Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.
Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.
Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.
KNVB.nl
Voor nieuws en ondersteuning van het Nederlandse voetbal.
Oranje
Het officiële kanaal van de KNVB voor alle Oranjefans.
Voetbal.nl
Hét platform voor uitslagen, standen en programma voor amateurvoetballend Nederland.
TOTO KNVB Beker
Voor het laatste nieuws, uitslagen en programma van de TOTO KNVB Beker.
Azerion Vrouwen Eredivisie
Het officiële kanaal van de Azerion Vrouwen Eredivisie met het laatste nieuws, programma, standen en alle samenvattingen.
Rinus
De online assistent voor alle jeugdtrainers van Nederland.
KNVB Campus
Voor de teams van morgen.
KNVB Shop
De officiële webshop van de KNVB.
KNVB Ticketshop
Het officiële verkoopkanaal voor de KNVB. Koop hier je tickets voor Oranje en de TOTO KNVB Beker.
Dugout
De digitale leeromgeving van de KNVB
Eén Tweetje
De online community voor bestuurders in het amateurvoetbal.
KNVB Expertise
Kennis- en innovatiecentrum voor Betaald Voetbal.
Het fundament van het meiden- en vrouwenvoetbal is beduidend steviger dan vier jaar geleden. - Foto: KNVB Media
Vele meiden en vrouwen hebben hun plek in de voetbalwereld gevonden, maar op een aantal vlakken zijn er zeker nog stappen te zetten. Met dat uitgangspunt lanceerden we vier jaar geleden de visie vrouwenvoetbal 2018-2022. Met het einde van deze beleidsperiode in zicht, is het tijd voor een terugblik. Hebben we de oorspronkelijke doelen kunnen realiseren? In de meeste gevallen is het antwoord volmondig: ja. Het vrouwenvoetbal is zichtbaarder dan ooit en commercieel bijzonder aantrekkelijk.
Het fundament van het meiden- en vrouwenvoetbal is beduidend steviger dan vier jaar geleden. Meer vrouwen zijn betrokken bij het voetbal, in diverse rollen. Dat is precies wat we voor ogen hadden. Het was onze ambitie om vrouwen op alle fronten verder te integreren, onvoorwaardelijk deel uit te laten maken van ons voetbal en een passende plek te bieden. Via talloze kleine en grote ontwikkelingen - sommige zelfs historisch van aard - hebben we flink doorgepakt.
Hebben we de voorbije vier jaar alles kunnen bewerkstelligen wat we wilden? Niet overal. We hadden bijvoorbeeld heel graag meer events willen organiseren om nog meer vrouwen enthousiast te krijgen voor voetbal. Maar zoals iedereen zich nog ongetwijfeld herinnert dook in maart 2020 het coronaspook op, dat de voetbalwereld grotendeels lamlegde. Daardoor werden bepaalde ontwikkelingen tijdelijk geremd. Gelukkig vonden we genoeg creatieve en innovatieve oplossingen om vol door te pakken en resultaat te boeken.
De volgende vijf focuspunten stonden centraal in de visie vrouwenvoetbal 2018-2022:
Willen we meer vrouwen in het voetbal? Dan zullen we eerst zichtbaar moeten maken wie ze zijn en wat er allemaal mogelijk is. Met die gedachte zijn we als bond bewuster met onze eigen communicatie en content aan de slag gegaan en hebben onze interne cultuur inclusiever gemaakt. Via de campagne Meer Vrouwen in Voetbal (MVIV) kregen rolmodellen onder trainers, bestuurders en scheidsrechters een gezicht. Ook besteedden we in het jubileumseizoen 2021/'22 volop aandacht aan ons bijzondere verleden van 50 jaar vrouwenvoetbal. Die inspanningen hebben ondubbelzinnig geleid tot een aanzienlijke toename van het aantal vrouwen in voetbal. Alle cijfers tonen een opgaande lijn.
Uit onderzoek blijkt dat er voor vrouwen een financiële drempel is om deel te nemen aan een technische opleiding. De opleidingskosten spelen hierin een belangrijke rol. Die zijn lastiger terug te verdienen in het vrouwenvoetbal, waar de meeste opgeleide vrouwelijke trainer-coaches aan de slag zijn. Een concreet initiatief om dit te doorbreken is de trainersbeurs die door ING in 2021 in het leven is geroepen. Met een budget van 200.000 euro kunnen in vier jaar tijd 400 vrouwen worden opgeleid in diverse voetbaltechnische functies in het amateurvoetbal. De helft daarvan is voor het bekostigen van individuele opleidingen (UEFA C-, B- of A). Het andere deel is voor begeleiding van clubs en talentvolle vrouwen.
Assistent-scheidsrechter Franca Overtoom debuteerde debuteerde in 2021 in de mannen Eredivisie.
In onze visie is gemengd voetbal minimaal tot de leeftijdscategorie Onder 12 het startpunt van alle kinderen. Om daarna een passende plek te kunnen creëren, bieden we meiden idealiter binnen verenigingen drie opties aan: gemengde teams in gemengde competities, meidenteams in gemengde competities en meidenteams in meidencompetities. We hebben grootschalig ingezet op specifieke communicatie rond dit onderwerp via de projecten Gelijke Kansen en Gemengd Voetbal. Met Gelijke Kansen en Gemengd Voetbal zetten we in op het creëren van een veilige, plezierige en inclusief ontwikkelklimaat dat een passende plek moet opleveren voor alle spelers. Behalve ingaan op praktische bezwaren ('extra kleedkamers nodig') deelden we ook informatie uit wetenschappelijke onderzoeken. Hierbij gingen experts dieper in op verschillende aannames die leven bij verenigingen omtrent gemengd voetbal. We ontwikkelden veel content over dit onderwerp en gaven verenigingen op diverse manieren de mogelijkheid zich te verdiepen in gemengd voetbal.
Inmiddels voetballen steeds meer meiden in gemengde teams. Bij de pupillen is de categorie MO9 in 2020 afgeschaft. O7, O8, O9, O10 en O12 zijn nu gemengde categorieën. In MO11 is de trend dat steeds meer meiden in gemengde teams en meidenteams spelen, in de regio’s Noord, Oost en Zuid zelfs al 80%. Ook op seniorenniveau creëerden we een extra mogelijkheid om te voetballen op een passende plek. Met ingang van het seizoen 2021/'22 is het voor vrouwen in het amateurvoetbal mogelijk om uit te komen in de categorie A bij de mannen. Inmiddels hebben 22 vrouwen hier hun plek gevonden. Dat historische besluit leidde ook tot een aanzienlijke toename van vrouwen in de B-categorie. In totaal spelen 307 nu gemengd voetbal bij de senioren, tegen 54 in 2021. Dat betekent dat dit aantal in een jaar tijd is vervijfvoudigd.
Te grote uitslagen, hoge uitstroom, minder wedstrijden en grote leeftijdsverschillen. Dat waren de voornaamste conclusies uit data-onderzoek bij de meiden juniorencompetities. Tegelijkertijd kwamen verenigingen uit heel het land met opmerkingen en suggesties om deze competities te verbeteren. Die combinatie was de aanleiding voor een grootschalig onderzoek door de KNVB naar een vernieuwd competitieaanbod. Samen met de verenigingen zijn we aan de slag gegaan. Met als resultaat dat we met ingang van het seizoen 2022/'23 een vernieuwd competitieaanbod aanbieden voor MO13 tot en met MO20. In een piramidestructuur met de niveaus (semilandelijke 1e divisie), hoofdklasse, 1e klasse, 2e klasse (en 3e en mogelijk 4e klasse als dat gezien de aantallen kan). Ook is er een categorie A en B, specifiek voor het meidenvoetbal, met passende regelgeving.
Gemengd voetbal - minimaal tot de leeftijdscategorie Onder 12 - is het startpunt van alle kinderen.
Na het winnen van de Europese titel in 2017 bewijzen de OranjeLeeuwinnen dat ze geen eendagsvlieg zijn. Ze veroveren over heel de wereld vele voetbalharten en zijn niet meer weg te denken uit het Nederlands voetballandschap. Naast het feit dat op technisch en facilitair vlak de staf verder is geprofessionaliseerd, volgde medio 2022 ook financiële erkenning voor de status en ontwikkeling van de Oranjevrouwen. Zij krijgen voortaan dezelfde premies uitbetaald als de mannen bij hun inzet voor commerciële doeleinden. Daarmee trekken we de bestaande lijn van professionalisering verder door en streven we naar een gelijkwaardige behandeling van het mannen- en vrouwenelftal.
De oprichting van Vrouwen onder 23 in 2019 betaalt zich vrijwel direct uit. Dit team, dat inmiddels is omgedoopt tot Jong OranjeLeeuwinnen, is een absolute meerwaarde voor talentvolle jonge speelsters die tegen Oranje aanhikken. Hun intrinsieke motivatie is groot, vooral wanneer zij merken dat de stap naar het A-elftal daadwerkelijk te overbruggen is. Liefst 16 speelsters stroomden al vanuit 'Jong' door naar de Oranjeselectie. Zes van hen behoren tot de selectie van WEURO 2022.
Op 7 juli 2019 speelde Oranje in Lyon de WK-finale tegen de Verenigde Staten.
De ideale omvang (12 clubs) van de Vrouwen Eredivisie is bijna realiteit. Nadat Feyenoord in 2021 toetrad, stappen deze zomer ook Fortuna Sittard en Telstar in. Daarmee telt de Vrouwen Eredivisie in het seizoen 2022/'23 11 clubs. Qua professionalisering schakelen we door. Om tot een stabiele competitie met topsportklimaat te komen, stelden we in 2019 kwaliteitseisen op met de clubs. Komend seizoen professionaliseren we verder en voeren licentie-eisen in. Eén van de punten hierin is dat de licentiehouder speelsters van de A-selectie de mogelijkheid moet bieden tot het volgen van een duale carrière. Zij krijgen de ruimte en actieve ondersteuning van de club om zich naast het voetbal breder te ontwikkelen. Ook op commercieel vlak hebben we grote stappen gezet. De commerciële waarde van de competitie is enorm vergroot, onder meer dankzij het wekelijks live uitzenden van wedstrijden bij ESPN en samenvattingen bij de NOS. De belangstelling voor deze duels is groot, met dit seizoen gemiddeld 53.000 kijkers per Eredivisiewedstrijd. Twee seizoenen geleden waren dat er nog 37.000, een aantal dat destijds vergelijkbaar was met de kijkcijfers van de Keuken Kampioen Divisie.
Feyenoord zorgde in 2022 voor een bezoekersrecord: in de Kuip zagen 14.618 toeschouwers de Klassieker tegen Ajax.
Dankzij de tomeloze inzet van veel verschillende partijen boeken we aansprekende resultaten. Van hoog tot laag. Dat is te danken aan de samenwerking met bekende partners als ING en Azerion, maar net zo goed aan het harde werk dat we samen met de amateurverenigingen verzetten. Het gehele voetballandschap dus, op alle niveaus.
KNVB en ING werken sinds 2020 aan een overkoepelend doel: in vijf jaar tijd 25% meer vrouwelijke KNVB-leden en 25% meer vrouwelijk kader bij amateurclubs. Medio 2020 verlengde ING alle sponsorcontracten met meer dan 500 amateurvoetbalverenigingen. Aan amateurclubs waar ING hoofdsponsor is, stelde ING de vernieuwde voorwaarde dat minimaal 25% van het sponsorbedrag wordt besteed aan meiden- en vrouwenvoetbal. Ook stelt ING geld beschikbaar voor projecten - bijvoorbeeld - meer vrouwelijke trainers op te leiden.
Azerion verbond zich in 2022 als naamgevend partner aan de Vrouwen Eredivisie. We hebben fikse ambities voor de komende drie seizoenen en willen samen structureel de aandacht vergroten voor vrouwenvoetbal. Met als ultieme inzet: volle stadions in de Azerion Vrouwen Eredivisie. Het media- en entertainmentplatform weet wat het is om miljoenen mensen wereldwijd te bereiken en verbinden.
Ook op de amateurvelden werken we hard aan verdere ontwikkeling van het vrouwenvoetbal. Het ontwikkelingsprogramma voor amateurverenigingen is daar een sterk voorbeeld van. Hiermee helpen we clubs om het meiden- en vrouwenvoetbal nog beter te positioneren binnen de vereniging. Daarmee wordt een verenigingsorganisatie gecreëerd die ook is afgestemd op vrouwenvoetbal en de kwaliteit daarvan. Dit ontwikkelingsprogramma is geïntegreerd in het bestaande programma voetbalontwikkeling die jeugdopleidingen van amateurclubs adviseert en ondersteunt. Het netwerk ontwikkelingsprogramma is springlevend. We bieden bijeenkomsten en symposia aan om kennis te delen.
Azerion verbond zich in 2022 als naamgevend partner aan de Vrouwen Eredivisie.
Visie Vrouwenvoetbal 2018-2022
Lees hier de gehele visie vrouwenvoetbal 2018-2022 terug.
Inclusieve verenigingen zijn verenigingen met een open houding waar iedereen welkom is en zich welkom voelt. Via 'Meer vrouwen in voetbal’ helpt de KNVB door verschillende programma’s, producten en diensten de inclusieve norm verder te implementeren en daarmee meer vrouwen te verwelkomen in verschillende functies in het voetbal.