Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Column Jan Dirk v/d Zee: Waas voor je ogen

Chris van Nijnatten, onze perschef, vertelde laatst een mooi verhaal over Diego Armando Maradona. In de tijd dat hij voor het AD en Sport International over het Italiaanse voetbal berichtte, noteerde Van Nijnatten soms wat er in de auto van een topvoetballer lag.

Bij Maradona, die destijds bij AS Napoli speelde (en nagenoeg onbereikbaar was geworden voor de pers), zag van Nijnatten een pook in de vorm van een gouden adelaarskop, folders van tropische vissen en op het middenconsole restjes van iets wat op poedersuiker of bakpoeder leek. Het was 1984. Niemand wist nog dat Maradona in 1991 zou worden veroordeeld voor het gebruik van cocaïne.

Prestatie verhogende middelen

Ik zag het beeld voor me toen Lonneke Scheepmaker, communicatiespecialist rondom doping bij de KNVB, mij voor het eerst informeerde over gebruik van prestatie verhogende middelen in het amateurvoetbal. Ik schoot er bijna van in de lach. Bestond dat? Doping bij de amateurs? Terwijl doping zelfs in het profvoetbal, waar de belangen veel groter zijn, wordt gezien als iets wat niet echt bestaat.

Bestond dat? Doping bij de amateurs?

Of althans, niet structureel. Want ondanks de vele controles van de WADA (Wereldwijd Anti-Doping Agentschap) worden profvoetballers zelden positief bevonden op het gebruik van stimulerende middelen. Volgens kenners komt dit omdat voetbal te veel verschilt van andere takken van sport. Stimulerende middelen zouden geen nut hebben vanwege de vele verschillende kwaliteiten die van spelers worden verlangd. Zoals uithoudingsvermogen, tempo, kracht, techniek, concentratie en coördinatie. Om er maar even een paar te noemen.

Antidoping campagne

Dus blijft de vraag; wat heeft amateurvoetbal met doping te maken? Waarom zou een amateurvoetballer vals willen spelen door zijn lichaam te vervuilen met allerlei rotzooi, waarvan de positieve werking op de prestatie nooit wetenschappelijk is aangetoond? Toch komt het voor. Daarom zijn we deze week een antidoping campagne begonnen waarmee we de bewustwording van het gebruik van doping willen vergroten.

  • Uit een onderzoek van de KNVB blijkt namelijk dat voetballers van de Tweede en Derde divisie nauwelijks weten wat doping is, welke gevaren het oplevert en welke sancties erop staan.

Uit een onderzoek van de KNVB blijkt namelijk dat voetballers van de Tweede en Derde divisie nauwelijks weten wat doping is, welke gevaren het oplevert en welke sancties erop staan. Door dit gebrek aan kennis is het daarom niet ondenkbaar dat ze onbewust doping gebruiken en met stoffen in hun lichaam lopen  die op de lijst van verboden middelen van de WADA staan. Vorig jaar nog is een speler uit de Eerste divisie voor twee jaar geschorst omdat hij bij een dopingcontrole positief werd getest op de stof furosemide. Een stof die voorkomt in medicijnen tegen een verhoogde bloeddruk; zoals een plaspil.

Schone voetbalsport

Een schone voetbalsport begint namelijk bij jezelf

Het is daarom belangrijk dat voetballers beter op de hoogte zijn van wat doping is en leren begrijpen dat ze voedingssupplementen, vitamines en medicijnen moeten controleren op mogelijke stoffen die op de lijst staan voor verboden middelen. Een schone voetbalsport begint namelijk bij jezelf. Samen kunnen we ervoor zorgen dat voetbal eerlijk, integer en gezond blijft. Zonder spelers met een waas voor hun ogen. Bedoeld of onbedoeld.

Columns Jan Dirk van der Zee Columns Jan Dirk van der Zee Bekijk hier de eerder verschenen columns van Jan Dirk van der Zee.

Mag ik dit gebruiken? Mag ik dit gebruiken? Meer informatie over de campagne "Mag ik dit gebruiken?".

Laatste nieuws