Oorlogsmonument Oorlogsmonument In de KNVB Galerij verscheen eerder al een artikel over het oorlogsmonument van de KNVB.

Laatste artikelen