Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Verenigingen

Elke vereniging die graag meer vrijwilligers aan zich wil binden, kan zich gaan focussen op het werven en behouden van meiden en vrouwen. Onbedoeld en ongewild laten veel clubs namelijk maar liefst de helft van hun potentiële trainers, scheidsrechters en bestuurders liggen. En dat is zonde. Want de meeste verenigingen kunnen extra vrijwilligers goed gebruiken.

Vrijwilligers vormen de basis van het unieke en rijke voetballandschap in Nederland. Zonder hen geen vereniging, een vereniging als sportief en sociaal netwerk. Een soort tweede thuis. Mensen zijn over het algemeen heel erg bereid om zich in te zetten voor dat tweede thuis. Maar dan moeten ze wel op de juiste manier benaderd worden.!

‘Welke vader wil vanavond de training overnemen?’ Dikke kans dat geen enkele moeder in de teamappgroep zegt: ik doe het wel. Of: 'Wie van de JO19 wil zaterdag de JO13 fluiten?' Daarmee wordt iedereen van de MO17 en MO20 bij voorbaat uitgesloten. Meiden worden vaak niet eens gevraagd, omdat verwacht wordt dat ze het toch niet durven. Terwijl de meesten, met iets meer uitleg van tevoren, dat prima kunnen en willen. Maar misschien gaan ze de eerste keer wel liever met z’n tweeën op pad.

De drijfveren en ervaren drempels zijn bij de meeste vrouwen anders dan bij mannen. Tijd dus voor een aanpak op maat!

Met het programma ‘meer vrouwen in voetbal’ hebben we 8 stappen opgesteld om zo voor iedere vereniging uit te werken hoe je meiden en vrouwen kunt binden, begeleiden en behouden als vrijwilliger. Je leert waar de overeenkomsten zitten met jongens en mannen, maar ook welke motivaties, drijfveren en drempels expliciet gelden voor meiden en vrouwen.

Bekijk hier het panelgesprek 'Anders kijken, meer vrijwilligers' en laat je inspireren — Video: KNVB

Community Één Tweetje

Eén tweetje is de community die bestuurs- en commissieleden on- én offline met elkaar verbindt waardoor het onderling uitwisselen van kennis en ervaringen makkelijker wordt. Deelnemers kunnen elkaar helpen, informeren en inspireren. Doorpraten over dit onderwerp met andere bestuurders? Ga dan naar Eén tweetje.

Ondersteuning

Heb je behoefte aan ondersteuning? Neem dan contact op met de verenigingsadviseur in jouw regio.